martedì 30 agosto 2016

Melonisalaatti eli kesä lautasella




Melonit ovat parhaimmillaan juuri nyt ja meillä lähiruokaakin. Prosciutto e melone on yksi suosituimmista kesälounaista tai alkupaloista, mutta tämä "ohje" käy vegaaneillekin. Pääosassa on nimittäin pelkkä meloni! 






Kevyeksi lounaaksi yhdelle, alkupalaksi kahdelle

Melonisalaatti

Cantaloupemeloni
lime

sormisuolaa
ripaus chiliä (jauhe)
tuoretta basilikaa (tai korianteria) silputtuna

Puolita meloni ja poista siemenet lusikalla. Siivuta meloni ja ripottele päälle chilijauhe, silputtu basilika ja suola. Purista päälle limen mehu ja nauti! 



Tiesitkö, että cantaloupemeloni on saanut nimensä Rooman lähellä sijaitsevasta Cantalupon kylästä, jonne lähetystyöntekijät toivat meloonin Aasiasta jo 1100-luvulla? Meloonia viljellään runsaasti Roomaa ympäröivillä kukkuloilla. 

Sata grammaa cantaloupemelonia sisältää jopa 7,3 gr kuitua, ohhoh. 


giovedì 25 agosto 2016

Spaghetti all'Amatriciana

Meillä on syödään tätä ihanaa pastaa varmaan kuukausittain ja yksi versio tästä maakuntamme klassikosta on  julkaistu blogissa aiemminkin. Mutta nyt on hyvä hetki ottaa tämä uudestaan esille, kun reseptin nimikkokaupunki Amatrice on tuhoutunut tämän viikon maanjäristyksissä kokonaan. Ajatuksemme ovat kotinsa ja omaisensa menettäneissä, myös tätä herkkua valmistaessamme. Valtavan surun kohdatessa, tämä pasta lämmittää mahaa ja mieltä.
Amatricessa piti nyt viikonloppuna järjestää vuosittainen ruokatapahtuma ja kyläjuhla Sagra dell'Amatriciana jo 50. kerran. 

Tämä resepti on Amatricen kaupungin versio rakastetusta klassikosta. 



Spaghetti all'Amatriciana

4:lle nälkäiselle

500 gr spaghettia

125 gr guanciale-possunniskapekonia
lusikallinen neitsytoliiviöljyä
liraus kuivaa valkoviiniä
400 gr San Marzano tomaatteja (tölkki kuorittuja) 
palanen peperoncino-chiliä
100 gr pecorino-juustoa raastettuna 
suolaa

500 g di spaghetti

125 g di guanciale di Amatrice
un cucchiaio di olio di oliva extravergine
un goccio di vino bianco secco
6 o 7 pomodori San Marzano o 400 g di pomodori pelati
un pezzetto di peperoncino
100 g di pecorino di Amatrice grattugiato
sale





Laita pannuun oliiviöljy, peperoncino (kuivattu kokonainen pieni punainen chili) ja pilkottu guanciale. Kypsennä kunnes guanciale-pekoni kypsää. Nostele pekoninpalat paperille, älä kaada rasvaa tai chiliä pois. Kaada liraus kuivaa valkoviiniä pannuun, kypsennä hetken aikaa ja lisää tomaatit. Hauduttele soosia rauhassa, poista lopuksi peperoncino


Keitä vettä isossa kattilassa ja keitä pasta suolatussa vedessä erittäin al denteksi. Nostele pasta pannuun ja loppukypsennä se soosissa. Sekoita joukkoon 2/3 rapeista guancialen paloista.  Jaa annokset ja ripottele päälle raastettua pecorinoa ja loput guancialesta. Tarjoile heti. 



Ruokabloggaaja Paolo Campana heitti 2 euron haasteen ravintoloille.
Nyt sadat ravintolat ovat luvanneet lahjoittaa 2€ jokaisesta myydystä Amatriciana-annoksesta Keski-Italian maanjäristyksen uhreille. 

Lahjoitukseen ei tietysti tarvi pastaa syödä saati myydä.
Punaisen ristin tilinumero 
IT40F0623003204000030631681  (IBAN) 








IBAN: IT40F0623003204000030631681
BIC/SWIFT: CRPPIT2P086
Vastaanottaja: Associazione italiana della Croce Rossa (Italian Punainen Risti) 
Causale: "Terremoto Centro Italia"

venerdì 19 agosto 2016

Loppukesän herkkuja

 
Vaikka blogin puolelle ei mitään ole ehditty päivittää, niin kyllä meillä on syötykin. Ulkona harvemmin, nyt varsinkin kun meitä on neljä. Mutta kotonakin on saatu herkkuja kun kokkimies jaksaa laittaa (ja joskus kotimammakin)
Nyt meillä on saatu paljon sieniä (kanttarellejä, tryffeleitä ja niitä keisarikärpässieniä) Lisäksi tähän aikaan herkullissimmillaan esimerkiksi monet marjat, meloonit, viikunat, munakoisot, kesäkurpitsat, tomaatit ja kurkut.


Linguine alle vongole


Kasviksia ja yrttimjoneesia

Amatriciana

Tartare di manzo 

Pinzimonio

cin cin, poikakin meillä nyt on! 

Itsetehtyä pestoa ja Ponzan tonnikalaa anopilta

Kesäkurpitsaa grillissä käytettynä








Tagliolino al tartufo scorzone, the matcha, lardo e aceto balsamico

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...