mercoledì 2 settembre 2015

Kärpässientä salaatissa eli insalata di ovuli

Italiassa tryffeleiden (tartufi) ja herkkutattien (porcini) lisäksi arvostetuimpia sieniä ovat amanita caesarea, jotka tunnetaan paremmin nimellä "ovuli" eli munasolut. Nämä sienet ovat olleet suurinta herkkua jo antiikin ajoilta, silloiset roomalaiset kutsuivatkin niitä jumalten ruoaksi, "cibo degli Dei".
Hätkähdin kuitenkin huomatessani, että sienet ovat suomeksi keisarikärpässieniä. Ettäkö KÄRPÄSSIENET herkkua ja vieläpä raakana.. mutta näinpä tosiaan on. 

Löysinkin sitten Suomen Luonto-lehden sivuilta tämmöisen pätkän "Keisarikärpässieni on komea laji, jolla on punainen, täplätön lakki ja keltainen jalka, rengas ja heltat sekä suuri valkoinen tuppi jalan tyvellä. Se on ollut haluttu herkku aina roomalaisajoista saakka."
Meillä oli tilaisuus saada appiukon lähimetsästä näitä sieniä, mutta itse en uskaltaisi niitä lähteä keräilemään, kokemattomalta keräilijältä voi kuulemma mennä (sen myrkyllisen) punakärpässienen kanssa sekaisin. 
Jos ajatus sienistä salaatissa jää kiehtomaan, eikä keisarikärpässieniä ole saatavilla, niin kannattaa kokeilla ohueksi viipaloituina herkkutatteja tai ihan tavallisia tuoreita herkkusieniä. Hyviä ovat nimittäin nekin ja tästä tulee ihana syksyinen alkupala.   Insalata di ovuli  - Keisarikärpäsienet salaatissa
 • 400 g di ovuli (amanita caesaria) - keisarikärpässieniä ohuiksi viipaloituna
 • 2 cucchiai di succo di limone - 2 rkl sitruunamehua
 • 80 g di parmigiano a scagliette - 80 gr parmesaania lastuina
 • (1-2 gherigli di noci o pinoli - pari saksanpähkinää tai pinjansiemeniä)
 • pepe nero macinato - vastarouhittua mustapippuria
 • rucola (tai joku muu vihersalaattipohja) 
 • olio extravergine d’oliva q.b. - hyvää neitsytoliiviöljyä
 • sale - merisuolaa tai sormisuolaa (Maldon)


Leikkaa huolellisesti puhdistetut sienet ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa sieniin oliiviöljyä, sitruunaa ja hieman suolaa. Lisää mukaan myös parmesaania lastuina. 
Levitä sieniseos salaattipedille ja lisää halutessasi hieman rouhittuja pähkinöitä. Tarkista suola ja rouhaise päälle mustapippuria. Nauti!

2 commenti:

 1. Joo, pitää myöntää että hiukan ihmetytti tuo otsikko, mutta salaatti kyllä näyttää syötävän hyvältä :)

  RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...