mercoledì 10 ottobre 2012

Arista al miele - Hunajainen possupaisti

Meidän lähi-osuuskuntakaupasta (siis jossa lähituottajat myyvät omia tuotteitaan -  lihoja, juustoja, kasvissäilykkeitä.ym) löytyy kaikkien muiden herkkujen ohella aivan todella ihanaa possua, joka ei myöskään ole hinnalla (saati marinadeilla) pilattu. 



Kerran pari kuukaudessa valmistetaankin meillä possupaistia uunissa. On kokeiltu monilla eri mausteilla ja metodeilla, mutta possun kanssa todella hyvin osuvat valkosipuli, timjami ja joku makea juttu (sipulit/omenat/hunaja/luumut) ovat lähes aina mukana. 



Arista di maiale con il miele 



Hunajainen possupaisti
  • 800gr - 1kg possua (ulkofile)
  • 1 desi hunajaa (+pari ruokalusikallista ruokosokeria)
  • suolaa + voita
  • valkoviiniä
  • 1 iso sipuli + valkosipulia
  • 2 appelsiinia
  • 1 omena
  • rosmariinia, timjamia, pippuria
Sekoita tahnamainen kastike hunajasta, ruokosokerista ja pienestä määrästä suolaa ja voita. Siisti possusta epämääräiset palat ( ja ne ota talteen kastikepohjaa varten) ja  leikkaa sen pintaan salmiakkikuvio ja hiero kevyesti hunajakastike niin, että sitä menee kaikkiin väleihin. 
Laita uuni lämpenemään. Pilko sipulit, appelsiinit ja omena reilunkokoisiksi paloiksi ja heitä ne uunivuoan pohjalle yrttien kanssa. Sijoittele possu vuoan keskelle, luonnollisestikin hunajapuoli ylöspäin.  Kaada pohjalle parin sormen leveyden verran nestettä (valkoviiniä, vettä/lihalientä) jotta paistos ei kuivahda uunissa ja kastikkeeseen saa nestettä. Paistoaika (n.1h) riippuu uunista ja possun koosta. 
Valmista siivilöidystä paistoliemestä suurustamalla kastike. 
Tarjoile possu viipaloituna kastikkeen ja kasvislisäkkeen kanssa. Meillä oli perunapyreen ja paistettujen perunoiden lisäksi ihania timjami-porkkanoita. 

Arista di maiale con il miele - Hunajaista possua

Ingredienti
800gr arista di maiale
100gr di miele
50gr di zucchero di canna
20gr di sale
Vino bianco
1 Cipolla
2 Arance a spicchi
1 Mela a spicchi 
Rosmarino
Timo

Preparazione
Creare un composto con lo zucchero il miele e il sale e in caso risultasse troppo denso aggiungere un po' d'acqua. Spennellare con il composto la parte superiore del vostro pezzo di arista precedentemente mondata dal grasso (che riutilizzeremo per la salsa) e porlo in una teglia alta almeno 5-7 cm. Intorno a questi sistemare gli spicchi di mela, arancia e cipolle, le erbe e mettervi due dita di acqua e vino bianco per tenerlo umido durante la cottura.
Far cuocere per 40min-1hr a seconda del forno e della grandezza della carne. Passato il tempo di cottura levare il maiale e farlo riposare in un involucro di carta stagnola. 
Saltare i ritagli di carne precedentemente ricavati in un goccio d'olio e quando hanno preso coloro aggiungere il restante composto della teglia, aggiungere un mestolo d'acqua e far bollire. Dopo circa 10-15 minuti in pentola filtrare il tutto in uno chinoise e far ridurre ulteriormente il restante brodo fino ad ottenere una giusta consistenza.
Tagliare il maiale a fettine sottili e rigenerarlo con la salsa calda.


4 commenti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...