lunedì 3 settembre 2012

Alla puttanesca, eli ilotytön tapaan

Puttanesca-pastasoosi on tunnettu erityisesti Campanian (Napoli) ja Lazion (Roma) alueella. Wikipedian mukaan alueellinen ero näkyy siinä, että Lazion versio on kera anjovisten, ja Campanian ilman. Kuten otsikostakin näkyy, soosin nimi tarkoittaa kirjaimellisesti huoran ilotytön tapaan laitettua kastiketta. Alkuperästä liikkuu montaa eri tarinaa, mutta varmaa on se, että tässä on erittäin helppo ja herkullinen pastakastike. Ihana tasapaino ja kolmiyhteys tulisuuden, kirpeyden ja suolaisuuden välillä. 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan versiota anjovisten (acciughe) kanssa, mutta ilmankin toimii. Lupaan, että nekin jotka eivät normaalisti anviksista välitä, rakastavat tätä soosia!
Ujommat kalakokeilijat voivat heittää soosiin tietysti tonnikalaakin, vaikka alkuperäinen resepti ei sellaista sisälläkään. 
"Spaghetti alla puttanesca" (nel nostro caso linguine) eli spaghetit ilotytön tapaan (kuvassa linguine-pastaa)

Neljälle / per 4 persone

  • 7-8 pientä sardelli/anjovisfilettä- Acciughe (alici)  7-8 filetti
  • 1-2 kynttä valkosipulia - Aglio 1-2 spicchi
  • 1 reilu lusikallinen kapriksia - Capperi sotto sale (1 cucchiaio)
  • Oliiviöljyä - Olio extravergine di oliva
  • Mustia oliiveja -  Olive nere denocciolate 100 gr
  • Rouhittua chiliä  - Peperoncino (fresco) a piacere
  • Tölkki kokonaisia tomaatteja (tai tuoreita jos löytyy hyviä) - Pomodori maturi e sodi 500 gr
  • Silputtua tuoretta persiljaa -  Prezzemolo tritato 2 cucchiai
  • (sitruunaa - limone)
  • Suolaa - Sale q.b.


Pasta - spaghetti 400 gr (meillä käytettiin tällä kertaa linguine-pastaa kuten kuvassakin näkyy)




Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne upottamalla ne kiehuvaan veteen noin kymmeneksi sekunniksi. Vedä pois kuori ja poista siemenet. Kuutioi. 

Laita pastavesi kiehumaan. Muista karkea merisuola!

Kuumenna öljy isossa pannussa. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili ja kuumenna hetki, mutta älä anna palaa tai edes ruskistua!
 Lisää anjovis joka nopeasti lähtee kuin "sulamaan" pannuun ja hetki sen jälkeen valutetut kaprikset (jos käytät suolattuja kapriksia, niin huuhtaistut), oliivit  ja tomaattihakkelus (tai tölkki tomaatit.) 
Keittele 5–10 minuuttia ja tarkista maku. Lisää happamuuden/makeudentarpeen mukaan hieman sitruunaa tai sokeria - tölkkitomaatit saattavat joskus tarvia soosiin seurakseen ripauksen sokeria. 
Lisää viime hetkellä silputtu tuore persilja. 

Sekoita al denteksi keitty spaghetti soosiin ja tarjoile. 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...