martedì 30 luglio 2013

Taralli sugna e pepe - Napolilaista katuruokaa

Taralli sugna e pepe 

Mitään muuta en vanhasta duunistani kaipaa, kuin napolilaista työkaveriani Mariarosariaa, kenen kanssa jaoin pienen toimiston yli vuoden ajan. Sen vuoden aikana ehdimme monet reseptitkin jauhaa läpi ja opin yhtä sun toista aivan upeasta napolilaisesta keittiöstä. Lähellä työpaikkaamme oli pieni napolilainen baari, jonne suuntasimme eräs kesäinen iltapäivä oluelle ja syömään törkeän herkulliset tarallit. Ei kuulemma tarvinut kuin sulkea silmät, ja voi kuvitella itsensä Napolin rantakadulle sen tarallin ja oluen voimalla.
Taralli sugna e pepe (napoliksi ‘nzogna e pepe) ovat siis pippurisia laardikeksejä. Erilaisia taralli-keksejä on ympäri Italiaa lukuisia ja niitä tarjotaan usein viinin kanssa esim. juustojen ja salamien seuralaisena - ne muistuttavat usein rapeita pikkubageleita. Nämä napolilaiset keksit ovat kuitenkin ihan oma juttunsa ja osa Napolin rikasta katuruokakulttuuria. 
Jos joku suuntaa Napoliin niin taralleihin erikoistunut leipomo kulkee nimellä tarallificio.


Taralli ‘nzogna e pepe (30-35 tarallia)

  • 500 - 600 gr vehnäjauhoja 
  • 200 gr sugna/strutto -  eli laardia, joka pitää Suomessa korvata voilla
  • 200 gr manteleita kuorineen
  • reilusti vastarouhittua mustapippuria (2 rkl)
  • 25 gr tuorehiivaa (/1 pussi kuivahiivaa)
  • 2 tl suolaa
  • kädenlämmintä vettä 
Ota n. 150 gr vehnäjauhoja ja sekoita ne kädenlämpimään veteen hiivan kanssa. Vettä pitää olla sen verran, että saat muodostettua taikinapalleron, joka jätetään nousemaan kunnes kohonnut kaksinkertaiseksi. 

Sekoita kohonneeseen taikinaan mukaan pehmennyt laardi tai voi, suola ja rouhittu pippuri, kevyesti rouhitut mantelit sekä loput jauhot. (Osan manteleista voi halutessa jättää kokonaisiksi koristeluun)  Lisää vettä tarvittaessa niin, että taikinasta saa muodostettua uudestaan kimmoisan palleron. Vaivaa tarmokkaasti n. 10-15 minuuttia.
Jätä kohoamaan vielä hetkeksi. 

Jaa taikina pieniin paloihin ja tee jokaisesta taikinapallosta ohuehko pitkula. Taita taikinapitkula kaksinkerroin ja kieputa se itsensä ympäri (kääntämällä molemmista päistä eri suuntaan) ja sulje sitten rinkeliksi. 

Jätä pienet taikinarinkelit nousemaan rauhassa peitettynä pellille leivinpaperin päälle pariksi tunniksi tai jopa yön yli.  Paista 180 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.  (Tarallien pitää kypsyä kunnolla, joten malta antaa olla uunissa)

Tarjoile heti tai jäähtyneinä. Tarallit säilyvät helposti parikin päivää, jos eivät sitä ennen katoa parempiin suihin. 

Tarjoile tarallit kylmän oluen kanssa esimerkiksi alkupaloina. 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...