domenica 19 gennaio 2014

Spaghetti "ajo, ojo e peperoncino" - Simppeli valkosipuli-chilipasta

Tämä yksinkertaisuuden ylistys on suosittu ja rakastettu pastaresepti ympäri Italiaa. Valkosipulista ja oliiviöljystä syntyy täydellinen kastike pastalle silloin kun kaapissa ei ole "mitään" ja palkkapäiväänkin on vielä hetki. Kuten niin usein italialaisessa keittiössä: yksinkertaiset raaka-aineet, joista valmistuu todella nopeasti ja helposti herkullista syötävää. Tämä on myös baarista palaavien suosikki juuri helppoutensa ansiosta. 
Aglio & olio (eli roomaksi ajo e ojo) kuuluu vahvasti myös roomalaisen keittiön klassikoihin, joten resepti tulee mukaan myös lopputyöprojektiiniSpaghetti "ajo, ojo e peperoncino"
4:lle
 • 400-500 gr spaghettia tai muuta pitkää pastaa
 • pari valkosipulin kynttä
 • reilusti hyvää oliiviöljyä
 • rouhittua kuivaa chiliä (peperoncino) oman sietokyvyn mukaan
 • (tuoretta lehtipersiljaa silputtuna)
 • karkeaa merisuolaa pastaveteen
Laita isoon kattilaan kiehumaan runsas määrä vettä. Suolaa karkealla merisuolalla avokätisesti (ideaalisti pastaveden pitäisi olla yhtä suolaista kuin välimeren vesi)
ja laita pasta porisevaan veteen. Pastan kiehuessa kuullota pannulla runsaassa oliiviöljyssä (veitsen lappeella kevyesti litistetyt) valkosipulit.  Älä kuitenkaan anna valkosipulin ruskistua (!) vaan poista kynnet kun öljy on ottanut makua ja valkosipuli pehmentynyt.  (Halutessasi voit myös suikaloida/silputa valkosipulin ja jättää ne mukaan jos haluat niistä vielä vahvemmin makua.)  Lisää rouhittu chili hetken kuluttua pannulle mukaan paahtumaan. 
Nosta sen jälkeen pari kauhallista pastan keitinvettä kuumalle pannulle ja siirrä sen jälkeen todella al denteksi jätetty spaghetti myös mukaan ja sekoita hyvin. Tarkoitus on että pastan kypsyminen viimeistellään pannussa, samalla kun se vetää herkullisen oliiviöljyn, chilin ja valkosipulin maun sisäänsä. Siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita halutessasi joukkoon tuoretta lehtipersiljaa pieneksi silputtuna. Nauti heti!
Tähän köyhänmiehen pastaan ei juusto kuulu, eikä se sitä kyllä tarvitsekaan. 5 commenti:

 1. Ahhh, tämä on meilläkin yksi suosikeista. Tehtiin kesällä rokkivieraille yön nopeaksi huikopalaksi ja kovasti kehuja sai. Tässä varmaankin korostuu hyvien raaka-aineiden merkitys. Minkä merkkistä pastaa siellä käytetään?

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Eikö olekin hyvää!
   Meillä on kotona käytössä yleensä supermarketin kuivapastoista joko De Cecco http://www.dececco.it/ tai Garofalo http://www.pastagarofalo.it/, joista jälkimmäistä ei vissiin valitettavasti saa vieläkään Suomesta (vaikka muistelen, että sitä oli Tallinnan Prismassakin jo vuosia sitten myynnissä)
   Tietty myös Barillaa myydään Italiassakin paljon.

   Elimina
 2. Ihanaa että laitoit tämän ohjeen. Mun apukokki tekee aina itselleen iltapalaksi kyseistä pastaa jos jääkapissa ei ole mitään. Tosin ihan mututuntumalla se on aina sitä tehnyt eikä me olla tosiaan edes tiedetty että tällä annoksella on ihan nimikin ja saatikka että se on vielä suosittukkin ruoka Italiassa.

  Ja itseasiassa juurikin nyt apukokki pomppasi ylös sohvalta keittiiöön tekemään tätä ja lausahti tämän ohjeen luettuaan että no niin, aina sitä voi oppia uutta eli jotain vinkkiä se sai tämän tekemiseen :)

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Ihana kuulla, että tekin tykkäätte! :)
   Toivottavasti tuli herkkua näilläkin ohjeilla

   Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...