martedì 15 novembre 2011

Polenta eli herkkuja maissipuurosta

Polenta, eli maissipuuro on Pohjois-Italialainen klassikko ja sopii täydellisesti kylmeneviin iltoihin. Pehmeä polenta muistuttaa mannapuuroa ja on perunamuusin kaltaisesti usein lisäke, mutta muuntautuu helposti myös pääruoaksi. Kypsä polenta jähmettyy jäähtyessään ja ns. ylijäämä polentasta saa täysin uuden ruokalajin kun sen paistaa rapeaksi. 

Gorgonzola (Italialainen sinihomejuusto) ja Polenta ovat kuin tehdyt toisilleen
Peruspolenta
  • Polentajauhot   2 - 4 desilitraa
  • Vettä (tai maitoa) - 1 - 1½ litraa
  • suolaa ja ripaus mustapippuria
  • Lopuksi voita ja/tai parmesaania

Perinteisen polentan kypsennys vaatii tuntikausia, mutta varsinkin Suomesta löytyvät  Polenta-jauhot ovat yleensä esikypsennettyjä ja valmistuvat nopeasti. Sekä veden että polentajauhojen määrä riippuu jauhojen tyypistä sekä puuron halutusta paksuudesta. Jauhopussin kyljestä löytyvät mittasuhteet, ja nestettä voi tarvittaessa lisätä joukkoon. 

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola. Kaada maissiryynit vähitellen kattilaan ja vatkaa samanaikaisesti vispilällä.
Kypsennä miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukaan (puu)kauhalla sekoitellen. Sekoita lopuksi joukkoon voita ja raastettua parmesaania. Tarjoile haluamaasi tapaan. 


Meillä  polenta kypsyi vesihauteessa pitkän kypsennysajan takia.

Kuuma polenta ragù-soosin ja parmesaanin kanssa tarjoiltuna
Rapea polenta


Kaada vielä kuuma polenta laakeaan astiaan jäähtymään, koska polenta jähmettyy todella nopeasti. Polenta säilyy kelmutettuna jääkaapissa ainakin pari päivää, mutta heti polentan jähmetyttyä siitä voi leikata paloja (tai vaikka muovailla jos tuntee itsensä taiteelliseksi ;)


En ole suuri puuromaisen polentan ystävä, mutta rapeana polenta on taivaallista! 

Polentan voi grillata tai paistaa. Meillä polenta sai rauhassa rapeutua uunissa pienen öljytilkan kera, mutta nopeasti hyvää saa kun paistaa (jauhotetut) polentapalat pannulla rapeiksi. 
Maissipuurosta tulee paistettuna jotain aivan mielettömän hyvää - rapea pinta, tahmea maissisen makea sisus. Suosittelen!

Rapea polenta on aivan ihanaa sellaisenaan.. mutta gorgonzolan kanssa.. aijaijaijaijai. 
Rapeat polenta-palat soosilla ja gorgonzolla. NAMMMMMMM

1 commento:

  1. Mä en myöskään ole mikään polentan suuri ystävä mutta tuo rapea vaihtoehto vaikuttaisi siltä että saattaisin vaikka ihastua ja vieläpä sinihomejuuston kanssa ja näin Suomalaisittain tietysti Auran. Pitääpä kokeilla :)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...