venerdì 30 novembre 2012

Spaghetti alla Carbonara

Yksi Lazion alueen, ja erityisesti Roomalaisen keittiön tunnetuimmista pastaruoista on pasta alla Carbonara. Carbonara tunnetaan Suomessa myos miilunpolttajan pastana. 
Tästä pastasta on vaikka minkälaisia versioita liikkeellä kansainvälisesti, ja harva enää edes muistuttaa  siitä oikeasta ja alkuperäisestä reseptistä muutakuin nimeltään. Alkuperäinen resepti ei sisallä sipulia, ei valkosipulia, eikä varsinkaan kermaa. Amerikkalaiset ilmeisesti lisäävät omaan versioonsa usein esimerkiksi herneitä, joita ei Carbonaran kotimaassa nähdä koskaan. 


Ainekset 


  • 400 gr Spaghettia
  • Guanciale tai pancetta - eli 100-150 gr possuposkea tahi pekonia
  • 100-150 gr pecorino romano-juustoa
  • 4 keltuaista ja 1 kokonainen tuore (mahdollisesti luomu) kananmuna
  • suolaa ja reilusti vastajauhettua mustapippuria
  • hyvää oliiviöljyä
1. Kuutioi pekoni ja kuumenna iso pannu. Paista pekoni rapeahkoksi kuumalla pannulla, johon olet lisännyt hieman oliiviöljyä. (Tässä vaiheessa joku rebel voisi pekonin kanssa heittää pannuun myös kokonaisena yhden valkosipulin kynnen ja vaikka rouhauksen peperoncinoa. ) 
2. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja kananmuna kevyesti. Lisää joukoon reilusti (eli n.2/3) pieneksi raastettua pecorino-juustoa ja mustapippuria. Sekoita hyvin. 
3. Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Heitä mukaan karkeaa merisuolaa kun vesi kiehuu.  Laita spaghetti kiehuvaan veteen, ja parin minuutin päästä siirrä pasta kuumaan pannuun pekonin seuraksi parin keitinvesikauhallisen kanssa. 
4. Kun spaghetti on kypsää (al dente) siirrä pannu nopeasti pois kuumalta levyltä ja sekoita ripeästi sen kanssa munajuustoseos, jonka ei ole tarkoitus muuttua munakkaaksi vaan kermaiseksi kastikkeeksi. Siihen ei siis enää tarvita levyn lämpöä vaan pastan lämpö riittää keltuaisten kypsentämiseen erinomaisesti. 
5. Jaa lautasille ja raasta päälle runsaasti pecorinoa. Joku raastaa omansa päälle parmesaaniakin vaikka se ei alkuperäiseen roomalaisreseptiin kuulukaan. Makuasiaoita.
6. Nauti! Lasillinen viiniä osuu nätisti tämänkin pasta-annoksen kanssa. 

Ingredienti
Spaghetti  
Guanciale / pancetta di maiale 
Pecorino grattugiato  
Uova  4
Pepe nero 
Sale  q.b.
Olio extra vergine d'oliva  2 cucchiai


Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...