lunedì 30 settembre 2013

Il millefoglie della Pasticceria Cavalletti

Il miglior millefoglie di Roma

Yksi Italian suosituimmista juhlaleivonnaisista (tarjottavista sekä tuomisista) on ehdottomasti millefoglie, eli tuhatlehtileivonnainen. Tämä on sellainen leivonnainen, joka harvemmin valmistetaan kotona, vaan tämä käydään lähes poikkeuksetta hakemassa makeisiin herkkuihin erikoistuneesta leipomosta (pasticceria )

Vaikka leivonnaisen alkuperä löytyykin Ranskasta, suosittelen kokeilemaan myös italialaista versiota, jos tilaisuus tulee. Täytyy minun tietysti huomauttaa, että en oikeastaan pidä yleisesti tästä (enkä monista muistakaan italialaisista leivonnaisista) mutta JUURI TÄMÄ millefoglie on niin sairaan hyvää, että se ansaitsee ihan oman postauksensa.

Pasticceria Cavalletti (Parioli/Salaria) nimittäin tekee (liioittelematta) Rooman parhaan millefoglie-kakun, jota kannattaa tulla kauempaakin maistelemaan. 
Uskomattoman rapeat ja ihanan lehtevät taikinalevyt, unelmaisen kuohkea ja suuhun sulava täyte, joka ei ole liian makea - aikalailla täydellinen leivonnainen!
Varattava etukäteen. 

Via Nemorense, 179/181
00199 Roma
Tel. 06.86.32.48.14 
Fax 06.86.32.48.05 
pastcav@tin.it 

Millefoglie on ykköshyvä tuominen juhliin, joka ei taatusti tuota pettymystä



lunedì 9 settembre 2013

Enoteca La Torre - Villa Laetitia, Roma

Michelin tähdellä palkittu ravintola Enoteca La Torre siirtyi kesän alussa Viterbosta Rooman keskustaan, upean Villa Laetitiaan tiloihin. Ravintolaa johtavat yhteisvoimin chef Danilo Ciavattini ja arvostettu sommelier, maître Luigi Picca. 

Villa Laetitia

Me pääsimme tutustumaan tähän upeaan rakennukseen ja nauttimaan ravintolan herkuista, kun viime sunnuntaina juhlimme tässä upeassa paikassa Filipon isoäidin 80-vuotissyntymäpäivää. Villa Laetitia on roomalaisen arkkitehdin Armando Brasinin vuonna 1911 suunnittelema ja rakennus on tällä hetkellä Fendin perheen omistuksessa. Meillä tuli kuitenkin yllätyksenä, että talon rakennuttaja ja ensimmäinen omistaja oli anoppini, eli Filipon äidin perhe. 





Juhlalounas alkoi juomatarjoilulla, joka oli katettu kauniille sisäpihalle. Valkoviinin ja kivennäisvesien lisäksi tarjolla oli paahdettuja ja suolattuja manteleita. Lisäksi tuotiin pari pientä suupalaa, grissinien kanssa tarjoiltu foie gras sekä suloinen pieni ricotta-tuutti. 

Foie gras alkuherkku, joka tarjoiltiin grissini-leipätikkujen kanssa
Ihanaa, että ehdimme hiukka tutustua isohkoon sisäpiha-alueeseen ja taloon ennen varsinaisen lounaan alkua. 


ja tietysti päivittää kuulumisia lähisuvun kanssa.. 
Edoardo-pikkuveli
Cono di ricotta - Ricotta-tuutti
Lounas oli katettu sisäpihan läheiseen saliin.


Ensimmäisenä pöytään tuotiin keittiön tervehdys, viterbolaisella oliiviöljyllä täytetty pieni ravioli (joka oli tarkoitus laittaa suuhun kokonaisena) hauskan "pappa di pane"-leipätahnan kanssa tarjoiltuna. 



Varsin mukava leipävalikoima



Varsinaisen menun aloitti hauska patata "interrata", jossa peruna oli siis haudattu "takaisin maan alle" -   Herkullisesti kypsennettyä herkkuperunaa ja sieniä. 

Patata "interrata"
Seuraavana annoksena saimme pitkään kypsytettyä possua, joka oli viime hetkellä tempura-taikinassa paistettu ja tarjoiltu "pizzan makuisen" tomaatin ja sardellijäätelön kanssa. Aika metka annos ja possu suuhun sulavaa. 

Maialino in tempura
Suloisia pieniä leipiä. 


Menun ensimmäinen primo-annos oli vermicelli-pastaa leipäkastikkeessa. 

Vermicello bucato al pane - burro e acciughe
 Toisena primona tarjoiltiin yksi ravintolan klassikko-annoksista, ricotta-raviolit kananmaksalla ja balsamico-kastikkeella timjamin kukkien kanssa.  Raviolit olivat todella hyviä, erittäin onnistunut annos. 

Ravioli di Ricotta - Fegatini di pollo - Aceto balsamico e Fiori di Timo
 Kala-annos oli kuorrutettua kampelaa, hauskan makuisten salsojen kanssa. 

Rombo in crosta di carapace e cornucopie
Liha-pääruokana oli huippuhyvää karitsaa kahdella tapaa. Tätä haluaisin vaikka nyt heti uudestaankin!

Agnello della Tuscia
Sitten olikin jo nonnan, eli isoäidin syntymäpäiväkakun aika. Filipon äiti, joka kävi juuri leivonta/pasticceria-kurssin, oli tehnyt puutarhanhoitoa rakastavalle mummolle ihanan kakun. 

Anopin tekemä syntymäpäiväkakku puutarhanhoitoa rakastavalle nonnalle 


Brava Giulia! Anoppi oli tehnyt oikein herkullista kakkua ihanalla vadelmatäytteellä
 Sitten pöytään tuotiin vielä valikoima talon omia jälkiruokia.. 





Filippo con il maître Luigi Picca
Herkullisen lounaan loppuun vielä caffé e piccola pasticceria, eli kahvia ja pikkuleivonnaiset.



lunedì 2 settembre 2013

Projektina roomalaiset reseptit



Kuten joku jo saattaa tietää, opiskelen täällä Roomassa tällä hetkellä yksivuotisessa maisteriohjelmassa ruoka- ja viinikulttuuria, perinteitä ja historiaa italialaisesta näkökulmasta (cultura dell'alimentazione e delle tradizioni enogastronomiche
Ohjelma on ollut kaikinpuolin tosi mielenkiintoinen ja olemme käyneet läpi aika laajojakin kokonaisuuksia ruokakulttuurin kehittymisestä ja historiasta, jatkaen biologiaan ja ravitsemustieteeseen, ruokalainsäädäntöön, turismiin ja markkinointiin. 
Paljon hyviä tyyppejä ja loistavia kokemuksia. Pikkuhiljaa pitäisi loppuprojektinkin olla jo työn alla. 



Tein pari vuotta sitten kaupallisen alan lopputyöni Roomasta kulinaarikohteena ("Rome as a culinary destination - strategies for strengthening the brand") ja nyt sain toimeksiannon samasta Rooman kauppakamarin alaisesta toimistosta loppuprojektiini. 
Tällä kertaa keskityn nimenomaan roomalaiseen keittiöön ja perinteisiin roomalaisiin resepteihin. Aihe on minulle tietysti todella mieluinen, mutta hommaa siihen silti sisältyy. Itse projektikin kun tosiaan täytyy kirjoittaa italiaksi.  

Projektin tarkoitus on luoda (ulkomaalaisille) turisteille sopivat "ruokapaketit" käännöksineen ja historioineen paristakymmenestä roomalaisesta reseptistä, jotka hyvin edustavat paikallista keittiötä. Reseptit ja ruokalajit pitää tietysti valita jollain kriteereillä ja olen viime viikkoina käynyt läpi satoja reseptejä (ja niiden variaatioita), listannut reseptejä excel-tiedostoon ja täyttänyt taulukkoa toisensa perään. Tarkoitus on tietysti löytää ulkomaalaisia(kin) miellyttäviä reseptejä, jotka on suhteellisen helppo valmistaa ja joihin vielä mahdollisesti olisi raaka-aineitakin tarjolla muuallakin kuin täällä. 
Yritys haluaa tietysti myöskin reseptejä joka lajityypistä.  Että löytyy alkupalareseptejä, primoja ja secondoja, jälkiruokia ja lisäkkeitä. Valintaa vaikeuttaa se, että monet resepteistä ovat myöskin hyvin vahvasti kauteen/vuodenaikaan sidottuja. 
Kuuluisimmista annoksista saa helposti valittua sen 10-15 reseptiä, mutta lopuissa onkin vähän mietittävää. Osa resepteistä onneksi karsiutuu aika nopeasti - "helposti monia miellyttävä" - ei nimittäin todellakaan kuvaa kaikkia roomalaisreseptejä. Esimerkiksi pajata tippui listalta heti. 



Osa näistä roomalaisen keittiön resepteistä on meillä jo nyt esiintynyt blogissa, ja nyt vähintään ne projektiin valitut reseptit on myöskin tarkoitus kokata läpi ja esitellä teille blogin kautta. 
Vähän on mietinnän alla muutenkin miten saisin hyödynnettyä lukijakuntaa tässä ;)

Kuulisin mielelläni kokemuksianne roomalaisesta keittiöstä, mitä olette syöneet ja minkälaisia ruokamuistoja teillä täältä on? 
Mitä ruokalajeja teille tulee mieleen Roomasta? 
Jos et ole käynyt Roomassa yhdistätkö kuitenkin jotain ruokalajeja juuri tähän kaupunkiin? 
Haluasitko oppia valmistamaan juuri jotain tiettyä roomalaista herkkua? 

domenica 1 settembre 2013

Aperitivo a Ponte Milvio



Ponte Milvio on yksi Rooman vanhimmista ja tunnetuimmista silloista. Se rakennettiin ensimmäistä kertaa noin sata vuotta ennen ajanlaskun alkua ja se oli pitkään ainoa joenylityspaikka matkalla pohjoiseen. Historiallisissa yhteyksissä sillan nimi on suomennettu Mulviuksen tai Milviuksen sillaksi. 

Silta yhdistää kaksi aukiota, piazzale cardinal Consalvi ja piazzale di Ponte Milvio Flaminion kaupunginosassa pohjois-Roomassa. Vielä viime vuosisadalla silta oli tärkeä ylityspaikka ja autoliikenne oli sallittu. Ponte Flaminion (-joka ylittää joen stadionin kohdalla-) valmistuttua sen läheisyyteen vuonna 1951 liikenne sillalla väheni, ja vuonna 1978 silta muutettiin kokonaan jalankulkusillaksi. 
Vuonna 2007 ilmestyi Federico Moccian romaaniin perustuva romanttinen nuortenelokuva Ho voglia di te, jossa päähenkilöt kiinnittävät "rakkauden lukon" sillalle ja sen ansiosta nuoret rakastavaiset innostuivat kiinnittämään sillalle lukkoja valtavissa määrin.. Siihen asti kunnes lyhtypylväs kaatui jokeen lukkojen painosta ja kaupunki syksyllä 2012 kielsi lukkojen kiinnittämisen kokonaan. 
EDIT: Silta esiintyy muuten Tiziano Ferron videolla, kun tämä biisi oli elokuvassa mukana. 

Sen lisäksi, että silta on historiallisesti merkittävä ja nykyäänkin rakkauden siltana tunnettu, on sillan viereinen aukio piazzale di Ponte Milvio varmasti yksi Rooman suosituimmista paikoista tulla nauttimaan aperitiveja. 


Aperitivo eli suomeksi aperitiivi on ennen ateriaa nauttiva juoma, jonka yhteydessä usein tarjotaan jotain pikkusyötävää tai alkupaloja. Tyypillinen aperitiiviaika on klo 18-21, jolloin monet baarit ja ravintolat tarjoilevat erilaisia pikkuruokia juoman hinnalla. Aperitiivin tarkoitus on herätellä ruokahalua ja valmistella illalliselle, mutta aperitiivit riittävät sellaisenaankin hilpeään illanviettoon. 


Yleisiä aperitivo-juomia ovat viinit (erityisesti kuohuviinit kuten pohjois-Italialainen Prosecco), oluet ja erilaiset katkerot (esim. Campari) ja niistä tehdyt juomasekoitukset kuten lo spritz (1/3 bitteriä eli joko aperolia tai camparia, 1/3 proseccoa ja 1/3 hiilihapollista vettä) ja muut cocktailit. 
Toisin kuin esimerkiksi suomenkielinen wikipedia antaa aiheesta ymmärtää, ainakin Italiassa aperiivi on usein myös alkoholiton ja vaihtoehtoja on paljonn muitakin kuin perus limpparit. Tunnettuja alkoholittomia aperitiivijuomia ovat esim. erilaiset Sanbittèr juomat ja Crodino.

Juoman kanssa nauttivat pikkuherkut voivat vaihdella sipseistä ja oliiveista, leikkelelautasiin tai jopa valtaviin alkupala-buffeteihin, jolla voi korvata koko illallisen. 


Charlie Vini e Cucina

Piazzale di Ponte Milviolla on vieri vieressä runsaasti baareja ja ravintoloita, jotka kaikki tarjoilevat aperitivo-herkkuja päivittäin. Pohjois-Rooman suosituimpia kohtauspaikkoja, jonne on helppo tulla tapaamaan ystäviä työpäivän jälken. Pelkästään paikallisia, ei turisteja eli varaudu siihen, ettei kukaan puhu englantia. Illan aikana voi hyvin testata pariakin paikkaa. 

CHARLIE - Vini e Cucina
Via Flaminia, 450
Viinejä, cocktaileja ja aperitivo-herkkuja. Talon aperitivo on runsas leikkele&juusto-lautanen leipäkorin kanssa, mutta myös listalta kannattaa tilata. Erityisesti burrata suosittuu. 

Caffè Ponte Milvio 
Piazzale Ponte Milvio 44
Aamupalasta aperitivoon, tämä kulmakuppila on yksi aukion suosituimpia. Katettu suojaisa alue ulkopöytiä, auki ympäri vuoden. Halvat juomat ja pöytiin tarjoiltunakin isohkot annokset ihan kelpoja aperitivo-naposteltavia samalla hinnalla. 

Roma Beer Company
Piazzale ponte milvio 40-42 
Laaja valikoima italialaisia ja muita oluita, paljon pienpanimoiden valikoimaa. Ennen ysiä tarjoilevat runsaan ja ruokaisan buffan ja minkä vaan erikoisoluen tai muun juoman yhteishintaan 8€. 

Chioschetto Ponte Milvio 
Sillan kupeessa: halvat ja herkulliset cocktailit, hyvä meininki - kiinni talvisin


Tevere (Tiber-joki) sillalta kuvattuna
Paikalle pääsee helposti esim. Piazzale Flaminiolta (Piazza del Popolo) tram 2-raitiovaunulla tai Pratin suunnasta bussilla 32.



Näytä Piazzale di Ponte Milvio suuremmalla kartalla



Eräs ihana belgian vieras aperitivolla (Caffe' Ponte Milvio)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...