lunedì 13 agosto 2012

Ruokaa Napolissa

Meidan Etelä-Italian kiertomatkamme ja samalla häämatkamme ensimmäinen kohde oli Napoli
Ja mikä kulinaarikohde Napoli onkaan.
Pizza on aivan uskomattoman herkullista täällä, onhan se Napolista kotoisin. Kalaruoat, sisältäen kaikenlaiset merenelävät, ovat hyvin edustettuina kun kaupunki on välimeren rannassa. Mikä kaikki onkaan erityishyvää juuri Napolissa? 


Pizza, spaghetti, ragù, mozzarella, babà, sfogliatella, pastiera, caffè, salame di Napoli, struffoli, chiacchiere, zeppole di San Giuseppe, tortano, casatiello, caprese, delizie, cannelloni, lasagna, falanghina, limoncello 





Mercato di Porta Nolana 

Aivan keskusaseman tuntumassa on Porta Nolanan tori, joka tarjoaa valtavan määrän ihmeteltävää vaikkei ruokaostoksilla olisikaan. Herkullisia hedelmiä ja uskomattomat määrät erilaisia mereneläviä. Kiinalaisia laukkuja ja tupakkakauppiaita. Paikallisia ruokaostoksilla. Tänne on ehdottomasti jokaisen Napolinkävijän mentävä!


Mercato di Porta Nolana, eli Porta Nolanan tori - Fisuissa oli valinnanvaraa

Antica Pizzeria da Michele


Ensimmäisenä päivänämme Napolissa ryntäsimme heti kohti pizzeria Da Micheleä. Tämä pizzeria on ehdottomasti yksi Napolin suosituimmista ja tuttu mm. elokuvasta Eat, pray, love.  Paikkaan joutui jonottamaan vuoronumerosysteemillä ja meille odotusaikaa kertyi yli 2h (!) ja vielä reilu puolisen tuntia sisälle päästyä. Odotusaika varsinkin ravintolassa tuntui aika uskomattomalta, listallahan on tosiaan tasan kaksi tuotetta (Pizza Margherita ja Pizza Marinara) jotka viipyvät uunissa alle 5 minuuttia.  
Hyvää, mutta.  
Vaikka hinnat ovat erittäin matalat ja laatua on ilmesesti koitettu taata sillä, että vaihtoehtoja on hyvin rajoitetusta.. sanoisin, että pizza ei ainakaan meidän kohdallamme ollut kaiken sen hypetyksen (ja odotuksen arvoista) Koska asiakkaita on ympäri päivän valtavasti, taikina ei ollut ehtinyt ilmeisesti kunnolla nousta (lähes hiivainen tunnelma, lähti heti turpoamaan mahaan päästyään) ja tämä on näin yksinkertaisessa tuotteessa ihan kardinaalivirhe. En ehkä menisi heti uusiksi, mutta kyllä tämäkin pizza on ainakin kerran testattava kun Napoliin asti on tultu. 

Definito da molti esperti "il tempio sacro della pizza" è probabilmente la pizzeria più frequentata di Napoli (come abbiamo provato su noi stessi con due ore e mezza di attesa). Qui vi sono solo due cose da ordinare: pizza Marinara e pizza Margherita in due dimensioni e semmai con condimento doppio di fior di latte d'Agerola.
Beh, dopo l'interminabile coda, addentare finalmente una Margherita dop è un vero e proprio sollievo, finisco la pizza in 5-6 minuti; il pomodoro, il fior di latte, la pasta... Ecco, la pasta.. Purtroppo devo dire che malgrado il gusto sia eccezionale l'impasto è pesante; è pesante perchè a mia opinione, a causa di tutte le pizze che infornano il forno perde calore e, dovendo garantire una costanza di ordinanzioni per i tantissimi clienti, la pizza non resta dentro fino a completa cottura.
Malgrado ciò penso che un giorno non lontano ritornerò, magari in un periodo meno vacanziero o quando vedrò meno gente!

Unica Sede Via Cesare Sersale, 1  
80139 Napoli
tel. 081 553 9204


Puhelimella otettua kuvaa Da Michelen pizzoista





Pizzeria Di Matteo

Yksi Napolin tunnetuimmista pizzerioista. Instituutio keskellä Napolin vanhaakaupunkia. 
Täällä oli selkeästi paljon paikallisia ja vakiokävijöitä. Näyttää ulkoapäin pieneltä, mutta yläkerta tarjoaa ihan hyvin ravintolatilaa. 
Me tilasimme alkuun talon ns. fritto-miston eli friteeratun alkupala-lajitelman. Se sisälsi mm. perunakroketteja, paistettua pizzataikinaa ja "cacio e pepe"-suppli-pallerot. 
Filippo tilasi juustopizzan jonka päällä oli tuoretta rucolaa ja herkullista ilmakuivattua kinkkua. Minä tilasin simppelin marinaran (tomaattia, öljyä, valkosipulia ja basilikaa) joka olikin nappivalinta. Lämpimästi suositellaan, hyvää oli.

Altrettanto famosa pizzeria e friggitoria sita nel cuore del centro storico. Consigliati dai ripetuti memorandum del nostro amico Riccardo Rinaldi andiamo in questo locale bipiano dove veniamo accolti come al solito da molta cortesia. Notiamo subito la foto di Bill Clinton, quì di passaggio alcuni anni fa, ci sediamo al secondo piano e ordiniamo un piatto di fritto, una bellissima bianca e una marinara. Come potete notare dalle foto i fritti erano veramente rincuoranti e la pizza già iniziava ad avere una consistenza e leggerezza migliore del primo incontro.

Via dei Tribunali, 94, 
80138 Napoli

Pizzeria Di Matteo


 Trattoria da Nennella

Trattoria Nennellaan päädyimme Napolilaisen työkaverini suosituksesta. Tämä perinteinen trattoria tarjoaa herkullisia pasta-annoksia, friteerattuja herkkuja ja mahtavia secondoja. Tunnelma on vähintäänkin erityinen, kunnon trattoria meininki ja tarjoilija-pojat pitivät kovaa ääntä. Hauska tunnelma siis, mutta erään kanssamme samaan aikaan lounastaneen pohjois-Italialaisen perheen äiti näytti lievän järkyttyneeltä. 
Saavuimme paikalle parhaaseen lounasaikaan ja koska ulkona oli päälle 35 astetta lämmintä, päätimme skipata pastat.  Alkuun valitsimme kuitenkin friteerattua juustoa. Minä otin sitrushedelmissä kypsennetyn kalan ja vihreän salaatin, Filippo friteerattua kalaa ja munakoiso-lisäkkeen. Ohella tarjoiltiin todella hyvää leipää, pane casareccio. Ruokajuomaksi iso kivennäisvesi ja talon valkoviini. Kaikki oli loistavasti valmistettua, herkullista ja rehellistä trattoria-ruokaa. Ruoan päälle erittäin maistuvaa talon omatekemää Limoncelloa.
Ja mitä tämä kaikki maksoi? 20 euroa. Tasan. 
Ei per annos, Ei per naama, vaan koko lounas juomineen. 


Troviamo questo posto consigliati da guide e dalla mitica collega di mia moglie Mariarosaria. 
Venendo dal Maschio Angioino o Castel Nuovo e fermandoci per una sosta a piazza del Plebiscito, percorriamo via Toledo e risaliamo a sinistra di due o tre traverse nel mezzo dei quartieri spagnoli e troviamo questo posto che all'apparenza (eravamo arrivati da bravi turisti prima dell'una:)) sembrava una trattoria come altre. Entriamo e notiamo che, ad ogni minuto che passa, il ritmo dei camerieri, delle urla dei camerieri, della quantità di portate e delle persone che entrano ed escono aumenta esponenzialmente. Ordiniamo quanto segue: un buonissimo filetto di cernia panato fritto e una altrettanto buona spigola agli agrumi, un'insalata, una porzione di melanzane arrostite, quattro grandi e buonissime mozzarelline affumicate panate e fritte, una lete da 1,5l, un bianco della casa da un litro e due limoncelli. Vedendoci aver finito le portate e facendoci notare la fila di 50 metri formatasi al di fuori del locale un cameriere ci invita gentilmente ad alzarci:) io gli chiedo il conto e lui mi dice di andare dal tizio fuori dalla porta. Gli confermo le nostre ordinazioni e lui dopo qualche secondo di riflessione esclama: 20 Euro! Fantastico. Non c'è altro da aggiungere.

Vico Lungo Teatro Nuovo 103
Tel.081 41 43 38
Aperto: pranzo e cena
Chiuso: domenica
Trattoria da Nennella



Antica Trattoria–Pizzeria Da Donato, dal 1956 a Porta Nolana

Symppis paikka ja kivat omistajat. Laaja lista jolta meidan naapuripöytäläiset tilailivat runsaasti todella hyvännäköisiä juttuja.   Me olimme kuitenkin tulleet tänne syömään pizzaa ja se oli todella hyvää. 
Minä otin marinaran (HERKKU!) ja Filippo Margheritan, molemmat suosittuvat lämpimästi! Lisäksi emme malttaneet olla ottamatta annosta perunoita "alla parmigiana" joka oli myöskin todella maistuvaa. (Tästä inspiroituneena näitä perunoita on tehty muuten heti kotiinpäästyäkin ja reseptiä on tulossa.)

Per l'ultima pizza napoletana del nostro viaggio ci rechiamo in questo locale sito davanti a porta Nolana. Torno alla Margherita e dopo alcune indecisioni qui ,da Donato, trovo finalmente una pizza come si deve. Grande impasto e gran cottura, nulla da eccepire. Per non parlare poi della parmigiana di patate di cui sto ancora sognando.
Decisamente un posto che consiglio a chiunque voglia andare a Napoli e mangiarsi qualcos'altro di buono insieme alla pizza, perchè dopo averla mangiata c'è spazio per altro.
Tanto altro. Troppo buono..


Via San Cosmo - (Porta Nolana) 26/28
Tel.081. 287828 fax 081.06009529
trattoria.dadonato@fastwebnet.it
Kiinni maanantaisin. Auki lounas ja illallisaikaan ( 12.00 – 16,00/ 19:00 – 23.00)

Genny il pizzaiuolo a lavoro 

Filippo + Pizza Margherita   -    Patate alla parmigiana


3 commenti:

  1. Oonkohan mä ihan uuno, mutta missä se juusto noista pizzoista on? (Ihan hävettää kysyäkin tämmöistä.... )

    RispondiElimina
    Risposte
    1. ja niin siis tosiaan piti jatkaa, että Napolin alueellahan tuo mozzarellakin on ihan erityishyvää!
      Alueen erikoisuutena onkin puhvelinmaito mozzarella (mozzarella di bufala)

      Suomestakin saatava pallomozzarella toimii pizzassa erinomaisesti, lähinnä raasteena myytävää "mozzarellaa" kannattais ehkä karttaa. Pizzoissa usein käytetään myöskin semmosta mozzarella-tyyppistä juustoa kun "fior di latte" eli puolipehmeät tuorejuustot on pop!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...