mercoledì 29 maggio 2013

Le Panelle - eli palermolaiset kikherne-herkut

Panini con le panelle

Yksi suurimmista herkuistani, ja yksi suurimmista Sisilian lahjoista maailmalle, ovat panelle, uppopaistetut kikhernejauhoista tehdyt pihvit, jotka tarjoillaan pehmeän seesamsiemensämpylän välissä. Tämä palermolainen katuruoka ("street food") la panella tarjoillaan simppelisti sitruunan kanssa ja suurimmat herkkusuut - quelli più golosi - saattavat vielä tunkea samaan sämpylään perunakroketteja - cazzilli

Panellet olivat meille jo valmiiksi tuttuja, mutta rakastuin näihin vasta Palermon yössä viime kesänä. Täydellinen katuruoka jonka kanssa kylmä olut on paikallaan.
Nämä sämpylät ovat aivan sietämättömän herkullisia ja tekevät hyvin kauppansa myös paatuneimmille lihansyöjillekin, vaikka ovatkin ihan luonnollisesti täysin vegaaneja! 


Panelle  - palermolaiset kikherneherkut
  • 200 gr  kikhernejauhoja (gram-jauhot)  (1/3)
  • reilu ½ litraa vettä  (2/3)
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • (uppo)paistamiseen soveltuvaa öljyä
Tarjoiluun sitruunaa (ja suolaa + rouhittua mustapippuria)
  1. Laita kylmä vesi kattilaan, ja siivilöi kikhernejauhot mukaan (+ripaus suolaa.) Sekoita huolellisesti niin ettei taikinapuuroon jää paukkuja.
  2. Kiehauta puuroksi hyvin sekoittaen, ja lisää joukkoon silpputtua lehtipersiljaa ja hieman mustapippuria. 
  3. Kaada laakeaan vatiin tai pellille, ja jäähdytä hyvin esim. jääkaapissa. Polentamainen puuro jähmettyy nopeasti. 
  4. Leikkaa jähmettynyt levy haluamasi kokoisiksi paloiksi (yleensä suorakulmiota tai neliötä) ja nostele ne leivinpaperille. Palat voi tässä vaiheessa myös pakastaa.
  5. (Uppo)paista palat pari kerrallaan kullanruskeiksi kuumassa öljyssä. 
  6. Tarjoile heti!

Suloisen pehmeät seesaminsiemensämpylät   n.20 pikkusämpylää
  • 3dl vettä
  • n. 500 gr vehnäjauhoja (korkea gluteenisia jos löytyy)
  • 1 kuivahiivapussi (tai jopa hieman vajaa)
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 1-2 tl suolaa
  • voiteluun vesi-oliiviöljyseosta ja päälle seesaminsiemeniä
Sekoita hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen, ja siihen sekoitellaan puolet jauhoista. Anna hiivan käynnistyä n. 10 minuuttia, ja sekoita sen jälkeen loput aineet. Vaivaa hyvin taikinaksi, ja jätä kohoamaan suojaisaan paikkaan (taikina oli minulla kohoamassa yhden Castle-jakson verran, eli n. 45min) 
Pyörittele taikinasta pieniä sämpylöitä ja jätä leivinpaperin päälle pellille kohoamaan. Kun sämpylät ovat hyvin kohonneet, voitele ne vesiöljy-seoksella ja ripottele päälle runsaasti seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes kauniin ruskeita (reilu vartti)



Tarjoile kuumat panelle samantien pehmeiden sämpylöiden välissä. Mausteeksi ne eivät tarvi muutakuin ripauksen suolaa ja pippuria. Sitruunaviipaleita ohelle niin, että kukin voi lisätä makunsa mukaan. Tämä on täydellinen eväs esim. kaveriporukan illanviettoon. 
Ruokajuomaksi sopivat kylmä vaalea olut, sisilialainen kuiva valkoviini, tai jopa kylmä kuiva kuohuviini. 
Törkeän herkullinen sämpylä! 

1 commento:

  1. Oi, nyt vaikuttaa niin herkulliselta!
    Itse kävin kokeilemassa Brick Lanen eksoottista tarjontaa Lontoossa...
    http://shoptravelfood.blogspot.hu/2013/05/brick-lane.html

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...