lunedì 23 luglio 2012

Tortellini con ripieno di verdure.. eli kasvis-tortellinit ja kuinka käyttää pastakonetta!

Tortellini con ripieno di verdure -
Kasvis-tortellinit ja kuinka käyttää pastakonetta!

Meillä tehdään kotona vähintään kerran viikossa pastaa. Ihan ite. Alusta loppuun. 
Siis Filippo tekee. Mutta minäkin autan. 

Yleensä tuoreen omatekoisen pastan tekeminen osuu juuri viikonlopulle. Sunnuntai-iltapäivänä on ihana vaan olla kotona ja laittaa ruokaa yhdessä. Kahdestaan oman pastan tekeminen on niin helppoa ja nopeaa ja mikä parasta, myös tosi hauskaa.
Viime sunnuntaina halusimme jotain täytettyä pastaa. 
Tortellinit

Perus munapastan ohje: sataan grammaan jauhoja yksi kananmuna. (100gr / 1 muna )
Ripaus suolaa ja pieni liraus oliiviöljyä. Tähän versioon oli lisätty juuri tehtyä persiljaöljyä väriä antamaan. 

Tee taikina käsin, ensin tasaiseksi ja pehmeäksi ja sitten vaivaten siihen tarvittavan sitkon. 
Kääri valmis taikina huolellisesti kelmuun ja jätä lepäämään jääkappiin vähintään puoleksi tunniksi.


Pastakone on parhautta! 

Pastan tekeminen onnistuu - tietysti - myös ilman konetta, mutta kaulimella homma on huomattavasti hitaampaa ja työläämpää. 
Suosittelemme lämpimästi pastakoneen hankkimista kaikkiin italialaista ruokaa arvostaviin koteihin. Ei sillä, myös karjalanpiirakoita olen vääntänyt pastakoneella erittäin onnistuneesti.
Koneen kiinnittaa pöytään nopeasti, ja ta-daa, se on käyttövalmis. Myös puhdistaminen onnistuu nopeasti. 

Kuinka helposti pastakonetta voi siis käyttää?

 • Jaa levännyt taikina pienempiin osiin. Litistä palat suorakaiteen mallisiksi paloiksi.
 • Säädä pastakoneen telojen välinen aukko suurimmilleen. Syötä taikinapala koneeseen ja veivaa telojen läpi. Tee sama jokaiselle taikinapalalle. Jaa taikinalevyt kolmeen osaan. Pienennä telaväli ja aja palat taas telojen läpi. Toista tämä 3–4 kertaa, kunnes taikina on sopivan ohuena levynä. Pienennä aina telaväliä, mutta älä enää tässä vaiheessa taita taikinalevyjä.

Jos sinulla on toinen käsipari apuna, jakakaa työt niin, että toinen veivaa pastakonetta ja toinen ottaa taikinaa vastaan. Helppoa ja hauskaa, kuten sanottu. 

Peitä valmiit pastalevyt kelmulla tai puhtaalla liinalla etteivät ne kuivu. 


Tortellinit (myös tortelli / tortelloni koosta riippuen) on täytetty perinteisesti lihalla tai juustolla, mutta me tehdään tortellinitkin kesällä yleensä kasvis/juustotäytteellä.  Näissä oli sisällä kasviksista tehty tomaattinen "höyste" johon oli pilkottu myös mozzarellaa ja raastettu vähän parmesaania. Hyvän täytteen voi tehdä myös vaikka sienistä. 
Jos teet kasvistäyteen, purista tai siivilöi kypsistä kasviksista liika neste pois ettei täyte jää liian kosteaksi. 

Pastansa voi täyttää monellakin tapaa ja moneenkin muotoon. Ehkä yleisin täytetyn pastan muoto on ravioli (yleensä pyöreä tai neliskulmainen täytetty pasta) ja sitä käytetään usein myös yleisnimityksenä täytetylle pastalle. Meillä tehtiin tänään tortellini-tyyppistä täytettyä pastaa. 
 • Leikkaa pastalevyistä pienehköjä ympyröitä tai neliötä. Jaa jokaiseen pieni määrä haluamaasi täytettä ja käännä pasta-ympyräsi/neliösi reunat yhteen. Jos pasta on ehtinyt kuivahtaa, voit kostuttaa reunoja kevyesti vedellä/kananmunalla ennen yhteenliittämistä. Huolehdi ettei ilmaa jää sisälle ja täyte pysyy hyvin sisällä.
 • Keitä täytettyä pastaa suolatussa ja kiehuvassa vedessä pari minuuttia/kunnes kypsää.   Tuorepastaa keitettäessä "al dente" on paljon liukuvampi käsite kuin kuivapastan tapauksessa. 
Täytetyn pastansa voikin sitten tarjoilla haluamassaan soosissa tai vaikka lihaliemessä, mutta meillä (tälläkin kertaa) pasta syötiin hyvin yksikertaisesti voi-salvikastikkeessa. Päällä myös muita tuoreita yrttejä ja pari raapausta hyvää parmigiano reggiano-juustoa.

Loppusanat.. TEHKÄÄ ITSE PASTANNE! On oikeasti nimittäin helppoa ja herkullista ja erittäin palkitsevaa. Kaupan "tuorepastoista" ei pitäisi puhua edes samana päivänä.
(Myös laadukas kuivapasta päihittää kaupan huonot tuorepastat koska vaan. )

OM NOM!

3 commenti:

 1. Oi, mä niin rakastan tätä sun blogia!
  Olen sitä seuraillut jo jonkin aikaa :)

  itse olen asunut nyt seisemän kuukautta Torinossa ja ikävästi kotiapaluu on viikon kuluttua. Toivottavasti pääsisin palaamaan mahdollisimman nopeasti!

  Keep up the good work :)

  http://kallionkimallus.blogspot.it/

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Hei mahtavaa! Kiitos huipusta kommentista ja ihanaa loppuaikaa Torinossa! Italiaan huomaa moni päätyneensä uudestaan ja uudestaan, eli tervetuloa takaisin sitten vaan ;)

   Elimina
 2. Mm,herkullista ja hyvät vaihekuvat.Mulla on ollut jo ikuisuus pastakone,ja aikoinaan kun poika oli pieni niin sitä tuli käytettyä viikottain,koska pastaruuat olivat hänen herkkuaan.Nykyään koneeni pölyttyy hyllyllä;pitäisi välillä ottaa se esille...

  RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...