martedì 2 ottobre 2012

Lasagne al forno - Paras uunipasta

Uunipasta, eli pasta al forno, on ehdottomasti yksi minun lempiruoistani. Uunipastojen klassikkohan tietysti koko Italiassa on  lasagne alla Bolognese, alunperin Emilia-Romagnalainen ruoka, jossa ennen uuniin laittamista, tuoreiden pastalevyjen väliin on kasattu ragù-soosia, bechamel-soosia (besciamella) ja raastettua parmesaania (parmigiano reggiano
Simppeleistä aineksista muhinoituu uunissa vastustamaton, lohduttava ja lämmittävä, herkuista herkuin uuniruoka, joka sopii täydellisesti kylmeneviin syksyisiin päiviin.  Lasagne on mielettömän hyvää myös täysin kasvisversiona, oma suosikkini sisältää tomaattista sienikastiketta, vaikka italialaiset sieni-versionsa tekevätkin yleensä in bianco, eli pelkän valkokastikkeen kanssa.
Valmis lasagne on sen verran tuhti ruoka, että kaipaa rinnalleen vain raikasta vihersalaattia, esim. rucolasta. Sekä tietysti lasillisen hyvää punaviiniä. Meidän versioomme klassisesta lasagne alla bolognesesta tarvitset:

Infornare a 200c°

1. Tee tuorepastaa (200gr jauhoja, 2 munaa, vähän öljyä ja suolaa) ja jätä suorakaiteen/neliön muotoisiksi levyiksi. Meillä kahdeksan levyä neljään kerrokseen uunipastaa (2 reilun kokoista levyä per kerros)
Keitä tuorepastalevyt nopeasti suolatussa vedessä. 
2. Valmista ragù-kastike (silputtu sipuli/porkkana/varsiselleri, jauhelihaa, tomaattia ja mausteet) ja valkokastike eli besciamella (voita, jauhoja ja maitoa. mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä) Ragùn voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja vaikka pakastaa. 
3. Voitele uunivuoka. Laita pohjalle hieman valkokastiketta ennen ensimmäisiä pastalevyjä. Kasaa kerroksittain keitettyjä pastalevyjä, ragù-kastiketta, valkokastiketta ja revittyä mozzarellaa ja raastettua parmesaania. Päällimäiseksi voit jättää pelkkää valkokastiketta ja juustoa, tai valkokastiketta johon on sekoitettu hieman ragù-kastiketta. 
4. Paista 175-200 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia, ja anna sen jälkeen vetäytyä. Halutessasi voit kypsentää lasagnea matalahkossa lämpötilassa aluumiinifoliolla peitettynä pidemmän aikaa ja vasta lopuksi ruskistaa pintaa esim. grillivastuksen alla. 
5. Nauti hyvässä seurassa kera vihersalaatin ja viinin. Ykköshyvä viikonloppuruoka, mutta syntyi erittäin näppärästi myös eräänä maanantai-iltana. 

Lasagne alla bolognese


Per il ragù
200gr macinato di vitello
200gr macinato di maiale
carota, sedano e cipolla
concentrato di pomodoro
brodo
vino rosso
olio, sale e pepe - noce moscata, un pizzico di cannella, alloro, rosmarino...

Preparazione
Preparare un battuto di carote sedano e cipolle e far saltare in una pentola; con le bucce lavate e gli avanzi preparate un brodo. In una padella a parte saltare nel frattempo la carne macinata al fine di dare più sapore e colore alla salsa. Una volta imbrunito il macinato versare nella pentola del soffritto, rimestare e sfumare con il vino rosso; far asciugare ed aggiungere due cucchiai di concentrato di pomodoro, coprire a filo con il brodo e far cuocere a fuoco basso per un minimo di due ore. Aggiungere di tanto in tanto del brodo al fine di non far asciugare troppo il sugo e regolare di sale e pepe.

Per la sfoglia
100gr farina 00
100gr farina di grano duro
2 uova
3-5gr di sale
5gr di olio

Per la gratinatura
50gr burro
100 gr mozzarella
100gr parmigiano reggiano
200gr besciamella

Tässä päällimäiseen kerrokseen parmesaania on raastettu vasta tarjoiluvaiheessa. 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...