Kuten joku jo saattaa tietää, opiskelen täällä Roomassa tällä hetkellä yksivuotisessa maisteriohjelmassa ruoka- ja viinikulttuuria, perinteitä ja historiaa italialaisesta näkökulmasta (cultura dell'alimentazione e delle tradizioni enogastronomiche)
Ohjelma on ollut kaikinpuolin tosi mielenkiintoinen ja olemme käyneet läpi aika laajojakin kokonaisuuksia ruokakulttuurin kehittymisestä ja historiasta, jatkaen biologiaan ja ravitsemustieteeseen, ruokalainsäädäntöön, turismiin ja markkinointiin.
Paljon hyviä tyyppejä ja loistavia kokemuksia. Pikkuhiljaa pitäisi loppuprojektinkin olla jo työn alla.
Tein pari vuotta sitten kaupallisen alan lopputyöni Roomasta kulinaarikohteena ("Rome as a culinary destination - strategies for strengthening the brand") ja nyt sain toimeksiannon samasta Rooman kauppakamarin alaisesta toimistosta loppuprojektiini.
Tällä kertaa keskityn nimenomaan roomalaiseen keittiöön ja perinteisiin roomalaisiin resepteihin. Aihe on minulle tietysti todella mieluinen, mutta hommaa siihen silti sisältyy. Itse projektikin kun tosiaan täytyy kirjoittaa italiaksi.
Projektin tarkoitus on luoda (ulkomaalaisille) turisteille sopivat "ruokapaketit" käännöksineen ja historioineen paristakymmenestä roomalaisesta reseptistä, jotka hyvin edustavat paikallista keittiötä. Reseptit ja ruokalajit pitää tietysti valita jollain kriteereillä ja olen viime viikkoina käynyt läpi satoja reseptejä (ja niiden variaatioita), listannut reseptejä excel-tiedostoon ja täyttänyt taulukkoa toisensa perään. Tarkoitus on tietysti löytää ulkomaalaisia(kin) miellyttäviä reseptejä, jotka on suhteellisen helppo valmistaa ja joihin vielä mahdollisesti olisi raaka-aineitakin tarjolla muuallakin kuin täällä.
Yritys haluaa tietysti myöskin reseptejä joka lajityypistä. Että löytyy alkupalareseptejä, primoja ja secondoja, jälkiruokia ja lisäkkeitä. Valintaa vaikeuttaa se, että monet resepteistä ovat myöskin hyvin vahvasti kauteen/vuodenaikaan sidottuja.
Kuuluisimmista annoksista saa helposti valittua sen 10-15 reseptiä, mutta lopuissa onkin vähän mietittävää. Osa resepteistä onneksi karsiutuu aika nopeasti - "helposti monia miellyttävä" - ei nimittäin todellakaan kuvaa kaikkia roomalaisreseptejä. Esimerkiksi pajata tippui listalta heti.
Osa näistä roomalaisen keittiön resepteistä on meillä jo nyt esiintynyt blogissa, ja nyt vähintään ne projektiin valitut reseptit on myöskin tarkoitus kokata läpi ja esitellä teille blogin kautta.
Vähän on mietinnän alla muutenkin miten saisin hyödynnettyä lukijakuntaa tässä ;)
Kuulisin mielelläni kokemuksianne roomalaisesta keittiöstä, mitä olette syöneet ja minkälaisia ruokamuistoja teillä täältä on?
Mitä ruokalajeja teille tulee mieleen Roomasta?
Jos et ole käynyt Roomassa yhdistätkö kuitenkin jotain ruokalajeja juuri tähän kaupunkiin?
Haluasitko oppia valmistamaan juuri jotain tiettyä roomalaista herkkua?