lunedì 14 settembre 2015

Crema alle nocciole - HasselpähkinäleviteFilipon isä toi meille omista Euroopanpähkinäpensaistaan satoa, eli saimme taas tänäkin vuonna suuren määrän hasselpähkinöitä. Pähkinät ovat ihania, mutta kuorimisessa on tosiaan oma hommansa. Viime vuonna valmistimme ihania hasselpähkinäkeksejä (resepti löytyy täältä) ja tänä vuonna isosta määrästä pähkinöitä tehtiin ihanaa nutellamaista suklaalevitettä. Pähkinälevitteen teko on helppoa (varsinkin jos ostaa jo kuorittuja pähkinöitä) ja tulos on hurjan herkullinen. Levite on ihan eri sarjassa kuin valmistuotteet ja näitä on helppo tuunailla suklaan, sokerin ja rasvan laatuja vaihtamalla.
Tämähän on suorastaan terveysruokaa, kun hasselpähkinät ovat itsessään todella ravinteikkaita ja tumma suklaa tekee vain hyvää. Tätä tahnaa vetelisi sellaisenaankin, mutta toimii erittäin hyvin vaalean leivän päällä ja erilaisissa leivoksissa. 


Kuoritut hasselpähkinät

Crema alle nocciole 

100 gr paahdettuja ja kuorittuja hasselpähkinöitä
100 gr tummaa suklaata
50 gr sokeria  
150 ml maitoa 
70 ml öljya tai sulatettua voita
(ripaus suolaa)
(vaniljaa) Kevyen paahdon jälkeen

Paahda pähkinöitä hetken aikaa uunissa (175 astetta - 10 min) jäähdytä ja kuori halutessasi myös ns. nahkaosa pähkinöistä. 
Jauha pähkinät ja sokeri tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi. Lisää paloiteltu tumma suklaa ja jatka hienontamista kunnes seos on hiekkamaista. 
Lämmitä maito ja öljy kattilassa (älä keitä) ja sekoita sitten pähkinäsuklaaseos nesteen joukkoon rauhallisesti sekoitellen. Jatka sekoittelua matalalla lämmöllä (seoksen ei ole tarkoitus kiehahtaa.) ja testaa maku. Parhaimmillaan levite on jäähtyneenä.  Levitteen ollessa valmista (n. 10 min jälkeen) kaada se pieniin steriloituihin lasipurkkeihin ja säilytä kylmässä. Levite säilyy jääkaapissa noin kuukauden, mutta häviää todennäköisesti huomattavasti nopeammin. 

Tehosekoittimessa

Kuten sanottu, tätä levitettä voi tuunata käyttämällä esimerkiksi maitosuklaata (ja vähemmän maitoa) tai valkosuklaata. Silloin pieni vaniljalisä on kyllä ehdoton.
Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...