Kuten aiemminkin on käynyt ilmi, Italiassa käytetään runsaasti erilaisia palkokasveja (pavut, kikherneet ja normiherneet, linssit.ym)
Vihreät pavut ovat aika yleinen contorno, eli pääruoan lisäke. Pavut valmistetaan aika yksinkertaisesti, keittäen tai höyryttämällä, tarjoiltuna suolan, öljyn ja sitruunan kanssa tai vaikka valkosipuli-marinoituina. Suosittu valmistustapa on myös tämä, in umido, jossa pavut päätyvät tomaattikastikeeseen.
"In umido" on yleisesti käytettävä termi valmistustavasta jossa esim. lihaa tai kalaa kypsennetään nesteessä kannen alle suhteellisen matalalla lämmöllä, eli muhennosmaisesti.
"In umido" on yleisesti käytettävä termi valmistustavasta jossa esim. lihaa tai kalaa kypsennetään nesteessä kannen alle suhteellisen matalalla lämmöllä, eli muhennosmaisesti.
Pavut on juuri lisätty pannuun |
- 500 gr (tuoreita) vihreitä papuja
- pari valkosipulin kynttä - sipuli - tai salottisipuli
- peperoncino (rouhittua chiliä)
- 1 tlk tomaattimurskaa
- oliiviöljyä
- suolaa - kasvis/lihalientä
1. Leikkaa pavuista kärjet, eli ns. päät pois. Poista myös muut epäpuhtaudet tai huonot varret ja huuhtele pavut kylmällä vedellä.
2. Keitä papuja 10-15 minuuttia kiehuvassa suolatussa vedessä. Valuta ja huuhtaise kylmällä vedellä.
3. Papujen kiehuessa pilko haluamasi sipulit pieneksi ja kuullota oliiviöljyssä chilin kanssa. Lisää tomaattimurska (tomaattikautena pilkotut tuoreet tomaatit ja hieman vettä) ja anna porista hetken aikaa.
4. Lisää pavut pannuun ja jätä muhinoitumaan matalla lämmöllä kannen alle 10-15 minuuttia. Tarkista lopuksi suola.
Halukkaat voivat lisätä sipulien kanssa pilkottua pekonia pannuun. |
Tarjoile kasvisvaihtoehtona tai lisäkeruokana liharuoalle |
Tätä on tarkoitus tänään tehdä :) Ihanan simppeli idea mutta niin herkullinen. Lisukkeeksi parsakaalia ja paahdettuja pähkinöitä :)
RispondiEliminaHei Liisa,
Eliminakiva ettà làhtee kokeiluun! :) Simppeli on joo ja tàtà on helppo muokata makuisekseen mausteutusta sààtàmàllà. Itse tykkààn, ettà mukana on vàhàn potkuakin (ja tietty valkosipulia ja yrttejà runsaasti ;)