martedì 26 maggio 2015

Gnocchi alla Sorrentina eli napolinlahden perunapallerot

Gnocchi alla Sorrentina
..vain tuore basilika puuttuu


Napolilainen keittiö on meille hyvin lähellä sydäntä ja sieltä tosiaan löytyy toinen toistaan herkullisempia reseptejä.   Tämä campanialaisklassikko Sorrenton rantakaupungista yhdistää meidän perheen kaksi ruokasuosikkia, kun mies rakastaa gnoccheja ja minä uunipastaa. 
Mukana on paljon tälle alueelle tyypillisiä makuja. Tomaattikastike valmistuu San Marzanolaisista tomaateista, päälle tulee mozzarellaa ja basilikaa. 
Perinteisesti ruoka on valmistettu laakeissa savivadeissa. Koko annoksen voi tehdä suuressa uunivuoassa (esim. lasagnevuoka) tai suoraan annosvuokiin, joista ruoan voi myös tarjoilla. Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi - perunapallerot
  • jauhoisia perunoita  + vehnäjauhoja (3/1 osaa, eli 1 kilo perunoita/300gr jauhoja) 
  • (1 kananmuna) 
  • suolaa

Ohjeet löytyvät täältä!
Gnocchi-palleroita löytyy myös kaupan tuorepastahyllystä, mutta lämpimästi suosittelen gnocchien tekemistä itse. Valmisversiot eivät ole edes vertailukelpoisia. 

Tomaattikastike
  • 2 tölkkiä San Marzano tomaatteja (tai muita kuorittuja kokonaisia tomaatteja) Myös tuoreita tomaatteja voi käyttää, mutta niiden on oltava kastiketomaateiksi soveltuvia ja tarpeeksi kypsiä. 
  • tuorepuristettua eli Extra Virgin-oliiviöljyä (mielellään italialaista)
  • 1-2 valkosipulin kynttä kokonaisina (tai puolitettuina)
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa
  • 250 gr mozzarellaa (tai esimerkiksi savustettua provola-juustoa)
  • 100 gr parmesaania (muukin grana-juusto käy)

Gnocchi alla Sorrentina


Gnocchi-pallerot voi tehdä etukäteen ja kypsentää kun tomaattikastike on valmis. (OHJE)
Paloittele mozzarella kuutioiksi ja raasta parmesaani hienoksi. Jätä odottamaan.


Laita korkeareunaiseen paistinpannuun tai kattilaan oliiviöljyä ja valkosipulinkynsi tai pari. Kypsennä pieni hetki keskimatalalla lämmöllä. Murskaa sillä aikaa tomaatit monitoimikoneessa, perunapuristimella tai kasvismyllyllä (tai perinteiseen tyyliin käsin rikki puristellen) ja lisää ne sitten pannuun. Mausta suolalla ja halutessasi esim. pienellä määrällä peperoncinoa. 

Anna tomaattikastikkeen kypsyä hiljalleen kuplien noin puolen tunnin ajan. Kun tomaattikastike on valmista poista valkosipuli ja lisää pari tuoretta basilikan lehteä revittynä.  Keitä gnocchi-pallerot isossa kattilassa (hyvin suolatussa vedessä) parin minuutin ajan. 

Nostele pallerot reikäkauhalla suoraan valmiiseen tomaattikastikkeeseen ja sekoita varovasti. Lisää sekoitellen joukkoon myös puolet parmesaaniraasteesta. 
Kaada pallerot ja soosiin yhteen suurempaan tai annoskokoisiin vuokiin. Lisää päälle paloiteltu mozzarella ja loput parmesaaniraasteesta. 

Gratinoi uunissa (200 astetta) noin 15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja pinta saanut pari tummempaa pilkkua.   Tarjoile tuoreen basilikan kanssa ja nauti heti! Gnocchi alla Sorrentina

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...