lunedì 2 settembre 2013

Projektina roomalaiset reseptit



Kuten joku jo saattaa tietää, opiskelen täällä Roomassa tällä hetkellä yksivuotisessa maisteriohjelmassa ruoka- ja viinikulttuuria, perinteitä ja historiaa italialaisesta näkökulmasta (cultura dell'alimentazione e delle tradizioni enogastronomiche
Ohjelma on ollut kaikinpuolin tosi mielenkiintoinen ja olemme käyneet läpi aika laajojakin kokonaisuuksia ruokakulttuurin kehittymisestä ja historiasta, jatkaen biologiaan ja ravitsemustieteeseen, ruokalainsäädäntöön, turismiin ja markkinointiin. 
Paljon hyviä tyyppejä ja loistavia kokemuksia. Pikkuhiljaa pitäisi loppuprojektinkin olla jo työn alla. 



Tein pari vuotta sitten kaupallisen alan lopputyöni Roomasta kulinaarikohteena ("Rome as a culinary destination - strategies for strengthening the brand") ja nyt sain toimeksiannon samasta Rooman kauppakamarin alaisesta toimistosta loppuprojektiini. 
Tällä kertaa keskityn nimenomaan roomalaiseen keittiöön ja perinteisiin roomalaisiin resepteihin. Aihe on minulle tietysti todella mieluinen, mutta hommaa siihen silti sisältyy. Itse projektikin kun tosiaan täytyy kirjoittaa italiaksi.  

Projektin tarkoitus on luoda (ulkomaalaisille) turisteille sopivat "ruokapaketit" käännöksineen ja historioineen paristakymmenestä roomalaisesta reseptistä, jotka hyvin edustavat paikallista keittiötä. Reseptit ja ruokalajit pitää tietysti valita jollain kriteereillä ja olen viime viikkoina käynyt läpi satoja reseptejä (ja niiden variaatioita), listannut reseptejä excel-tiedostoon ja täyttänyt taulukkoa toisensa perään. Tarkoitus on tietysti löytää ulkomaalaisia(kin) miellyttäviä reseptejä, jotka on suhteellisen helppo valmistaa ja joihin vielä mahdollisesti olisi raaka-aineitakin tarjolla muuallakin kuin täällä. 
Yritys haluaa tietysti myöskin reseptejä joka lajityypistä.  Että löytyy alkupalareseptejä, primoja ja secondoja, jälkiruokia ja lisäkkeitä. Valintaa vaikeuttaa se, että monet resepteistä ovat myöskin hyvin vahvasti kauteen/vuodenaikaan sidottuja. 
Kuuluisimmista annoksista saa helposti valittua sen 10-15 reseptiä, mutta lopuissa onkin vähän mietittävää. Osa resepteistä onneksi karsiutuu aika nopeasti - "helposti monia miellyttävä" - ei nimittäin todellakaan kuvaa kaikkia roomalaisreseptejä. Esimerkiksi pajata tippui listalta heti. 



Osa näistä roomalaisen keittiön resepteistä on meillä jo nyt esiintynyt blogissa, ja nyt vähintään ne projektiin valitut reseptit on myöskin tarkoitus kokata läpi ja esitellä teille blogin kautta. 
Vähän on mietinnän alla muutenkin miten saisin hyödynnettyä lukijakuntaa tässä ;)

Kuulisin mielelläni kokemuksianne roomalaisesta keittiöstä, mitä olette syöneet ja minkälaisia ruokamuistoja teillä täältä on? 
Mitä ruokalajeja teille tulee mieleen Roomasta? 
Jos et ole käynyt Roomassa yhdistätkö kuitenkin jotain ruokalajeja juuri tähän kaupunkiin? 
Haluasitko oppia valmistamaan juuri jotain tiettyä roomalaista herkkua? 

16 commenti:

  1. Hei Elisa,
    enpä taida olla hirveästi hyödyksi tässä asiassa, sillä en osaa yhdistää varmuudella tiettyjä ruokia Roomaan. Onneksi sinä olet täällä, niin me blogisi lukijat voimme oppia lisää tästä aiheesta! Toivottavasti kuulemme lopputyöstäsi vielä täällä blogin puolella, sillä aihe on ehdottomasti kiinnostava! Projektissa on varmasti paljon työtä, mutta se kuulostaa aivan täydelliseltä aiheelta sinulle. Todennäköisesti oletkin aiheesta niin innostunut, ettei työ suuresta vaivasta huolimattakaan tunnu raskaalta. Tsemppiä uurastukseen! Me lukijat tietysti odotamme, että kokeilet kaikki projektisi reseptit ja näytät meille upeat lopputulokset täällä blogin puolella ;)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kiitos Tipsu kannustavasta kommentistasi! :)
      Varmasti tämä projekti tulee esiintymään blogin puolella vielä jatkossakin, sillä minun täytyy siihen jonkun verran keskittyä ainakin seuraavat pari kuukautta.
      Vaikka hommaa onkin, saan onneksi lyötyä tässä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja opin itsekin lisää. Mikäs olisikaan parempi syy esitellä kotikaupungin ruokatarjontaa?

      Elimina
  2. Mä oen täällä salaa seuraillut blogianne jo kuuakusi mutta tuompa nyt itseni julki näin kommentinkin kautta :D Kävin kesällä Roomassa ja ensimmiäistä kertaa Italiassakin. Blogianne tuli luettua paljon ennen matkaa ja sen jälkeenkin.

    Roomasta mulle tulee mieleen artisokat, kesäkurpitsankukat, fritattu turska. Niin ja se peltipizza, ihanaa ! Parhaita asioita mitä siellä söin oli noiden lisäksi täytetty mustekala, sinisimpukat jossain aivan ihanassa liemessä ja sellaiset lihakääryleet jotka oli täytetty ilmakuivatulla kinkulla. Muistaakseni sun blogista bongasin cul de sac ravintolan ja siellä söin leikkeleiden ja juusojen lisäksi juuri noita kääryleitä. Kiitos siis vinkistä :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hei Milma ja kiitos paljon kommentistasi. Tosi kiva kuulla, että olet tykännyt meidän blogista ja että siitä on ollut reissua suunnitellessa iloa :P
      Mainitsemasi artisokat varmasti tulee olemaan projektissa jossain muodossa ja turska.
      Cul de Sac on tosi kiva kyllä, ja oletan, että noi lihakääryleet on ihan vaan “involtini di carne” tai sitten saltimboccaa käärittynä. Pitääpäs vilkasta listaa kun sinne taas päädyn. 

      Elimina
  3. Hei Elisa!

    Mielenkiinnolla olen seuraillut blogiasi, ja se on toiminutkin hyvin inspiraation lähteenä omiin kokkailuihin - Italian keittiö on ehdoton suosikkini!. Etenkin tuo postaamasi pasta carbonara oli kyllä maineensa veroinen, aivan todella hieno ja autenttinen resepti vaikka en tehnytkään itse pastaa vaan käytin kaupan pastahyllyltä hankittua spaghettia.

    Omista Rooman kokemuksista mieleen on jääneet erityisesti kesäkurpitsankukat, mutta en tiedä saakohan niitä Suomesta laisinkaan - en ainakaan ole nähnyt missään. Onko sinulla tarkempaa tietoa? Lisäksi sisäelimet ja niiden käyttö houkuttaa, joten niistä olisi kiva saada jokin helppo "aloittelijan" resepti - sisäelinten käyttäminen kun ei ole itselle kovinkaan tuttua puuhaa. Lisäksi Alfredo -pastaa voisi olla kiva kokeilla kun löytyy vain alkuperäisemmän tuntuinen resepti - sinulla saattaisi kätköissä tällainen olla? Lisäksi italialaisen geltaon valmistaminen kotikonstein ilman jäätelökonetta on jotain, mistä otan mielelläni vinkkejä blogissasi vastaan, jos sellaisia sattuu olemaan :)

    Missä koulussa muuten teet tuota tutkintoa, ja onko siinä oltava millainen pohjakoulutus? Itse haaveilen ruokaopinnoista jossain kohtaa elämässäni, ja Italia paikkana olis melkoinen unelmien täyttymys.

    Tsemppiä projektiin! Terkuin, Elina


    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ciao Elina,
      Kiitos kommentistasi. Tosi kiva kuulla, että olet testannut meidän carbonaraa, se on yksi mun omistakin suosikeista!
      Friteeratut kesäkurpitsan kukat on tosiaan ihania, mutta niissäkin on tosiaan ihan selkeä “kausi”... mun pitää vähän keskustella ton projekti-työnantajan kanssa, että miten pitäisi toimia tommosissa kausijutuissa, jotka kuitenkin on olennainen osa roomalaista keittiötä. Munkin suosikkia, härkäpapuja ja pecorinoa (johon ei kyllä tarvi reseptiä) saa vaan huhti-toukokuun vaihteessa ;)
      Kesäkurpitsan kukkia bongasin pari kertaa suomalaisista blogeista nyt kesällä, eli ilmeisesti niitä kukkiakin jostain saa (jos ei itse kasvata) mutta varmasti huonommin löytyy kuin meiltä.
      Alfredo pasta onkin mielenkiintoinen juttu.. Siitä pitääkin tehdä ihan oma postauksensa. Oikeastaan se on nimittäin ihan amerikan-italialaisten klassikko VAIKKA resepti onkin kehitetty roomalaisessa ravintolassa.
      Toi mun tutkinto on Tor Vergatan yliopiston ja BAICR (kulttuurivirasto tyyppisen organisaation) yhteistyö maisteri eli MASTER UNIVERSITARIO DI PRIMO LIVELLO – eli semmonen professional master oikeastaan (suomalaisessa julkaisussa se oli vaan käännetty että yksivuotinen maisteritutkinto)
      Pohjatutkinnoksi vaadittiin joku alalle sopiva tutkinto (vähintään kandi) Mulla on kaupallinen tausta (BBA) sen lisäksi meillä on journalismia opiskelleita (ruokatoimittajia) ja yksi historiaa ja kulttuuria-opiskellut.
      Tää tutkinto on mulle tosi mielenkiintoinen ja tukee tosi hyvin mun sommelier opintoja, jotka jatkuu nyt kanssa syksyllä. Jos Filippo ei olisi kokki, niin hakeutuisin kyllä ihan perus kokkikoulutukseenkin. Mutta ehkä sitä joskus ehtii.

      Elimina
    2. Kiitos lisätiedoista! Ilmankos tuota pasta Alfredoa ei näkynyt Italiassa millään ruokalistalla, vaikka jostain luinkin että se olisi Roomasta alunperin... Mutta ilmeisesti on tarkastettavaa omissa lähteissä, netistä kun löytyy kaikenlaista ja lähteen luotettavuus on aina vähän arvailun varassa! :)

      Mielenkiinnolla jään seuraamaan uusia postauksia, trippa olisi kyllä kokemus jos sellaista uskaltautuisi joskus tekemään, toivottavasti siis nähdään resepti jossain vaiheessa blogissasi!

      Elimina
  4. Ihan mahtava projekti sulla Elisa, paljon työn iloa sen parissa!

    Vaikka sisäelimet on turistimenuksi vähän riski vaihtoehto, ne on kyllä sellanen Rooman oma erikoisuus, joka ois hauska esitellä. Matkustaessahan on kiva turvallisesti vähän rikkoa omia rajojaan, ja mikäpä olisi mukavampaa kuin tutustua vähän uudenlaiseen Roomaan ja italialaiseen keittiöön maistamalla vaikka vaan pienen lusikallisen jotain tosi eksoottista, kuten sitä pajataa (jota en oo itsekään koskaan maistanut, kun en ole halunnut tilata koko annosta).. Olisko semmonen "kokin tervehdys" mahdollinen ynnätä mukaan?

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hei Taitsi ja kiitos, tykkään tästä projektista tosi paljon kyllä, vaikka mun alkuperäiset suunnitelmat hieman muuttuivatkin työnantajan toiveista.
      Quinto quarto juttuja ei tosiaan voi välttää kun roomalaisesta keittiöstä puhutaan. Trippa sekä coda di bue tulee varmasti olemaan mukana. Valitettavasti pajata on semmonen, että noi mun kaikki kolme pääkriteeria jää toteutumatta (Gradimento del gusto e facilità di apprezzamento, Reperibilità degli ingredienti anche sui mercati esteri, Facilità della preparazione) kun tosiaan Roomastakin on nykyään vaikeaa löytää juottovasikan suolia. Kaikki 20 reseptiä pitää olla toteutettavissa semmosenaan, en tiedä miten niitten on tarkotus yhdistyä menuun, tätäkin pitää vielä vääntää.
      Jos pajatan haluaa testata, niin voin lämpimästi suositella ravintolaa Checchino Dal 1887 http://www.checchino-dal-1887.com/ Oltiin siellä joskus sukulounaalla ja söin F:n pikkuveljen kanssa rigatoni alla pajata. Todella hyvää!

      Elimina
    2. Juhuu, trippa on kova sana! Täytyy ehkä rohkaistua pajatan maisteluun nimenomaan testacciossa. Pasta voisi mukavasti pehmentää kokemusta, trippa kun aikoinaan vähän traumatisoi tämmöstä vellipöksyä.

      Noi kirjat näyttää muuten ihanilta - ja pääkriteerit kuulostavat hyviltä. Mahtava päästä seuraamaan blogin kautta projektin etenemistä!

      Elimina
    3. Hehe, mullakin on vähän vähemmän herkullisia trippa-kokemuksia, vaikka mielestäni usein tykkään vähän jännemmistäkin jutuista ;)
      Trippahan kuitenkin myydään ravintoloihinkin ns. puolikypsänä (koska se on ensin puhdistettu ja keitetty kertaalleen) joten enköhän uskalla kokeilla sitä kotikeittiössäkin, kunhan saan mahalaukkua jostain hankittua. ;)

      Elimina
  5. Aivan mahtava projekti sinulla! Mielenkiinnolla odotan tuloksia ja väliraportteja. "Taas tekee mieleni Roomaan" -tyyppinen tilanne mulla, olen sitä säästellyt jostain syystä sopivaan hetkeen, eikä vielä siellä ole tullut käytyä muuten kuin rautatieasemalla ja lentokentällä - vääryys on vielä korjattava. Muualla Italiassa olen matkaillut parikymmentä kertaa, ja hauskinta onkin aina ollut etsiytyä erilaisen keittiön pariin.

    Roomalaiset artisokat on ohje, joka mulla kytkeytyy vahvasti mielikuvaan Roomasta, etenkin kun rakastan latva-artisokkia kaikissa muodoissaan.

    Ja erityistoive: olisi tosi kiinnostavaa saada somelier-tasoiselta osaajalta aina viinivinkki ohjeen mukaan! Etenkin latvikset ovat hauskan haastavia viinin suhteen.

    RispondiElimina
  6. kylläpä kuulostaakin mielenkiintoiselta ohjelmalta :-)!

    RispondiElimina
  7. Hei Elisa, olen yrittänyt monta kertaa kommentoida, mutta ipad on aina tehnyt tepposet. Sinulla on ihana ja inspiroiva blogi! Kiitos siitä! Se on yksi suosikeistani. Rakastan Italiaa ja italialaista ruokaa. Minulla on ystäviä Piemontessa ja vierailen heidän luonaan usein. Roomaan olen tulossa ensimmäistä kertaa vasta ensi kuussa. Olen ottanut paljon esim. ravintolavinkkejä sinun blogistasi. Sattuisiko sinulla olemaan vinkkejä ruokatoreista?

    Esittelemällesi projektille ei ole kyllä parempaa tekijää kuin sinä! Se on varmasti tosi mieluisa aihe sinulle, mutta tottakai todella haastava. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta roomalaisesta keittiöstä (muuta kuin Turun Pizzariumista :)), mutta Piemontesta olen saanut monta hyvää reseptiä. Itseäni kiinnostaisi etenkin säilykereseptit, joita olen muutamia saanut ja joita on ollut helppo kokeilla myös täällä Suomessa. Olen tehnyt mm. sette gustia, kesäkurpitsa-sipuli-säilykettä ja paprika-tonnikala-säilykettä. Ja tietenkin pestoa pakastimeen. Eli jos Roomassa on jotain erityisiä säilykereseptejä, niin se voisi olla yksi idea. Ilmeisesti italialaista säilöntäkulttuuria ei ole paljon kirjattu ylös, vaikka se onkin hyvin moninaista. Ainakin minun on ollut hankala löytää netistä reseptejä.

    Hyvää syksyn jatkoa ja tsemppiä tehtävään!

    RispondiElimina
  8. Ciao!
    Oon lähdössä Roomaan keskiviikkona ja otin ylös monta sun suosittelemaa ravintolaa, Viimereissulla jouduin pettymään, kun ei saanut hyvää risottoa mistään. Osaisitko sä vinkata jonkun raflan, jossa varmasti en tuu pettymään? Kiitos ja sori, meni vähän aiheen vierestä!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hei olen tosi pahoillani etten ole aiemmin tähän vastannut, joten hiukka tulee nyt myöhässä.
      En kuitenkaan olisi edes osannut neuvoa mistä Roomassa saisi erittäin hyvää risottoa. Se kun ei ole mitenkään erityisen paikallista ruokaa meille (joten roomalaiset trattoriat eivät sitä yleensä valmista)
      Kalliimmista ravintoloista ja tietty pohjois-italian keittiöhin erikoistuneista paikoista risottoa toki saa (mutta niin saa Suomessakin) ja turistipaikoissa jotka tarjoavat sitä mitä yleisö haluaa, eli laatu ei ole valitettavasti kummoinen. :(

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...