domenica 16 ottobre 2016

Keksilevite eli kotitekoinen Speculoos Spread

Havahduin tänä syksynä siihen, että en ole käynyt Amsterdamissa valmistumiseni jälkeen, eli yli viiteen (!) vuoteen.
Hollantilaiset ovat kehitelleet kaikenlaista mahtavaa, mutta yksi lempiasioista on keksilevite eli speculoos-tahna. Maapähkinävoin kaltainen koostumus, mutta niin unelmainen pehmeän mausteinen ja kermainen maku. Tämä Belgiassa ja Alankomaissa tunnettu, todella addiktoiva tahna ei vielä (onneksi?) ole levinnyt Suomeen tai Italiaan, mutta valmistus onnistuu todella helposti myös kotikeittiössä. 
Tahnaahan syö sellaisenaan lusikalla purkista, mutta mahtavaa esimerkiksi paahtoleivällä tai viipaloidun vihreän omenan kanssa. Kokeile myös jäätelön tai vaikka pannareiden päällä. 
Speculoos-tahna eli keksilevite

125 gr Lotus Biscoff keksejä 
25 gr tummaa sokeria (fariinisokeri tai muscovado) 
100gr kondensoitua maitoa / makeutettua soijakermaa / kookosmaitoa
10 gr voita tai margariinia (tai kookosöljyä)
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa 
ripaus kaneliaHelpoiten keksimurska valmistuu monitoimikoneessa, mutta valmistus onnistuu hyvin niinkin että lämmittää ensin nesteet ja murentaa keksit joukkoon. Lisää mukaan kaneli, suola ja sitruunamehu. Kun keksit ovat pehmenneet, hienonna sauvasekoittimella.  Lisää viimeisenä sulatettu voi (tai margariini)
Massan voi surauttaa joko ihan hienoksi tai jättää vähän rakeisemmaksi "crunchy", myös nesteen määrää voi säätää haluamaansa suuntaan. 
Jäähtyessään tahna kovettuu jonkin verran. 
Purkita ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nauti! VEGAANINEN Biscoff-keksit ovat valmiiksi vegaanisia ja tästä tulee todella hyvää ilman mitään eläinperäisiä tuotteita. Varioida voi paljon (itse olen kokeillut mm. kookosmaidolla ja kaurakermalla. Toimii!)  

 Joulun lähestyessä (tai miksei muutenkin) todella herkullinen variaatio keksitahnahnasta syntyy käyttämällä tietysti perinteisiä piparkakkuja. Olisiko keksitahnapurkissa ideaa joululahjaksikin? 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...