martedì 16 ottobre 2012

Spaghetti alle vongole


Spaghetti con le vongole, eli Spaghettia pikkusimpukoiden kanssa, on yksi tunnetuimmista Napolilaisista pasta-annoksista ja yksi minunkin äyriäispasta-suosikeistani. Tätä tilaan usein jos olemme jossain rannikolla, tai kalaruokiin erikoistuneessa ravintolassa. Kotona tulee tätä harvemmin tehtyä, kun puolisko ei suuremmin arvosta simpukoita. 
Vongola  (monikossa vongole)  on siis pikkusimpukka, joita ei oletettavasti (valitettavasti) ole Suomessa tuoreena laajalti tarjolla, mutta sekä pakasteena että säilykkeenä löytyy varmasti. 


Napolilainen työkaverini tekee omat simpukka-spaghettinsa hyvin yksinkertaisesti. Hänen versioonsa tulee simpukoiden kanssa vain silputtua persiljaa, koska hän "haluaa maistaa meren" - ja se onkin hyvä ohje, kun pikkusimpukat ovat tuoreita, juuri merestä nostettuja. Varsinkin tölkkisimpukoita käytettäessä, pieni viritys on tarpeen. Tämä on ihan hirveän hyvä perusresepti, joka toimii erinomaisesti myös säilyke-simpukoiden kanssa. 



Spaghetti alle vongole  - 4 henk. 
  • 400 gr spaghettia
  • pikkusimpukoita/hietasimpukoita (1 kilo tuoreita jos löytyy, muuten 1 prk säilyke tai n.500 gr pakaste)
  • oliiviöljyä
  • tuoretta persiljaa
  • valkosipulinkynsi
  • chilirouhetta (tai palanen tuoretta chiliä)
  • valkoviiniä
  • (tuoreita tai 1 tölkki pikkutomaatteja)

Simpukoiden valmistus: 
- Jos käytät tuoreita simpukoita, puhdista ne jättämällä suolattuun veteen likoamaan vähintään pariksi tunniksi. Laita puhdistetut simpukat isoon pannuun tai kattilaan ja kypsennä ne nopeasti kovalla lämmöllä kannen alla. Simpukat ovat kypsiä parissa minuutissa ja maku ei ylikypsennyksestä todellakaan parane. Kun simpukat ovat avautuneet, lopeta kypsennys HETI, siivilöi simpukoista lähtenyt neste/liemi talteen ja jätä simpukat odottamaan.  
- Jos sinulla ei ole tuoreita simpukoita, sulata/liota säilyke tai pakaste-simpukat paketin ohjeen mukaan. 



1. Pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Muista suola. Jos kaikki ainekset ovat valmiina, valmistuu soosi melkein veden kiehumisen ja pastan kypsymisen aikana. 
2. Lämmitä isossa pannussa oliiviöljyä ja kuullota siinä matalalla lämmöllä hetki valkosipulia (hienonnettuna tai kokonaisena makusi mukaan) ja rouhittua chiliä. 
3. Lisää hetken päästä kuumaan pannuun hieman valkoviiniä ja simpukoiden liemi, anna kastikkeen saostua hieman.
 *Jos haluat tehdä simpukka-pastasta tomaattisen version, lisää myös tomaatit tässä vaiheessa.*
 4. Hienonna runsaasti tuoretta persiljaa ja heitä sekin pannuun. Siirrä spaghetit kattilasta pannuun noin puolessa välissä niiden kypsennystä niin, että viimeistellessään kypsymistä pasta vetää kaiken mahdollisen maun sisäänsä sekä saostaa soosia. Lisää pannuun kauhallinen keitinvettä, jos nestettä ei ole tarpeeksi. Älä ylikypsennä pastaa!
5. Lisää loppuvaiheessa simpukat (osa kuorineen, osa ilman), sekoita, tarkista suola ja viimeistele rouhitulla persiljalla ja tipalla hyvää oliiviöljyä. 



Tarjoile ja nauti hyvässä seurassa kuivan valkoviinin ja rapeakuorisen vaalean leivän kanssa. Leivän dippailu liemeen suosittuu lämpimästi, on muuten namia! 

1 commento:

  1. Reseptisi oli loistava "blanco",minulla jäi pari desiä lientä kattilan pohjalle, jonka siivilöin talteen ja käytin seuraavana päivänä lohikeitto pohjana. Siitä syntyi paras keitto mitä olen koskaan syönyt:-)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...