lunedì 1 aprile 2013

Juustoinen pääsiäisleipä

Italialaisiin pääsiäisperinteisiin erityisesti keski-Italiassa kuuluu olennaisesti  pizza di pasqua al formaggio (meillä yleensä nimellä torta) joka on iso pyöreä juustoinen kuivakakku tai oikeastaan leipä. Oikea Umbrialainen resepti vaatii huomattavan määrän kananmunia ja vielä suuremman määrän hiivaa. Yleensä muoto on siis pyöreä ja korkea, mutta usein näkee myös näitä muffinsivuokiin, kakkuvuokiin tai leipävuokiin tehtyjä versioita. Normaaliversiossa kaikki juusto on sekoitettu hyvin taikinaan, mutta koska tykkäämme sattumista, meillä taikina kaulittiin (ja rullattiin) ja suurin osa juustoista oli jätetty ns. täytteeseen. 


Taikina 
  • 250 ml maitoa (tai vettä)
  • 1 kuivahiiva pussi / 25 gr tuorehiivaa
  • 500 gr vehnäjauhoja (joista n. 50-80 gr vasta leipomisvaiheessa)
  • 1 rkl sokeria
  • 1 desi raastettua pecorinoa
  • ½-1 tl suolaa
  • hieman oliiviöljyä
  • (1 kananmuna)

Lisäksi
  •  2 kananmunaa
  •  runsaasti raastettua ja pilkottua vahvaa juustoa (meillä raastettuna n. 1 dl parmesaania, 1 dl pecorinoa ja palasina hieman vahvaa emmental-tyyppistä juustoa)
  • (mustapippuria)
Kakkuvuoan voiteluun voita ja semola-jauhoja (mannasuurimoita tai korppujauhoja)


Noussut leipärulla valmiina uuniin
Sekoita hiiva, sokeri ja reilu 400 gr jauhoja kädenlämpöiseen maitoon. Vaivaa taikina palloksi. Lisää pecorino-raaste, suola, (1 kananmuna) ja hieman oliiviöljyä. 
Jätä taikina nousemaan vedottomaan paikkaan vähintään tunniksi. Taikina oli meillä kohoamassa lähes 2 tuntia. 

Sekoita kananmunat kulhossa. Raasta ja pilko juustot ja sekoita ne mukaan. Rouhaise mukaan mustapippuria. 

Kauli hyvin noussut taikina isoksi levyksi jauhotetulle alustalle ja levitä kananmuna-juustotäyte mahdollisimman laajalti koko taikinalevylle. Kääri rullalle ja siirrä voideltuun ja mannasuurimoilla jauhotettuun kakkuvuokaan (tai vastaavaan)
Tässä vaiheessa peitin vuoan kelmulla ja jätin jääkaappiin nousemaan yön ajaksi. 

Anna jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Puolenpäivän aikaan tehty leipä oli parhaimillaan illalla. 

Ota leipä jääkaapista noin tuntia ennen paistamista.
Paista leipärullaa 175 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia kunnes kauniin kullanruskea. Tuoksu on ihan taivaallinen tässä vaiheessa, mutta malta odottaa sen verran, että leipä saa jäähtyä rauhassa. 
Parhaimmillaan tämä juustoinen herkku on vasta pari tuntia uunista tulon jälkeen kun maut ovat saaneet tasautua. 

Todella herkkua!
 Tätää syödään usein erilaisten salamien ja leikkeleiden kanssa pääsiäislounaalla tai jopa aamupalalla vaikka italialaiset eivät yleensä suolaista aamupalaa nautikaan. 

4 commenti:

  1. Vau! Tässäpä vasta on todella herkullisen näköinen leipä! :)

    Suussasulavaa rakkautta

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Herkkua se onkin! Mun pääsiäisten suursuosikki, vaikka hyväähän se on ympäri vuoden :)

      Elimina
  2. Voi kääk, täällä unohtui pääsiäisleipä ihan tykkänään.. Mikä harmin paikka! Mikä herkku!

    Jatkoin näin viimein pääsiäiskoomasta tainnuttuani teidän suuntaan mukavan haastetehtävän, eli omien Top 10 ruokapaikkojen listauksen. Oma listani löytyy täältä, kuulen innolla teidän Rooma - ja muitakin - vinkkejä!

    http://toinenjalkaitaliassa.blogspot.fi/2013/04/rooman-ruokasuosikkieni-top-10.html

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hei ihanaa, kiitos haasteesta! :) Osallistumme varmasti!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...