lunedì 18 febbraio 2013

Orata al forno eli fisua uunissa

Perjantaisin Roomassa syödään perinteisesti kalaa, katolisen perinteen mukaan.  Monet ravintolat ja trattoriat tarjoavat tiettyja kalaruokia vain perjantaisin, ja meidänkin lähikauppamme kalatiski saa juuri silloin erityissuuren lähetyksen tuoretta kalaa. Helposti valmistuva ja herkullinen orata, eli kultaotsa-ahven, tarttuu usein kaupasta mukaan perjantai-illalliseksi.


Orata al forno, eli kultaotsa-ahventa uunissa
  • kokonainen kultaotsa-ahven (tai joku muu ns. valkolihainen merikala) väh. 1 per syöjä
  • pari valkosipulinkynttä
  • tuoretta rosmariinia, timjamia ja salviaa
  • merisuolaa, pippuria
  • sitruunaa ja/tai valkoviiniä
  • oliiviöljyä
  • (pikkutomaatteja)

Kalakauppias suolistaa fisut ostaessa, joten kokonaisena ns. on the bone kypsennettäessä kotona ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään. Kalojen sisään hieman karkeaa merisuolaa, pilkotut tuoreyrtit ja valkosipulit, pintaan oliiviöljyä ja koko hoito vuoassa uuniin 15-25 minuuttia riippuen kalojen koosta (n. 180 astetta) Samaan vuokaan voi hyvin laittaa kypsymään myös pilkottuja perunoita, jotka valmistuvat samalla kalalle lisäkkeeksi. 
Joskus valmistan kalalle valkoviinikastikkeen, mutta tuore orata ei sitä suinkaan tarvitse. Pieni liraus oliiviöljyä riittää. 
Rakastan kokonaisena kypsennettyä kalaa, jostain syystä Italiassa tämä on huomattavasti yleisempi valmistustapa kuin Suomessa. Italiassa ei myöskään kannata hämmästyä jos ravintolassa tilaamasi kala tuodaan pöytään päineen ja ruotoineen.


Koska kultaotsa-ahvenia löytyy varmaan Suomesta aika nihkeästi, koitin keksiä mitä vastaavaa ja selkeästi Italialaistyyppistä voisi kehittää sieltä löytyvistä raaka-aineista. Yksi herkullinen tapa kypsentää kalaa on napolilaisittain "hullussa vedessä" eli pesce all'acqua pazza, jolla saa pakasteseitistäkin maistuvaa. Kala kypsennetään joko uunissa tai pannussa pilkottujen tomaattien ja valkosipulin kanssa, lopuksi lisätään tuoretta persiljaa. 
  • tarjolla olevaa vaaleaa kalaa, esim. pakasteseitiä
  • valkosipulia ja pikkutomaatteja pilkottuna, oliiviöljyä
  • (halutessa rouhittua chiliä, kapriksia, mustia oliiveja, puoli lasia valkoviiniä ja/tai sitruuna, vettä tai kalalientä)
  • lopuksi silputtua tuoretta lehtipersiljaa 
Fisua ja uunitetut perunat!

3 commenti:

  1. Kuola alkoi valua. Kiitos hirmuisesti näistä ohjeista! Syön kasvisten lisäksi ainoastaan kalaa, mutta osaan itse laittaa sitä vain yhdellä tavalla. Näillä ohjeilla pääseekin jo suuria harppauksia kohti monipuolisempaa ruokavaliota!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kiitos ihanasta kommentista! :) Tosi kiva kuulla, että ohjeesta on iloa!
      Terkkuja Roomasta

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...