giovedì 14 febbraio 2013

Il nostro olio


Filipon suunnittelema etiketti :)

Kuten jo aiemmin todettu, yksi Italialaisen keittiön peruspilareita on hyvä oliiviöljy. Me olemme sikäli onnekkaita, että meillä on ollut mahdollisuus tehdä ja saada omaa, aivan törkeän hyvää oliiviöljyä. Lähellä meidän kotiamme pohjois-Roomassa, Filipon isovanhempien kotipihalla on jo vuosikymmenten ajan ollut valtava määrä oliivipuita, joista on joka syksy tehty oliiviöljyä sadon kypsyttyä. Omien ollessa kerääjinä, työ on suuri, mutta erittäin palkitseva. Meillä oliiviöljy on ehdottomasti eniten käytetty rasva keittiössä, niin ruoanlaitossa kuin muutenkin. Tuore oliiviöljy kristallisuolan ja rouhitun peperoncinon kanssa, oon vaan parasta mihin voi rapeakuorisen leipänsä dippailla. 
Eläköön perinteet!
Tässä hieman kuvamateriaalia oliiviöljyn tekovaiheista..


La pesa
Da tanto tempo, da quando mio nonno costruì la sua e poi nostra bellissima villa innestandovi varie tipologie di olivi (dal canino al leccino al moraiolo) come la miglior raccolta richiede, a casa a novembre, quando l'annata è buona, si raccolgono le olive. E' infatti importante conoscere che un olio non sarà mai di eccelsa qualità se prodotto da un solo tipo di olivo e quindi, come per le uve che andranno poi a produrre uno champagne, bisogna ricercare il giusto blend di olive per dare all'olio un sapore memorabile.


Il frantoio



Essendo stati l'anno scorso, un po' per il maltempo e un po' per la carenza del frutto, impossibilitati alla raccolta, quest'anno la produzione è stata nettamente superiore per quantità rispetto agli ultimi anni: 7 sono stati infatti i quintali che abbiamo raccolto con Tomas e il buon Sergio portati in due mandate al frantoio nell'arco di due settimane. Dalla prima mandata vi sono usciti 49,5 litri con una resa del 13,9%, mentre per la seconda 62 litri con una resa del il 15,1%.

Öljynpuristamolla

La molitura

e finalmente l'olio...


2 commenti:

  1. Mielenkiintoinen raportti! Paljonko teillä menee oliiviöljyä vuodessa? Oletan, että teillä on kahden hengen talous.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hei nytpäs heitit pahan kysymyksen. Aika suuria määriä ihan varmasti. Meillä on pari erityyppistä pulloa koko ajan auki ja oliiviöljyä käytetään ihan kaikkeen. Ruoanlaittoon, leivontaan, salaatinkastikkeissa, liraus kasvisten päälle - leivänpäällisrasvoja (voita/margariineja) saati muita ei sitten vastaavasti tietty ole ollenkaan. Heitänköhän arvauksen ihan metsään jos sanon, että n. litra kuussa? :)

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...