Kauniissa Ragusa Iblan vanhassakaupungissa, tuomiokirkon kupeessa, sijaitsee yksi Sisilian tunnetuimmista ravintoloista, Il Duomo. Ravintolan keittiömestari Ciccio Sultano ja hänen vanha ystävänsä Angelo di Stefano ovat pyörittäneet tätä kahden tähden ravintolaa jo vuosia. (Tällä viikolla ilmoitettiin, että Angelo di Stefano on jättämässä ravintolan)
Valitsemamme menu Mare e Terra (meri ja maa) oli piiiitkä ja laaja, ja sisälsi sekä absolut huippukohtia että hieman heikompia annoksia. Koska menu vaihtelee eikä meillä ennakkoon ollut annoksista tarkempaa tietoa toivoi mieheni kuitenkin sen sisältävän talon klassikkoannokset lo gnocco ripieno di ragù e frutti di mare (peruna-gnoccho mereneläväkastikkeessa) ja il maialino nero dei Nebrodi (Nebrondin mustaa possua).
Emme ottaneet koko viinimenua vaan sommelier valitsi meille menuun sopivat pari lasia valkoista ja yhden punaviiniä.
Sito nella bellissima città vecchia di Ragusa, Ibla, questo ristorante, fregiato delle due stelle michelin è una vera e propria istituzione della ristorazione siciliana. Condotto dallo chef Ciccio Sultano e diretto dal maitre e ormai da quello che apprendo ex socio Angelo Di Stefano (soprannominato da Elisa molto bonariamente Hagrid) ogni portata che esca dalla cucina è una esplosione di sapori a partire dai piccoli amuse bouche al cucchiaio alla tartàre di tonno scottata e al più buon filetto di ventresca che io abbia mai assaggiato (e probabilmente mai assaggerò) senza dimenticare quel filettino di maiale laccato incantevole. Abbiamo ambedue ordinato il menù degustazione Mare e Terra, io richiedendo espressamente nel menù lo gnocco ripieno di ragù e frutti di mare (debole per lo gnocco) e il maialino nero dei Nebrodi creando una disputa con mia moglie nello scegliere più carne che pesce, ma insomma.. problemi suoi. Un posto dove si viene coccolati dai sapori e dal servizio e malgrado qualche piccola imprecisione di cui non vale la pena parlare è un'esperienza unica da provare e sicuramente una volta che ci siete andati, riguardando e ripensando ai piatti mangiati vi verrà voglia di tornare.
Alkuun saimme herkulliset Amuse bouchet - lusikassa oli melonia, pistaasikastiketta ja miekkakalaa ja espressokupissa kalatartar (ricciola/greater amberjack) tsatsiki-tyyppisessä jugurttikastikkeessa. Erittäin hyviä molemmat.
Pienen pieni spaghettiannos piti sisällään mm. korallikastiketta, mustia linssejä ja possunnahkapalasia (cotenna)
Spaghetti mantecati con panna acida su lenticchie di Leonforte con di salsina di coralli e strisce di cotenna di suino nero dei Nebrodi e dadolata di gambero rosso. |
Kaksi seuraavaa annosta tarjosivat ehkä parhaat koskaan syömämme tonnikalapalat.. ja välimerellä kun ollaan, meillä syödään paljon tonnikalaa.
Ensimmäisessä oli upea tonnikalatartarpihvi, joka oli hampurilaispihvin tapaan nähnyt pienen hetken kuumaa pannua. Uskomattoman herkullinen. Myös muut tonnikalapalat olivat todella maistuvat.. mutta mantelipestoinen pasta jonka päälle kala oli aseteltu oli ihan sivuosassa ja osaltaan hieman tarpeetonkin.
Seuraavana oli mieheni menuun toivoma gnocco-annos. Hän rakastaan perunagnoccheja joten tykkäsi, minä en suuremmin.
Via Capitano Bocchieri, 31,
97100 Ragusa Ibla, Sicilia, Italia
Tartàre di tonno scottata, crudo di ventresca, cozze gratinate sopra a spaghetto al pesto di mandorle accompagnate dall'ottimo bianco e dai grissini. |
Seuraava annos osoitti kuinka muuntautumiskykyinen tonnikala on. Loistavat soosit, ihana sipulilisäke ja suussasulava tonnikalafile. Täydellinen annos.
La perfezione.. Filetto di ventresca grigliato dolcemente e laccato con cipollotti selvatici e riduzione. |
Seuraavana oli mieheni menuun toivoma gnocco-annos. Hän rakastaan perunagnoccheja joten tykkäsi, minä en suuremmin.
Gnocchetti ripieni di ragusano dop su una carbonara di telline sopra una julienne di calamaro. |
Tähän väliin meille tuotiin jäätelökeksi annos tryffelillä. Mielestäni vähän kikkailuannos ja tryffelin tuhlausta. Hankala syödä, liian makea jäätelö, mitäänsanomaton "keksi" leipä ja tryffeli joka ei päässyt kukoistamaan.
"Ihan kiva", ei ole sitä mitä haen annokselta tämän tasoisesta ravintolasta.
Panino croccante con gelato al tartufo nero. |
Seuraava annos palautti taas uskon annosten tasoon. Upea Australialainen liha täydellisesti kypsennettynä, tomaatissa räjähtävät maut ja tämä mätsätty kuivan Slovenialaisen (!) punaviinin kanssa. (viinilinkki)
Filettino di manzo australiano con aglio bruciato e pachino. |
Tämä annos aiheutti taas ihmetystä, että miksi tässä liharuokien välissä haluaisimme pastaa? Kikkailu ragusoosia sisältävästä ja ricotta-vaahdossa tarjoiltavasta raviolista (normaalisti siis ragu ulkona ja ricotta sisällä) oli jälleen kerran ihan kiva. Nätti annos, mutta sen olisi erittäin hyvin voinut tästä menusta tiputtaa.
Raviolio ripieno di ragù di maiale su spuma di ricotta, unica portata a non convincerci :( |
Sitten taas makujen juhlaa toisen toivotun annoksen muodossa. Maialino nero (musta possu?) herkullisissa sooseissa. Mahtava annos. Huomatkaa annoksen kanssa tuodut veitset.
Cannolo siciliano ripieno di spuma di ricotta, uvetta, gelato di mandorla e salsa d'arancia.
Tazzina di gelato alla tisana e fichi.
Piccola Pasticceria.
|
Tässä ravintolassa tarjoiltiin aivan upeita annoksia jotka varmasti muistamme vielä vuosienkin jälkeen, mutta tosiaan myös hieman heikompia esityksiä. Mies ei halunnut asiasta mitään mainita koska yleiselämys oli vahvasti positiivinen, mutta ravintolassa (jolla on kaksi Michelin tähteä!) ei todellakaan pitäisi löytyä annoksia joissa on pieniäkään ruotoja, suomuja, saati karvoja.
Nessun commento:
Posta un commento