Olen ollut jonkun verran epäileväinen gluteenittomien pastojen suhteen. Keittoajat pitävät huonosti paikkaansa ja tulos on harvoin mielestäni onnistunut. Olen kuitenkin joutunut gluteenittomiin tutustumaan koska isälläni on keliakia ja olisi kiva laittaa kaikille soveltuvia ruokia.
Tätä voin todella lämpimästi suositella vaikka viikonloppuruoaksi. Koko porukalle tehtiin lasagnea samoista gluteenittomista levyistä ja tulos oli erinomainen. Ei nimittäin olisi huomannut mistään, että ei ole ns. normaalit levyt käytössä. Runsaat soosit ja herkkua tulee!
En suunnitellut ohjeen kirjaamista minnekään (kuten kuvista huomaa) mutta tuli niin hyvää, että pakko suositella muillekin gluteenia välttäville!
En suunnitellut ohjeen kirjaamista minnekään (kuten kuvista huomaa) mutta tuli niin hyvää, että pakko suositella muillekin gluteenia välttäville!
Tein edellisenä päivänä valmiiksi ragusoosin, jota hauduttelin rauhassa tuntikausia. Seuraavana aamuna ei tarvinut kuin tehdä besciamella-maitokastike ja kasata lasse uunivalmiiksi.
Gluteeniton lasagne
2 pkt Semper gluteenittomia lasagne-levyjä (muutkin varmaan käy)
Ragù-soosi
- 700gr naudan jauhelihaa
- (hieman oliiviöljyä)
- 1 pieni paketti pekonia (/pancettaa / guancialea)
- 2-3 vartta lehtiselleriä
- 2 isoa sipulia
- 3 porkkanaa
- (pari valkosipulin kynttä)
- 1-2 pientä purkkia tomaattipyrettä (tykkään laittaa reilusti mutta vähempikin riittää)
- lihalientä
- kuivattuja yrttejä (oregano, timjami, meirami, rosmariini.tms), pippuria, ripaus muskottipähkinää, 1-2 laakerinlehteä
Besciamella-maitokastike
- reilu 50 gr voita
- 1 desi vaalea gluteeniton jauhoseos
- 1 litra (täys)maitoa
- suolaa, muskottipähkinää
Lisäksi
2 mozzarella palleroa (a125gr)
reilusti vastaraastettua parmesaania (tai muuta grana-juustoa)
Valmista lihakastike vaikka edellisenä päivänä ja hauduttele rauhassa valmiiksi.
Kuori sipulit, porkkana ja selleri. Pilko kasvikset ja pekoni pieniksi kuutioiksi.
Kuullota pekonit ja hienonnettuja kasviksia 10 minuuttia pienellä lämmöllä.
Lisää jauheliha ja ruskista koko ajan sekoitellen. Huomaa kuitenkin, että jos teet suurempia määriä niin jauheliha on hyvä ruskistaa erikseen ja pienemmissä erissä.
Lisää tomaattipyre ja sekoita hyvin. Lisää nesteet, mausteet ja kiehauta seos.
Sekoita ja hauduta kastiketta miedolla lämmöllä vähintään 2-3 tuntia. Tarkista aina välillä, ettei kastike pääse kuivahtamaan ja lisää nestettä tarvittaessa. Suolata kannattaa vasta lopussa, varsinkin jos lisäilee suolattua lihalientä.
Tee besciamella eli valkokastike valmiiksi. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon desi gluteenitonta jauhoseosta. Voita ei ole tarkoitus ruskistaa! Lisää sekoitellen joukkoon lämmin maito pieni määrä kerrallaan. Sekoita, kunnes kastike sakenee ja anna kuplia matalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla, muskottipähkinällä ja pippurilla.
Valuta mozzarella-pallot (ja leikkaa kuutioiksi) ja raasta parmesaani (tai muu Grana-juusto) hienoksi.
Voitele uunivuoka. Laita pohjalle hieman valkokastiketta ennen ensimmäisiä pastalevyjä. Kasaa kerroksittain pastalevyjä, ragù-kastiketta, valkokastiketta ja revittyä mozzarellaa ja raastettua parmesaania. Päällimäiseksi voit jättää pelkkää valkokastiketta ja juustoa, tai valkokastiketta johon on sekoitettu hieman ragù-kastiketta.
Paista 175-200 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia, ja anna sen jälkeen vetäytyä. Halutessasi voit kypsentää lasagnea matalahkossa lämpötilassa aluumiinifoliolla peitettynä pidemmän aikaa ja vasta lopuksi ruskistaa pintaa esim. grillivastuksen alla.
Nauti hyvässä seurassa kera vihersalaatin ja viinin. Ykköshyvä viikonloppuruoka, myös gluteenittomana! |