La Pergola on Rooman ja koko Italian yksi arvostetuimmista ravintoloista. Se myos sattuu olemaan Italian ensimmäinen ja Rooman ainoa kolmen Michelin tähden ravintola. Ravintola on myos juuri äänestetty koko Euroopan toiseksi parhaaksi ravintolaksi(Tripadvisorin Traveler's Choice 2012)
Se escludiamo il Giappone e Tokyo in particolare, i ristoranti al mondo di questa caratura si contano sulle dita delle mani: il servizio, l'equilibrio e la combinazione dei piatti, la location sono di un altro pianeta.. non c'è altro da aggiungere. Basta guardare le immagini.
Se escludiamo il Giappone e Tokyo in particolare, i ristoranti al mondo di questa caratura si contano sulle dita delle mani: il servizio, l'equilibrio e la combinazione dei piatti, la location sono di un altro pianeta.. non c'è altro da aggiungere. Basta guardare le immagini.
Olimme halunneet jo monta vuotta kyseiseen ravintolaan syömään.
Yllattäenkin vastaan tuli aina hinta. Nyt kuitenkin kun kesän alussa menimme naimisiin, päätimme että NYT jos koskaan on aika päästä tätä Michelin ihmettä kokeilemaan.
Saimme kesäkuun alkupuolella varattua illallisen heinäkuun puoleen valiin, ja eilen toissapäivänä oli SE ilta. Varaukset suositellaan tekemaan todella hyvissa ajoin.
Ravintola sijaitsee kaupungin pohjois-osassa, Rooman korkeimman kukkulan Monte Marion päällä, Waldorf Astoria hotellin (Rome Cavallieri) ylimmässä kerroksessa. Puitteet ovat aivan uskomattoman upeat ja näkymät Rooman yli henkeasalpaavat.
Ravintolan keittiömestari on palkittu, saksalaista alkuperää oleva Heinz Beck, joka vuodesta 1994 on uudelleenkeksinyt Pergolassa niin italialaisia kuin kansainvalisiakin klassikko-annoksia, seka tietysti täysin uusia luomuksia. Ravintola on myos erityisen tunnettu huimasta viinivalikoimastaan.
À la carte-listan lisäksi ravintola tarjoaa gourmet maistelumenun (6 tai 9 ruokalajia) johon mekin päädyimme.
Saimmekin eteemme hyvin kesäisen kevyen ja kalapainoitteisen menun.
Illallisen alkuun otimme sommilieren ehdotuksesta lasit kuohuvaa, joiden kanssa tarjottiin talon puolesta simpukka "amuse-bouche" suupalat. Koska menun alku oli hyvin kalapainotteinen, valitsimme ensimmäiseksi ruokaviiniksi uusiseelantilaisen Saint Claire Sauvignon valkkarin. Talon viinilistat olivat kahtena puhelinluettelon kokoisena kirjana (Italialaiset viinit ja muut viinit)
Koko illallisen ajan meille käytiin tarjoilemassa uskomattoman herkullisia leipävaihtoehtoja. Erilaisia sämpylöitä, patonkia, pizza biancaa.ym Kaikki luonnollisestikin ihan ykköslaatua. Tässä kohtaa teki tiukkaa, ettei lähtenyt täyttämään itseään leivällä. Koska se oli TODELLA hyvää.
Varsinaisen menun ensimmäinen annos oli kalatartar (ricciola/amberjack) avokadon ja persikan kanssa. Annos oli erittäin miellyttävä menun aloittaja. Kuten myös koko menussa, tässä annoksessa jokainen osa maistui selvästi ja raaka-aineet pääsivät loistamaan.
Seuraavana saimme eteemme hyyyyyyvin kevyesti grillattua tonnikalaa "carpione"-marinoitujen fenkolin ja punasipulin kanssa. Herkullista.
Seuraavana oli vuorossa MERI, joka osuvasti jatkoi tätä merellistä kalateemaa. Pöytään tuotiin siis lautanen, jossa oli mm. pieniä villiparsan ja äyriäisten palasia. Mukana oli myös pieni kuutio, joka haihtui ihanana meren ja kalaruoan tuoksuisena höyrynä ilmaan kun päälle kaadettiin lämmintä nestettä. Vaikuttava ja todella merentuoksuinen annos.
Varsinaisen menun neljäntenä annoksena olivat vihreät tortellinit äyriäisten kanssa. Uskomattoman ohuet ja kevyet tortellinit pitivät sisällään tomaattisen vege-brunoisen, joka sopi täydellisesti ihanan kastikkeen ja merenelukoiden kanssa. Nam.
Seuraavana olivat vuorossa tempura-friteeratut jättikatkaravut mustekala-kreemin päällä. Raaka-aineet olivat ykkösluokkaiset (tietysti) mutta tämä oli annoksena ainoa jonkä päälle en oikein ymmärtänyt.
Varsinkin friteeratuista kalmari-mustekaloista (calamari/squid) tehty kreemi jäi mielestäni vaisuksi ja olisin korvannut sen jollain muulla.
Menun ns. pääruokamaisemmat annokset olivat molemmat loistavia.
Ensin saimme täydellisesti kypsennettyä valkoista kalaa (merluzzo nero)
aivan erityisen herkullisessa kastikkeessa.
clams with carrot foam and croutons amuse bouche |
Illallisen alkuun otimme sommilieren ehdotuksesta lasit kuohuvaa, joiden kanssa tarjottiin talon puolesta simpukka "amuse-bouche" suupalat. Koska menun alku oli hyvin kalapainotteinen, valitsimme ensimmäiseksi ruokaviiniksi uusiseelantilaisen Saint Claire Sauvignon valkkarin. Talon viinilistat olivat kahtena puhelinluettelon kokoisena kirjana (Italialaiset viinit ja muut viinit)
Koko illallisen ajan meille käytiin tarjoilemassa uskomattoman herkullisia leipävaihtoehtoja. Erilaisia sämpylöitä, patonkia, pizza biancaa.ym Kaikki luonnollisestikin ihan ykköslaatua. Tässä kohtaa teki tiukkaa, ettei lähtenyt täyttämään itseään leivällä. Koska se oli TODELLA hyvää.
Leipien lisänä tarjoiltiin paikallista oliiviöljyä ja kahta erilaista gourmet-suolaa. Musta suola oli australialainen hiili(?)suola ja toinen hawaijilainen. |
Varsinaisen menun ensimmäinen annos oli kalatartar (ricciola/amberjack) avokadon ja persikan kanssa. Annos oli erittäin miellyttävä menun aloittaja. Kuten myös koko menussa, tässä annoksessa jokainen osa maistui selvästi ja raaka-aineet pääsivät loistamaan.
Tartare di ricciola con avocado e pesche - Amberjack tartare with avocado e peach |
Seuraavana saimme eteemme hyyyyyyvin kevyesti grillattua tonnikalaa "carpione"-marinoitujen fenkolin ja punasipulin kanssa. Herkullista.
Tonno scottato ai profumi Mediterranei
con finocchio e cipolla rossa in carpione -
Lightly grilled tuna with Mediterranean flavours,
fennel and red onion in “carpione” marinade
|
Seuraavana oli vuorossa MERI, joka osuvasti jatkoi tätä merellistä kalateemaa. Pöytään tuotiin siis lautanen, jossa oli mm. pieniä villiparsan ja äyriäisten palasia. Mukana oli myös pieni kuutio, joka haihtui ihanana meren ja kalaruoan tuoksuisena höyrynä ilmaan kun päälle kaadettiin lämmintä nestettä. Vaikuttava ja todella merentuoksuinen annos.
Mare... - the Sea... - Meri.. |
Varsinaisen menun neljäntenä annoksena olivat vihreät tortellinit äyriäisten kanssa. Uskomattoman ohuet ja kevyet tortellinit pitivät sisällään tomaattisen vege-brunoisen, joka sopi täydellisesti ihanan kastikkeen ja merenelukoiden kanssa. Nam.
Tortellini verdi ai frutti di mare |
Varsinkin friteeratuista kalmari-mustekaloista (calamari/squid) tehty kreemi jäi mielestäni vaisuksi ja olisin korvannut sen jollain muulla.
Mazzancolle in tempura su crema di frittura di calamari -
King prawns in tempura on purée of fried squids
|
Ensin saimme täydellisesti kypsennettyä valkoista kalaa (merluzzo nero)
aivan erityisen herkullisessa kastikkeessa.
Merluzzo nero con salsa al peperoncino e alici marinate - Black cod with marinated anchovies and chilli pepper sauce |
Lampaan kanssa sommelier oli valinnut meille lasilliset ihanaa Sisilialaista punaviiniä. Sisilia oli selkeästi mauissa muutenkin, kun lautaselta löytyivät klassisen alla Norma kastikkeen ainekset (tomaatti, munakoiso, suolainen ricotta ja basilika)
Lammas oli jälleen kerran aivan erinomaisesti kypsennetty, ja kaikki maistui siltä miltä pitikin, eli itseltään. Ihanaa.
Agnello su salsa di pomodoro, ricotta salata e basilico - Lamb on tomato sauce, salty ricotta and basil |
Tässä vaiheessa illallista aloin olla jo ihan täynnä.. Mutta juustot ♥
Kaikki juustot luonnollisesti uskomattoman herkullisia, mutta Taleggio ja romminen sinihomejuusto ansaitsevat erityismaininnan. Meinasi itkettää, etten pystynyt syömään noita loppuun.
Selezione di formaggi dal carrello - A fine selection of cheese from the trolley |
Tästä alkoikin sitten varsinainen jälkiruokien ilotulitus.
Grand dessert
Ensimmäisenä meille tuotiin setti ihania pieniä makupaloja (macaroons, vadelmamarmeladi-tikkarit, suklaamousse-keksit.ym)
Kaikkea piti yrittää maistaa vaikka hiukka heikko oli jaksaminen.
Lämpimät jälkiruoat - lakritsi-souffle, kookos-suklaajuoma ja uskomattoman delicate ja huumaavan herkullinen vadelmavene. Om nom.
Yksinään tuon pienen vadelmaveneenkin takia suosittelen vierailua tähän ravintolaan.
RASPBERRY ON A BOAT, LICORICE SOUFFLE, CHOCOLATE AND COCONUT DRINK |
Kylmät jälkiruoat - Ananas-rommikaakaovaahto, metsämansikoita-shamppanjageelissä, suklaasikari mangomousse-täytteellä ja tiramisu'
PINEAPPLE/RUM/COCONUT FOAM, WILD STRAWBERRIES AND CHAMPAGNE JELLY, CHOCOLATE CANNOLI WITH MANGO MOUSSE, TIRAMISU |
Palvelu oli alusta loppuun asti erittäin miellyttävää, asiantuntevaa ja juuri sellaista kuin voi kuvitella kolmen Michelin tähden ravintolassa olevankin. En tiedä onko kokemuksessa isosti eroa jos ei puhu italiaa, mutta sen mitä naapuripöydästä kuulimme oli palvelu oikein hyvää ja asiantuntevaa englanniksikin.
Yksi illan monista kohokohdista oli tietysti itse Heinz Beckin kohtaaminen.
Upea ilta.
Tämähän täytyy muistaa kun ensi kerralla tulen Roomaan. En ole siellä koskaan tähtiravintoloissa visiteerannut. Saako udella mitä menu kustansi, pysyttiinkö alle 300 euron per nassu? Osaatko suositella kivoja yhden tähden ravintoloita?
RispondiEliminaNiin ja onnea hääparille!!!
EliminaMenu oli 6 / 9 lajia (190 / 210 €) joka vaikka ei halpa tietysti olekaan, niin kyllä arvoisensa elämys. Illalliseen meni helposti 4 - 4½ h
RispondiEliminaYhden tähden ravintoloita en osaa suositella (vielä!) montakin kehuttua on meillä listalla. Filippo suosittaa yhtä yhden tähden kalaravintolaa Fiumicinossa. http://www.pascuccialporticciolo.com
Kiitoksia onnitteluista!
Todella mielenkiintoinen postaus. Saamanne menu kirjallisessa muodossa on kiva, hienommissa paikoissa kun ruokalajit vaihtuu enkä itse niitä jälkikäteen muista, saati viinejä. Vastaava upea gourmet kokemus on Ravintola Murusta Helsingistä, hinnasta viis, välillä on kiva käyhdä kokeilemassa noita hienojakin paikkoja.
RispondiEliminaHei Anne ja kiitos kommentista!
RispondiEliminaMurua on tosiaan kehuttu muuallakin, pitaapas laittaa muistiin ensi Helsingin reissua varten. :)
Hyva etta maistui :-)
RispondiElimina