mercoledì 25 dicembre 2013

Jouluruokaa Italiassa - Natale all'italiana
Joulu on tietysti myös Italiassa tärkeä juhla ja siihen panostetaan myös ruokapöydässä. 
Samanlaisia joulupöydän vakioruokia ei kuitenkaan ole kuin esimerkiksi kinkut ja laatikot Suomessa. Italiassa alueelliset ja perheiden väliset erot ovat paljon suuremmat, ja kaikki juhlivat omien perinteisten herkkujensa kanssa. 

Jouluaattona (vigilia di natale) kaupat ovat vielä auki ja monelle aatto on lähes tavallinen arkipäivä. Illalla perheet kuitenkin kokoontuvat suurelle jouluaaton illalliselle "cenone" jolloin yleensä syödään perinteen mukaan erilaisia kalaruokia. Alkupalana voivat olla esimerkiksi erilaiset kylmäsavustetut kalat (affumicati di pesce) tai vaikka mustekalasalaatti (insalata di calamari) jonka jälkeen syödään yleensä pastaa (esimerkiksi ihanaa simpukkapastaa) ja muita kalaruokia. Friteerattu kalapulla broccoli-soosilla


Joulupäivänä on sitten toinen iso ateria, joulupäivän lounas eli  "pranzo di natale".
Alkupalat voivat koostua erilaisista leikkeleistä, pateista tai muista kylmistä herkuista. 
Primona on usein joku suuritöisempi pastaruoka (esim. ihanat tortellini in brodo tai lasagne) tai pohjoisessa esim. risotto. Pääruokana voikin olla lähes mitä vain liharuokaa erilaisilla lisäkeruoilla. 
Jälkiruokana tarjoillaan usein pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä (frutta secca), suklaata tai mantelileivonnaisia. 
Leivonnaisten kuninkaat ovat Panettone ja Pandoro

Tortellini in brodo

Tortellini in brodo

Filipon nonna tekee jouluna lähes poikkeuksetta ihania ricotta-juustolla ja pinaatilla täytettyjä crespelle-lettuja uunissa

Juustoinen perunapaistos ja possun sisäfilettä punaviinisoosilla


Panettone


9 commenti:

 1. Onpa upeita kuvia ja annoksia Elisa! Mulla on kanssa jouluruoat 'työ'pöydällä (ylläri,), kunhan tästä ähkystä hieman tokenen.. Buon natale!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Kovasti oottelen teidän jouluruokakuvia! :)
   Buon natale anche a voi <3

   Elimina
 2. Nami nami, näyttääpä herkulta.
  Mukavaa joulun jatkoa sinne Italiaan!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Oli herkut vaikka hiukka kaipailinkin taas suomalaista kalapöytää :) Nyt on turhan monta joulua putkeen ollu Italiassa, ja ensi vuonna halutaan ehdottomasti olla Suomessa.
   Oikein ihanaa joulun jatkoa myös sinne!

   Elimina
 3. Herkullisen näköisiä ruokia! Tykkäisin erityisesti kalaillallisesta :) Ja kiva kuulla Italian jouluruokaperinteistä. Mukavaa joulun jatkoa!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Kiitos kiitos! Kalaherkut on munkin suosikkeja, myös Suomessa. :)
   Oikein mukavaa joulun jatkoa myös sinne!

   Elimina
 4. Buon Natale Elisa! Ihanan näköisiä ruokia :) Joskus pitää kyllä päästä viettämään Joulua Italiassa, tai ainakin italialaisessa herkkupöudässä!!! :)

  RispondiElimina
  Risposte
  1. grazie altrettanto cara!
   Kyllä italialainen joulupöytä on must kokemus ehdottomasti :)

   Elimina
 5. Italialainen jouluruoka - suomalainen jouluruoka 6 - 0 mun mielestä, mä olisin niin mielelläni sellaisessa merellisessä äyriäis-kalapöydässä! Suunniteltiin juuri joskus jotain agriturismo -lomaa rannikolle ;) Mutta ymmärrän myös hyvin miksi kaipaat välillä suomalaisten perinteiden ääreille!

  RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...