sabato 12 gennaio 2013

Pesto alla Genovese


Pesto alla Genovese on pohjoisitalialainen condimento, eli maustekastike Ligurian-maakunnasta, Genovan kaupungista. Tämä on ehdottomasti eri pestokastikkeista tunnetuin, ja löytyy Suomessakin valmiina purkkiversiona joka siwasta ja alepasta.  
Myös Italiassa purkkiversio löytyy kaupasta, ns. säilykkeenä öljyn alla sekä tuoreversiona, mutta huomattavan usein pesto tehdään kotona alusta asti. Pestoa on nimittäin todella helppo ja nopea valmistaa itsekin. Perinteisesti pesto valmistetaan käyttäen marmorista morttelia (=huhmaretta) ja puista survinta. Peston nimi juontaa italian verbistä pestare (=litistää, murskata, painaa) viitetenkin peston valmistustapaan. 

BASILIKAA!

Pesto alla Genovese - Pesto genovalaisittain

kahdelle - per 2 persone
  • 50 gr tuoretta basilikaa (=1 iso kupillinen) - 50 gr. foglie di basilico
  • 1 valkosipulinkynsi - 1 spicchio d'aglio
  • 20 gr pinjansiemeniä - 20 gr. pinoli
  • 50 gr hyvää italialaista oliiviöljyä  - 50 gr. di olio extravergine d'oliva
  • 50 gr parmiggiano reggiano (tai parmesaania 2/3 osaa ja pecorinoa 1/3 osaa) 
  • suolaa - sale
  • (rouhittua mustapippuria - pepe nero)

halutessa esim. pari saksanpähkinää tai mantelia pinjansiementen lisäksi. 


50 gr tuoreita basilikan lehtiä - 20 gr pinjansiemeniä, jotka voi paahtaa kevyesti ennen mukaanlaittamista

1. Nypi basilikan lehdet kulhoon ja tarvittaessa puhdista ne kevyesti huuhtaisemalla. 
2. Kuori valkosipulinkynsi ja poista sen ydin/keskustaosa ennen  pieneksi pilkkomista.
3. Raasta parmesaani (ja pecorino) valmiiksi. 
4. Hienonna pinjansiemenet, basilikanlehdet, valkosipuli ja  suola joko morttelilla, tai esim. sauvasekoittimella, tahnamaiseksi.  (Meillä oli mukana pari jääpalaa auttamassa basilikaa säilyttämään kauniin värinsä.)
5. Lisää raastettu juusto ja öljy ohuena nauhana. 
6. Sekoita, rouhaise mukaan mustapippuria ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hippunen suolaa. 
7. Laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi, kannelliseen astiaan. 

Basilika, pilkottu valkosipuli, pinjansiemenet, suola ja pari jääpalaa valmiina hienonnettaviksi -
lisää mukaan vastaraastettu parmesaani ja lopuksi öljy ohuena nauhana. 


Pesto on todella monikäyttöistä, ja se säilyy purkissa öljyllä peitettynä jääkaapissa vaikka väri tummeneekin hieman.  Pesto soveltuu erinomaisesti pastakastikkeksi tai vaikka eväsleipien väliin. Usein pesto tarjoillaan pikkuisen trofie-pastalajikkeen kanssa. Joskus pastaa jatketaan vihreillä pavuilla ja perunanpaloilla - pasta con pesto, patate e fagiolini.

Meillä peston kanssa oli tällä kertaa linguine-pastaa. Keitä pasta suuressa määrässä kiehuvaa suolattua vettä, juuri al denteksi asti.  Sekoita peston kanssa ja lisää tarvittaessa hieman pastankeitinvettä. 



2 commenti:

  1. Kuulostaa hämmentävän helpolta, ehkä pitäisi oikeasti alkaa tehdä pestoa itse eikä vain ostaa purkissa kaupasta - tulisikohan jopa parempaa? :) Ihania reseptejä sulla täällä muutenkin, blogiasi selaillessa tuli hirveä himo päästä heti kokkaamaan ja testailemaan kaikkea :D

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kiitos kivasta kommentista! :)
      Pestoa on aivan mielettòmàn helppo tehdà itse - suosittelen! Tulos on taatusti parempi kuin purkkiversiossa :)

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...