giovedì 17 novembre 2011

Syksyinen lihapata juuresmuusilla ja puolukkahillolla

Kun koti-ikävä Suomeen yllättää ja kaipaan lohturuokaa, valmistuu aina jotain samalla perusidealla. Kun näin marraskuun Northern Comfort-ruokahaasteen, tiesin heti mitä minun lohturuokani sisältää. Perunoita ja kastiketta. Mummon nakkikastike, lihapullat ja muusi, vaarin stroganoff ja monet muut lapsuusajan suosikkini sisältävät kaikki perunoita ja kastiketta jossain muodossa.  


Pataruoka tuo vielä erityistä lämpöä ja lohtua kylmenevään syksyyn, joten tämän täytyi olla minun Northern Comfort-ruokani. 


Comfort food

Syksyinen lihapata
  • 600 gr hyvää naudanlihaa* paloina (jauhotettuina + voita ruskistamiseen)
  • 2 isoa sipulia (+valkosipulia)
  • pari ruokalusikkaa tomaattipyreetä
  • lusikallinen dijon-sinappia
  • lihalientä
  • punaviiniä (tai tummaa olutta)
  • mustapippuria
  • laakerinlehti - timjamia
  • pari tippaa worcesterkastiketta ja liraus soijaa
  • porkkanoita
  • (lopuksi loraus kermaa tai smetanaa/ranskankermaa)
*kasvisversio toimii myös marinoidulla tofulla


Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.  Pilko liha ja sipulit reilun kokoisiksi paloiksi. Ruskista jauhotetut lihapalat pannulla voissa (tai halutessa vaikka pekonin rasvassa/strutto) Ruskistaminen kannattaa tehdä ainakin kahdessa erässä, ja siirtää välillä valmiit lihapalat pataan odottamaan. Kuullota sipuleita samassa pannussa ennen pataan laittamista. Pannusta on hyvä saada kaikki maku mukaan, joten kun lihat ja sipulit on paistettu ja laitettu pataan, käytä samaa pannua lihaliemen lämmittämiseen (tai huuhtele pannu ainakin vesitilkalla, joka lisätään pataan)



Lisää pataan punaviini, lihaliemi sekä mausteet. Jos haluat kypsentää padan uunissa, lisää tässä vaiheessa runsaasti nestettä ja porkkanat mukaan. Koska meillä pata kypsyi matalalla lämmöllä kannen alla levyllä, lisäsin porkkanat vasta tunti lihojen jälkeen. Näin lihasta tuli erityismureaa, ja porkkanat säilyttivät vielä rakenteensa. 
Anna hautua kannen alla pari tuntia. Lisää lopuksi joukkoon loraus kermaa tai smetanaa. 

Tässä vaiheessa porkkanat on juuri lisätty pannun kautta pataan 

Juuresmuusi
  • 3 isoa perunaa
  • 5 pientä porkkanaa
  • (pala esim. juuriselleriä tai lanttua)
  • suolaa + valkopippuria
  • loraus kermaa 
  • voita 
  • (tilkka hunajaa + tuoretta persiljaa)


Kuori ja paloittele perunat ja juurekset.  Keitä suolatussa vedessä kypsiksi noin 20 minuuttia.
Lämmitä kerma tilkka, voi sekä hunaja kattilassa. Kaada vesi pois ja survo juurekset muusiksi. Lisää lämmin kerma joukkoon vähän kerrallaan, kunnes muusi on sopivan notkeaa.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.  Sekoita halutessasi joukkoon silputtua lehtipersiljaa juuri ennen tarjoilua. 




Tarjoiluun 
Puolukkahilloa ja suolakurkkua

4 commenti:

  1. Ma si nun scrivi in italiano è un cazzo e tutt'uno :D

    RispondiElimina
  2. Puolukkahilloa? Saako sitä Roomassa jostain vai?
    On juuresten juhlaa tämä ateria.

    RispondiElimina
  3. - muahaha ma x gli italiani ci sono le foto. :P ma ci impegneremo a scrivere in italiano :>

    - Puolukkahilloa joo löytyy meidän lähi-desparistakin, mutta IKEA on aina varma jos puolukkahilloa etsii :)

    RispondiElimina
  4. Ihana syksyinen resepti! Juuri sadonkorjuunaikaan sopiva. Panin juuri lihapadan uuniin muhimaan. Kastike on aivan taivaallinen, vaikka jätin punaviinin pois. Juuresmuusi olisi seuraava työrupeama ;)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...