Kuten jo otsikosta voi päätellä, tämä herkuttelu ei liittynyt Italiaan saati Roomaan mitenkään. Pysytään kuitenkin välimeren alueella.
Turkkilainen keittiö on kovasti sydäntäni lähellä, vaikka sen tuntemukseni on varsinkin italialaiseen verrattuna heikko. Se ei kuitenkaan estä nauttimasta tästä valtavan herkullisesta ja loputtoman mielenkiintoisesta ruokamaailmasta.
Kun italialaiset yleensä nauttivat aamiaiseksi vain kahvin ja cornetton baaritiskillä, ovat turkkilaiset ymmärtäneet kuinka hienoa on kun aamiainen todella on se päivän tärkein ateria. Olen syönyt monet elämäni parhaimmista (ja suurimmista) aamiaisista nimenomaan Turkissa. Ruokalajeja voi aamiaisella olla valtavat määrät ja kun halusin fiilistellä näitä ruokamuistoja, kokosin tälle suomalais-turkkilaiselle aamiaiselle omia ruokaherkkujani. Nämä turkkilaiset herkut sopivat erinomaisesti kiireettömästä viikonloppuaamusta nauttimiseen hyvässä seurassa. Tätä pian uudestaan!
Tarjoilut turkkilaisella aamiaisella
- Hyviä tomaatteja ja kurkkua (kuorittuna) ja paloiteltuna
- Paljon fetatyyppistä valkoista tuorejuustoa (Beyaz peynir)
- Hyviä oliiveja itse marinoituina (mustia ja vihreitä)
- Kovaa juustoa (esim. gruyère) paksuina siivuina
- Luomumunia paistettuna tai keitettynä
- Turkkilaista tulista makkaraa pannulla paistettuna (Sucuk)
- Mausteiset ja yrttiset uunissa paistetut perunat
- Aprikoosihillo + voita
- Simit – seesamileipää (resepti alla)
- Juustopinaatti-Börek eli piirakka (filotaikinaa, pinaattia, sipulia, fetaa, persiljaa, kuminan- tai seesaminsiemeniä päälle, munavoimaitoseos-voiteluun) + sitruunaa lohkoina
- Turkkilaista jugurttia ja hunajaa
- Halvaa, kuivattuja viikunoita ja erilaisia pähkinöitä
- Huolella haudutettua mustaa teetä (ja kahvia)
- Tuorepuristettua appelsiinimehua
Juustopinaatti-Börek eli piirakka (filotaikinaa, pinaattia, sipulia, fetaa, persiljaa, kuminan- tai seesaminsiemeniä päälle, munavoimaitoseos-voiteluun) + sitruunaa lohkoina |
Simit - Turkkilaiset bagelit
Taikinaan:
- 600 ml. lämmintä vettä
- 11 gr. (1 paketti) kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 4-5 kuppia (a' 2,4dl) vehnäjauhoja
Pintaan:
- n. 200 gr. eli aika runsaasti seesaminsiemeniä
- 2-6 rkl melatiiniä/melassia (= pekmez / eng. molasses tai treacle) eli tosi tummaa siirappia
- 2 rkl vettä
Sekoita hiiva, sokeri ja hieman jauhoja lämpimään veteen. Jätä seos lepäämään 5-10 minuutiksi, tai kunnes pintaan alkaa muodostua kuplia.
Lisää suola ja jauhoja pienehkö määrä kerrallaan. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja kunnes olet saavuttanut taikinalle pehmeän mutta kiinteähkön rakenteen. Jätä taikina rauhassa kohoamaan peitettynä, kunnes se on tuplannut kokonsa.
Lämmitä uuni 220 asteiseksi. Paahda seesaminsiemenet kevyesti pannulla, mutta jätä vaaleahkoiksi. Jäähdytä.
Sekoita laakeassa kulhossa huoneenlämmin vesi ja melassi keskenään. Laita vastaavalle lautaselle myös seesaminsiemenet. Jätä odottamaan seuraavaa vaihetta.
Levitä jauhoja leivonta-alustalle. Ota taikinasta pallero, josta saat tehtyä n. 25-30cm pitkän ohuehkon pötkylän. (Tarvitset jokaiseen bageliin kaksi tämmöistä pötkylää)
Laita kaksi pötkylää rinnakkain ja kieputa ne toistensa ympäri kääntämällä vastakkaisiin suuntiin. Muodosta rinkiläksi yhdistämällä tuplapötkylän päät.
Toista kunnes olet käyttänyt taikinan loppuun. Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla 20-30 rinkeliä koosta riippuen.
Hellävaraisesti käytä rinkeli kerrallaan melassi-siirappiseoksessa (niin että rinkeli peittyy kokonaan) ja sen jälkeen pyöräytä paahdetuissa seesaminsiemenissä (halutessasi vain päälipuolelta, jotta käsittely helpottuu) ja aseta sen jälkeen suoraan leivinpaperoidulle pellille.
Hellävaraisesti käytä rinkeli kerrallaan melassi-siirappiseoksessa (niin että rinkeli peittyy kokonaan) ja sen jälkeen pyöräytä paahdetuissa seesaminsiemenissä (halutessasi vain päälipuolelta, jotta käsittely helpottuu) ja aseta sen jälkeen suoraan leivinpaperoidulle pellille.
Paista rinkeleitä n. 20 minuuttia tai kunnes kauniin ruskeita. Nauti!
Turkkilainen keittiö miellyttää myös täällä ja erityisesti Istanbulinreissuilta on jäänyt mieleen juurikin aamiaiset. Nam !
RispondiEliminaEikö ookin ihanaa!!
EliminaTurkkiin ois mun pakko päästä taas, ja nimenomaan Istanbuliin (syömään!).
Turkkilainen keittiö miellyttää myös täällä ja erityisesti Istanbulinreissuilta on jäänyt mieleen juurikin aamiaiset. Nam !
RispondiElimina