Ravintola Ask |
Il ristorante finlandese dell'anno Ask ha chiaramente l'intenzione di staccarsi da quello che è stato il tradizionale modo di mangiare dei finlandesi: invece di un singolo piatto corporso, con tutte le pietanze atte a soddisfare il pasto in esso, qui la formula si basa su molti mini assaggi. Il ristorante è molto piccolo, da circa 20-25 coperti, e il servizio è decisamente informale, a proposito, sembra essere una prerogativa dei nuovi ristoranti gourmet di quì al fine di far sentire il cliente nordico (spesso non abitutato a un servizio da stellato) a proprio agio: il sommelier spesso si siede accanto alle persone per spiegare il prodotto, i cuochi o lo chef portano loro stessi i piatti a tavola e li illustrano sovente accucciandosi di fronte al tavolo in modo che il cliente non debba alzare lo sguardo e in sala due camerieri con compiti elementari come versare l'acqua, ricaricare il pane e sparecchiare.
I piatti e le combinazioni di sapori sono molto interessanti e sicuramente una continua novità per me, terrone europeo, tra questi spiccano il "potato & carrot" con un'olandese alla cipolla da applausi e un ottimo agnello con infuso di rose; anche i prezzi sono decisamente accessibili per uno stellato ad Helsinki (la scelta è unica tra due menù da 4 portate a 55€ e 8 a 85€) tuttavia, data l'esiguità delle porzioni, non possiamo evitare di rimarcare il fatto che il tempo tra una portata e l'altra fosse decisamente lungo e, a tratti, estenuante (dai 25 ai 35 minuti), prolungando l'esperienza a ben quattro ore di seduta, insomma, roba da tristellato o da grande ristorante non essendone il caso. Riteniamo tutto sommato l'esperienza positiva anche se ci sarebbe piaciuto avere almeno un paio di porzioni più abbondanti (prima volta che mi lamento di ciò) in modo da poter comprendere meglio la cucina dello chef e beh, vederlo in cucina piuttosto che portare i piatti ai clienti e perdere tempo, no?
Ehdimme kesäkuussa käydä illallisella Vuoden Ravintolassa (Restaurant Ask) kruununhaassa.
Avioparin, keittiömestari Filip Langhoffin ja sommelier Linda Stenman-Langhoffin luotsaama Ask on pieni (26 paikkainen) kortteliravintola, jossa loistamaan pääsevät luomu- ja lähiruoka sesonkivaihteluineen. Ravintola on hyvin palvelukeskeinen ja lämminhenkinen, monellakin tapaa aika epäsuomalainen. Kaikki annokset kävi kokki itse tuomassa ja esittelemässä. Tämä oli oikein mukava lisä, mutta osaltaan tietysti hieman hidastaa illallisen kulkua.
Menusetti on joko 4 tai 8 ruokalajia (55 €/85€), me halusimme kokeilla kaikki 8 (maistelu)annosta. Hinta-laatusuhde on oikein hyvä, vaikka annosten koossa voisikin olla ehkä hieman tarkastettavaa, ainakin joltain osin. Illalliseen kului kaikkineen aikaa nelisen tuntia, tauot pienten annosten välillä olivat usein aika pitkiä. Tahti olisi varmasti tuntunut sopivammalta, jos olisimme voineet nauttia myös viinipaketista. Italiassa asuvan näkökulmasta tuntui vähän hassulta, että kivennäisvettä ei ollut saatavilla ollenkaan. Ymmärrän paikallisen hanaveden käytön ja pulloveden boikotoimisen, mutta eikö kuplavettä olisi mahdollista piehköllä vaivalla tehdä itse tai käyttää ns. soodahanaa?
Kaiken kaikkiaan ilahduttava raaka-aineiden arvostus ja käyttö, suloinen keittiömestari vaimoineen ja miellyttävä ravintolailta. Tänne uusiksi kun pääsen taas nauttimaan myös juomapuolesta.
Ehdimme kesäkuussa käydä illallisella Vuoden Ravintolassa (Restaurant Ask) kruununhaassa.
Avioparin, keittiömestari Filip Langhoffin ja sommelier Linda Stenman-Langhoffin luotsaama Ask on pieni (26 paikkainen) kortteliravintola, jossa loistamaan pääsevät luomu- ja lähiruoka sesonkivaihteluineen. Ravintola on hyvin palvelukeskeinen ja lämminhenkinen, monellakin tapaa aika epäsuomalainen. Kaikki annokset kävi kokki itse tuomassa ja esittelemässä. Tämä oli oikein mukava lisä, mutta osaltaan tietysti hieman hidastaa illallisen kulkua.
Menusetti on joko 4 tai 8 ruokalajia (55 €/85€), me halusimme kokeilla kaikki 8 (maistelu)annosta. Hinta-laatusuhde on oikein hyvä, vaikka annosten koossa voisikin olla ehkä hieman tarkastettavaa, ainakin joltain osin. Illalliseen kului kaikkineen aikaa nelisen tuntia, tauot pienten annosten välillä olivat usein aika pitkiä. Tahti olisi varmasti tuntunut sopivammalta, jos olisimme voineet nauttia myös viinipaketista. Italiassa asuvan näkökulmasta tuntui vähän hassulta, että kivennäisvettä ei ollut saatavilla ollenkaan. Ymmärrän paikallisen hanaveden käytön ja pulloveden boikotoimisen, mutta eikö kuplavettä olisi mahdollista piehköllä vaivalla tehdä itse tai käyttää ns. soodahanaa?
Kaiken kaikkiaan ilahduttava raaka-aineiden arvostus ja käyttö, suloinen keittiömestari vaimoineen ja miellyttävä ravintolailta. Tänne uusiksi kun pääsen taas nauttimaan myös juomapuolesta.
Näkkileipä della casa - un tipico pane croccante nordico e yogurt fermentato |
Benvenuto: Cetriolo in salamoia con coregone bianco, carotine e polvere di liquirizia, mini brioche e lardo |