domenica 1 settembre 2013

Aperitivo a Ponte MilvioPonte Milvio on yksi Rooman vanhimmista ja tunnetuimmista silloista. Se rakennettiin ensimmäistä kertaa noin sata vuotta ennen ajanlaskun alkua ja se oli pitkään ainoa joenylityspaikka matkalla pohjoiseen. Historiallisissa yhteyksissä sillan nimi on suomennettu Mulviuksen tai Milviuksen sillaksi. 

Silta yhdistää kaksi aukiota, piazzale cardinal Consalvi ja piazzale di Ponte Milvio Flaminion kaupunginosassa pohjois-Roomassa. Vielä viime vuosisadalla silta oli tärkeä ylityspaikka ja autoliikenne oli sallittu. Ponte Flaminion (-joka ylittää joen stadionin kohdalla-) valmistuttua sen läheisyyteen vuonna 1951 liikenne sillalla väheni, ja vuonna 1978 silta muutettiin kokonaan jalankulkusillaksi. 
Vuonna 2007 ilmestyi Federico Moccian romaaniin perustuva romanttinen nuortenelokuva Ho voglia di te, jossa päähenkilöt kiinnittävät "rakkauden lukon" sillalle ja sen ansiosta nuoret rakastavaiset innostuivat kiinnittämään sillalle lukkoja valtavissa määrin.. Siihen asti kunnes lyhtypylväs kaatui jokeen lukkojen painosta ja kaupunki syksyllä 2012 kielsi lukkojen kiinnittämisen kokonaan. 
EDIT: Silta esiintyy muuten Tiziano Ferron videolla, kun tämä biisi oli elokuvassa mukana. 

Sen lisäksi, että silta on historiallisesti merkittävä ja nykyäänkin rakkauden siltana tunnettu, on sillan viereinen aukio piazzale di Ponte Milvio varmasti yksi Rooman suosituimmista paikoista tulla nauttimaan aperitiveja. 


Aperitivo eli suomeksi aperitiivi on ennen ateriaa nauttiva juoma, jonka yhteydessä usein tarjotaan jotain pikkusyötävää tai alkupaloja. Tyypillinen aperitiiviaika on klo 18-21, jolloin monet baarit ja ravintolat tarjoilevat erilaisia pikkuruokia juoman hinnalla. Aperitiivin tarkoitus on herätellä ruokahalua ja valmistella illalliselle, mutta aperitiivit riittävät sellaisenaankin hilpeään illanviettoon. 


Yleisiä aperitivo-juomia ovat viinit (erityisesti kuohuviinit kuten pohjois-Italialainen Prosecco), oluet ja erilaiset katkerot (esim. Campari) ja niistä tehdyt juomasekoitukset kuten lo spritz (1/3 bitteriä eli joko aperolia tai camparia, 1/3 proseccoa ja 1/3 hiilihapollista vettä) ja muut cocktailit. 
Toisin kuin esimerkiksi suomenkielinen wikipedia antaa aiheesta ymmärtää, ainakin Italiassa aperiivi on usein myös alkoholiton ja vaihtoehtoja on paljonn muitakin kuin perus limpparit. Tunnettuja alkoholittomia aperitiivijuomia ovat esim. erilaiset Sanbittèr juomat ja Crodino.

Juoman kanssa nauttivat pikkuherkut voivat vaihdella sipseistä ja oliiveista, leikkelelautasiin tai jopa valtaviin alkupala-buffeteihin, jolla voi korvata koko illallisen. 


Charlie Vini e Cucina

Piazzale di Ponte Milviolla on vieri vieressä runsaasti baareja ja ravintoloita, jotka kaikki tarjoilevat aperitivo-herkkuja päivittäin. Pohjois-Rooman suosituimpia kohtauspaikkoja, jonne on helppo tulla tapaamaan ystäviä työpäivän jälken. Pelkästään paikallisia, ei turisteja eli varaudu siihen, ettei kukaan puhu englantia. Illan aikana voi hyvin testata pariakin paikkaa. 

CHARLIE - Vini e Cucina
Via Flaminia, 450
Viinejä, cocktaileja ja aperitivo-herkkuja. Talon aperitivo on runsas leikkele&juusto-lautanen leipäkorin kanssa, mutta myös listalta kannattaa tilata. Erityisesti burrata suosittuu. 

Caffè Ponte Milvio 
Piazzale Ponte Milvio 44
Aamupalasta aperitivoon, tämä kulmakuppila on yksi aukion suosituimpia. Katettu suojaisa alue ulkopöytiä, auki ympäri vuoden. Halvat juomat ja pöytiin tarjoiltunakin isohkot annokset ihan kelpoja aperitivo-naposteltavia samalla hinnalla. 

Roma Beer Company
Piazzale ponte milvio 40-42 
Laaja valikoima italialaisia ja muita oluita, paljon pienpanimoiden valikoimaa. Ennen ysiä tarjoilevat runsaan ja ruokaisan buffan ja minkä vaan erikoisoluen tai muun juoman yhteishintaan 8€. 

Chioschetto Ponte Milvio 
Sillan kupeessa: halvat ja herkulliset cocktailit, hyvä meininki - kiinni talvisin


Tevere (Tiber-joki) sillalta kuvattuna
Paikalle pääsee helposti esim. Piazzale Flaminiolta (Piazza del Popolo) tram 2-raitiovaunulla tai Pratin suunnasta bussilla 32.Näytä Piazzale di Ponte Milvio suuremmalla kartallaEräs ihana belgian vieras aperitivolla (Caffe' Ponte Milvio)

6 commenti:

 1. Kiitos Elisa kivasta jutusta ja hyvistä kuvista:)

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Tosi kiva kuulla, että tykkäsit! Kiitos kommentista :)

   Elimina
 2. Mä rrrakastan aperitivoja, joten mikä oliskaan parempi syy (itse sillan lisäksi, tietysti..) kerrankin oikeen pysähtyä siinä Milvion kohdalla.. Kiitti vinkistä!

  Mulle on muuten ihan mysteeri ton lukkojutun todellinen alkuperä! Kun jotenkin on kauheen vaikee kuvitella, että noi lukot on sieltä Moccian kirjasta asti päätyneet ihan helsinkiläisiinkin siltoihin. ..Mutta siellä ne kuulkaas vaan köllöttelee ainakin Vanhankaupunginkosken kävelysillalla!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Vaikka usein teenkin pienen kierroksen niin tota CHARLIE paikkaa ehdottomasti täytyy suositella. Toi leikkelelautanen on niitten aperitivo vakio, mutta keittiö on hyvä ja niillä on esim. to die for burrata al tartufo-annos.

   Hehe, suomalaiset on tehny lukoistakin kunnon bisneksen ilmeisesti..
   http://www.lovelocks.fi/fi/mika-on-lemmenlukko/
   Englanniksi aiheesta löytyy ihan erilaistakin tietoa, mutta tosiaan tommosia lukkoja on ollu vaikka missä.. Meillä se tilanne vaan kirjaimellisesti räjähti käsiin. (Onneksi ne lukot kiellettiin :P En tykänny yhtään että ne täytti koko sillan, enkä myöskään siitä että paikalla oli sitten 20 tyyppiä myymässä niitä lukkoja koko ajan)

   Elimina
  2. Pakko oli linkittää myös tämä, siltahan on melkein pääosassa..
   http://www.youtube.com/watch?v=_Yn7jjhM_lU

   Elimina
 3. Mikään viikko (kuukaudesta puhumattakaan!) ei voi olla huono jos se lähtee näin Tizianon kanssa liikkeelle!

  Ja kas kun kävikin hassusti, että toi Charlien aperitivo oli juurikin se, joka sinne suunnalle erityisesti houkutteli! Ihan hyvä, ettei siellä enää kaupitella niitä lukkoja (kunnioitettavaa yritteliäisyyttä!), ettei tule sitten munkaan liityttyä aperitivojen rohkaisemana tohon lukkokerhoon..

  RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...