Meillä on mansikkakausi jo täysillä käynnissä, joten päädyin tekemään rapeakuorista vanhanajan marjapiirakkaa suuhunsulavalla mansikkatäytteellä.
Tämä on kulkenut mulla jo vuosia klassikkoreseptinä ja se on sellaisenaan täydellinen. Samalla ohjeella tulee todella hyvää omenapiirakkaa, mitä vaan marjapiirakkaa ja tietysti myös suosikkini raparperi-mansikkapiirakka (jota olisin tehnyt nytkin, jos jostain vain löytyisi raparperia)
Täydellinen piirakkataikina (myös suolaisiin leivonnaisiin) eli Pâte Brisée
- 200 gr jääkylmää voita kuutioituna
- 250 gr vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 1 tl sokeria
- pari ruokalusikallista jääkylmää vettä
Nypi jääkylmät voikuutiot vehnäjauhojen kanssa suurehkoiksi muruiksi. Lisää suola ja sokeri. Jos voi lähtee pehmenemään liikaa, käytä kulho välillä jääkaapissa.
Lisää muruihin jääkylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat kiinteän muodostettua taikinapallon. Älä työstä taikinaa liikaa. Jaa taikina kahteen palaan ja sulje kelmuun litistetyn palleron muodossa (eli mistä on helppo lähteä kaulimaan pyöreää taikinalevyä)
Anna kelmutettujen taikinapalojen levätä jääkaapissa vähintään tunti tai pari. Ideaalitapauksessa yön yli. Taikina säilyy hyvin kelmutettuna jääkaapissa jopa viikon (ja pakkasessa tietysti vielä kauemmin)
Kauli taikinat ohuiksi levyiksi esimerkiksi kahden leivinpaperipalan välissä. Älä anna taikinan lämmetä turhaan vaan käsittele taikinaa sen ollessa vielä mahdollisimman kylmää.
Kauli taikinat ohuiksi levyiksi esimerkiksi kahden leivinpaperipalan välissä. Älä anna taikinan lämmetä turhaan vaan käsittele taikinaa sen ollessa vielä mahdollisimman kylmää.
Täytteeseen laitoin tällä kertaa n. 700 gr tuoreita mansikoita pilkottuna, joihin sekoitin raastettua sitruunan kuorta ja yhden sitruunan mehun, sokeria varmaankin reilun desin verran, pari ruokalusikallista perunajauhoja (myös maizena.tms käy) ja ripauksen kanelia.
Nosta toinen taikinalevyistä paistovuokaan, kaada täyte sen päälle (laitoin täytteen päälle pari nokaretta voita) ja nosta sen jälkeen varovasti toinen levyistä täytteen päälle. Sulje reunat ja tasoita ylimääräiset. Voit halutessasi leikata pintaan pari viiltoa kuvioksi (tämä auttaa taikinan tasaisessa kypsymisessä) mutta on kannattavaa viiltää ainakin keskelle pieni aukko, josta kuuma höyry pääsee ulos eikä kansitaikina pehmene sen takia liikaa.
Voitele taikinakansi sen jälkeen kananmunalla ja ripottele pinnalle hieman sokeria.
Paista 220 asteisessa uunissa 35-45 minuuttia kunnes piirakka on saanut pintaansa kullankeltaisen värin. Tarjoile hieman jäähtyneenä joko sellaisenaan tai vaniljakastikkeen/-jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Nosta toinen taikinalevyistä paistovuokaan, kaada täyte sen päälle (laitoin täytteen päälle pari nokaretta voita) ja nosta sen jälkeen varovasti toinen levyistä täytteen päälle. Sulje reunat ja tasoita ylimääräiset. Voit halutessasi leikata pintaan pari viiltoa kuvioksi (tämä auttaa taikinan tasaisessa kypsymisessä) mutta on kannattavaa viiltää ainakin keskelle pieni aukko, josta kuuma höyry pääsee ulos eikä kansitaikina pehmene sen takia liikaa.
Voitele taikinakansi sen jälkeen kananmunalla ja ripottele pinnalle hieman sokeria.
Paista 220 asteisessa uunissa 35-45 minuuttia kunnes piirakka on saanut pintaansa kullankeltaisen värin. Tarjoile hieman jäähtyneenä joko sellaisenaan tai vaniljakastikkeen/-jäätelön tai kermavaahdon kanssa.