giovedì 22 agosto 2013

Rooman parhaat jäätelöpaikat - Le gelaterie migliori di Roma

Tämä Italian jäätelökesä on vielä täysillä käynnissä, joten sananen aiheesta.. 
Gelateria Neve di Latte


Italialainen jäätelö -  gelato - on maailmallakin tunnettua, tykättyä ja arvostettua. 
Jäätelöä on tarjolla kaikkialla ja parilla eurolla saat itsellesi kupin (coppetta) tai vohvelituutin (cono) parilla maulla. 

Gelato ei yleensä ole kermajäätelöä, vaan kerman sijaan siihen on usein käytetty täysmaitoa ja sitä ei ole vatkattu yhtä ilmavaksi kuin tavallista massatuotettua jäätelöä. Gelatoa pitäisi valmistaa pieniä eriä, eikä sitä ole tarkoitettu pitkään säilytettäväksi. Laadukas gelato valmistuu oikeista raaka-aineista, ei valmisjauheista ja lisäaineista.


Yleensä hyvä merkki jos gelatot tarjoillaan tämmösistä pöntöistä -
säilytyslämpötila on silloin optimaalinen eikä pulju pelaa kauniilla koristeluilla

Kuten arvata saattaa, kaikki gelato ei kuitenkaan ole hypetyksen arvoista meilläkään, kun jäätelöpuoteja (gelateria) on lähes joka korttelissa. Rooma(kin) on täynnä jäätelöbaareja, joissa kirkkaanvärinen (keinotekoinen) ja makujauheista sekoitettu gelato on kasattu suuriksi keoiksi ja koristeltu kauniisti. Se EI ole hyvän gelaterian merkki. 
Esimerkiksi pistaasipähkinöistä tehty gelato ei pitäisi olla kirkkaanvihreää, vaan vain hieman vihertävää, lähes vaaleanharmaata.. oikea banaanijäde ei ole keltaista vaan hyvin vaaleaa jne.
En sano etteikö ns. teollinenkin jäätelö voisi olla oikein hyvää joskus (koska onhan se!) ja olen itsekin monta kertaa syönyt jäätelöä mm. kulinaristien kauhistelemasta Blue Ice jäätelöketjusta hankittuna, mutta ei se kuitenkaan oikealle laadukkaista raaka-aineista valmistetulle gelatolle vedä vertoja.


Gelateria Fatamorgana


Jäätelömakuja on valtavat määrät ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan erikoisiakin yhdistelmiä. Roomassa pieneenkin jäätelökippoon tai tuuttiin saa valita vähintään 2 makua, keskikokoiseen ja suurempiin luonnollisesti vielä enemmänkin. (Hinnat yleensä 2 -4€) 
Kesällä kauden sesonkimakuja ovat esim. viikuna (fichi) meloni (melone) ja mansikka (fragola)
Lähes poikkeuksetta jäätelöön saa ilmaiseksi päälle myös kermavaahtoa, ja jos ette sitä halua, muista mainita tilauksen loppuun "senza panna, per favore" - ilman kermavaahtoa kiitos!Rooman parhaat jäätelöpaikat - Le gelaterie migliori di Roma
Piazza Mancinin lähellä, nykytaiteenmuseo MAXXIn vieressä. Dissepore-julkaisun mukaan Italian paras gelateria vuonna 2013. (le migliori 50 gelaterie artigianali italiane del 2013)
*Via Luigi Poletti 4, 00196, Roma Vuonna 2003 avautui ensimmäinen gelateria Fatamorgana, jossa kehitetään uskomattomia makuyhdistelmiä laadukkaista raaka-aineista. Jäätelöt ilman väriaineita, kaikki myös gluteenittomia. Testaa mauista esim. pere al gorgonzola (päärynä-homejuusto) 
*Via Lago di Lesina 9/11 (Trieste-Salario)
*Via Bettolo 7 - (Prati)
*Piazza degli Zingari 5 - (Rione Monti)

*Piazza San Cosimato / via Roma Libera 11 - (Trastevere) 


Yksi lempparipaikoistani. Törkeän hyvää jäätelöä laadukkaista raaka-aineista. Testaa esim. Peanut butter
*Via Della Lungaretta, 66 (Trastevere)


Pratin kaupunginosassa (lähellä via cola di rienzoa) sijaitsee gelateria dei Gracchi. Laatujäätelöt ja törkeän hyvä pistaasipähkinä (pistacchio)
*Via dei Gracchi, 272, 00192, Roma


Yksi Italian vanhimmista gelaterioista, perustettu vuonna 1880. Kuuluisia mm. semifreddo-neliöistään, jotka kulkevat nimellä sanpietrino (=katukivetys Roomassa) 
*Via Principe Eugenio 65 (Esquilino)


Erikoisuutena valkosuklaa- ja maitosuklaahanat, joista valutetaan jäätelön päälle. Makusuosikkini on suolainen toffee ("caramello al sale") ja mascarpone kekseillä ("mascarpone con biscotti Gentilini")
*Via Silvio Spaventa, 24/26 Yksi Rooman arvostetuimmista jäätelöpaikoista, jota en voinut jättää pois listasta. Ei henkilökohtainen suosikkini, mutta monille roomalaisille ainoa oikea gelateria. 
*Via Panetteria 42 (Trevin suihkulähteen lähellä)

*viale dei Colli Portuensi

*viale dell’Aeronautica, 105 
*viale Aventino, 59 
*piazza Monte d’Oro, 91-92  
*via Stoccolma, 7 

Suloinen gelateria vanhassa keskustassa, hyvät gelatot
*Via dei Coronari, 65/66
*Via Gadames, 26/28
*Via di Castel Porziano, 424
*Piazza Melozzo da Forlì, 10/11
*Corso d'Italia, 82


-----------------------------------------------------------------------------------


Puuttuuko suosikkisi listasta? Oletko syönyt uskomattoman hyvää gelatoa Roomassa tai jossain muualla Italiassa? Oletko eri mieltä? Kommentoi


4 commenti:

 1. Oi, tuolla Gelateria del Teatrossa söin elämäni parhaan jäätelön - suklaapunaviini! Istuimme alas niille portaille siinä ulkopuolella ja jäätelön lisäksi myös tunnelma oli unohtumaton :)

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Ooh, suklaapunaviini-jäätelö täytyy ehdottomasti käydä testaamassa! Kiitos suosituksesta ja ihanasta jäätelömuistosta :)

   Elimina
 2. Hei! Kiitos blogistasi, jota lueskelen nyt Rooman matkan jälkitunnelmissa. Kävimme mm. Grom-ketjun jäätelöbaarissa, jonka päärynäjäätelöstä lapsi totesi hämmästyneenä, että tämähän maistuu ihan päärynältä! Oletko muuten itse tehnyt jäätelöä? Olisi hauska saada ohje italialaistyylisen jäätelön valmistamiseen :)

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Äh, mulla on jäänyt tämä kommentti kokonaan näkemättä kun en ole jostain syystä saanut siitä postiin ilmoitusta :( Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
   Grom on yksi munkin suosikkiketjuista, pitäispä muuten sekin tohon listaan lisätä. Jäätelö maistuu siltä miltä pitää.
   Filippo on tehnyt joskus jäätelöä kotonakin, pitääpäs houkutella sitä nyt viimeistään ensi kesäksi kehittämään joku hyvä esittelykelpoinen resepti. Kotona vääntäminen ei enää vaan houkuta, kun töissä on voinut käyttää pacojet-konetta jolla aineista kuin aineista saa täydellistä jäätelöä tehtyä :D Sitten kun meillä on ylimääräiset 3000€ niin haluan ton koneen meillekin ;)

   Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...