mercoledì 21 novembre 2012

Pane fatto in casa - Leipää kotona

Itsetehty leipä on jalo asia

Rakastan rapeakuorista, tuoretta leipää. Mikään ei ole niin herkullista kuin taikinajuureen itsetehty leipä, dippailtuna omista oliiveista vastatehtyyn öljyyn. Se vaan on jotain ihan häkellyttävän hyvää. 
Pitkästä aikaa meillä on ollut kuukauden pari lievito madre, eli ns. taikinajuuri jääkaapissa. Sillä tulee TODELLA hyvää leipää. Leipää joka ei maistu hiivalta, vaan ulkoa rapealta ja kauniisti nousseelta unelmalta. Taikinajuuri on siis sekoitus vettä ja jauhoa, jonka annetaan seistä niin kauan, että se alkaa käydä, eli ns. happamoituu. Tätä juurta voi sitten käyttää esimerkiksi leivän valmistukseen ja jättää hiivan pois.
(Perusohje juureen löytyy suomeksi esim. täältä)

Taikinajuuri, tunnetaan myös nimellä vehnä-hapanjuuri


Finalmento dopo aver rifatto un bel lievitino madre ho potuto di nuovo sfornare un buonissimo pane senza alcun uso di lievito di birra. Soffice ed elastico all'interno, croccante e resistente all'esterno, per farlo però ci vuole tempo, pazienza, e ancora tanto tempo.


Innanzitutto cominciamo dal dire che il rapporto del lievito madre con l'impasto deve essere 1 a 3: se metto 300 gr di lievito madre dovremo utilizzare altri 600gr di acqua e farina (rapporto 6 di acqua e 10 di farina) per ottenere un impasto di giusta consistenza che risulterà comunque sempre umido fino alla cottura.
Aggiungere qualche grammo di sale e un goccio d'olio, quindi impastare con la macchina impastatrice per 15-20 minuti o con le mani con molta energia per almeno 10 minuti.
Dopodichè coprire il tutto in maniera ermetica con della pellicola o dentro un tupperware e mantenere in un luogo oscuro con temperatura costante sui 20-23 gradi per 12 ore o dentro un frigorifero per 24 ore.
Passato questo tempo versare la pasta lievitata su di una spianatoia precedentemente infarinata, fatela diventare alta circa 2 dita, chiudete quindi i quattro lati della "pizza" su se stessi in modo da favorirne la crescita, rigirare e sistemare in una teglia alta almeno 4 dita; coprire la teglia con della carta stagnola o con un coperchio bombato e far cuocere per 40 minuti a 170/180c° e quindi altri 40 minuti senza la copertura.
Una volta cotto aspettare un'oretta circa prima di tagliare il pane al fine di gustarne la perfetta consistenza.


LEIPÄÄ

Taikinasta voi myös kieputella tälläisiä herkkutikkuja


6 commenti:

 1. Vois itekkin pitkästä aikaa vääntää itselle leipää :)

  RispondiElimina
 2. Hei blogisti! Kävimme juuri Roomassa ja maistelimme vaikka mitä ruokaa. Pizza oli ehdottomasti parasta mitä olen koskaan syönyt (pitääkin katsoa oletko jo tehnyt pizzaa roomalaisittain).

  Leipäaiheessa kun ollaan, niin voitko kertoa miten se italialainen leipä tehdään. Leipä on soikea ja lätty - päällä chilimaustetta tai sitten se on kokonaan voideltu öljyllä. Olen nähnyt, että siihen on myös upotettu oliiveja.

  Onnistuuko se tällä reseptillä vai onko siihen oma resepti? se vaalea leipä oli niin tajuttoman hyvää!!!

  toiv. luet kommentteja =D

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Heissan,
   Kiva kuulla ettà olette viihtyneet Roomassa ja syòneet hyvin.
   Roomassa kuvailemasi leipà/pizza on siis ihan nimellà pizza bianca eli valkoinen pizza, tààllà ei puhuta focacciasta.tms koskaan.
   Miehellà on loistavat reseptit (tàhànkin) settiin, joten pistetààs muistiin ja postausaiheisiin.

   Elimina
 3. Heippa

  En löytänyt blogistasi leivän tekoon suomenkielistä ohjetta.
  Voisitko sellaisen laittaa.

  Kiitos jo etukäteen
  PS Kiitoksia myös muista loistavista ruokaohjeista.

  t:Iippo

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Kiitos kiitos kivasta kommentista.
   Naputtelen viikonlopun aikana leipàohjetta suomeksikin.

   Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...