Saltimbocca alla romana |
Saltimbocca - joka kirjaimellisesti on niin herkullista, että se "hyppää suuhun" - on yksi roomalaisen keittiön ja koko Italian tunnetuimmista lihapääruoista. Alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta varmaa on, että italialainen kirjailija, kriitikko ja gastronomi Pellegrino Artusi nautti tätä lihaisaa herkkua roomalaisessa "Le Venete" trattoriassa jo 1800-luvun lopulla, josta se nopeasti levisi ympäri Roomaa ja Italiaa. Roomassa tähän reseptiin kuuluu ihan tavallinen kuiva valkoviini, ei marsala-viini (mikä usein esiintyy englanniksi ja suomeksi käännetyissä resepteissä)
Saltimbocca alla romana
vasikan ulkofileetä ohuina leikkeinä
ilmakuivattua kinkkua (prosciutto crudo)
tuoreita salvian lehtiä
hieman vehnäjauhoja (leivitykseen)
lasillinen valkoviiniä (200ml)
voita
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Nuiji vasikanfileet nyrkillä tai lihanuijalla. Pane jokaisen fileen päälle ilmakuivattua kinkkua ja salvianlehti ja kiinnitä tarvittaessa cocktailtikulla. Pyöräytä pihvit kevyesti vehnäjauhoissa.
Kuumenna pannussa loraus öljyä. Paista pihvehin kaunis, ruskea pinta aloittaen kinkkusalvia-puolelta.
Laita kypsät leikkeet syrjään, lorauta pannulle paistonesteisen sekaan viiniä ja anna höyrystyä hetken. Laita sitten leikkeet takaisin pannulle ja anna maustua vielä hetki nesteissä. Tässä vaiheessa olen yleensä lisännyt pari voi-nokaretta, jotka viimeistelevät kastikkeen.
Aseta tarjolle ja valuta pannun kastike lihojen päälle. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Tarjoile sellaisenaan rapeakuorisen leivän kanssa, tai esimerkiksi perunamuusin ja/tai salaatin keralla.
Tämän ruoan kanssa kuulukin italialaisittain "fare la scarpetta" eli pyyhkäillä leivän palalla kastikkeet lautaselta suuhun. On nimittäin törkeän hyvää!
Tämän ruoan kanssa kuulukin italialaisittain "fare la scarpetta" eli pyyhkäillä leivän palalla kastikkeet lautaselta suuhun. On nimittäin törkeän hyvää!
Ah, näihin ei kyllästy ikinä! Vielä kun vasikanlihat löytyisi yhtä helposti kuin Italiassa, niin eipä tarvitsisi oikeastaan paljon muuta syödäkään..
RispondiEliminaSaltimbocca on kyllä ihanaa (varsinkin jos on tämmönen salvia-fani) ja oon pari kertaa tehny herkkusieniäkin siinä ohella nyt (koska ravintola La Campana tekee omansa sienien kanssa) ja ne vaan sopii ton soosin kanssa NIIN hyvin!
EliminaAih, saltimbocca on ruoka, joka pyyhkäisee jalat alta. Komppaan Taitsia tuon vasikanlihan saatavuusongelman kanssa. Pitääkin taas piipahtaa Hakaniemen hallissa tutkimassa Reinin lihan tarjontaa, jos vaikka siellä sattuisi olemaan edes jonkinlaista vasikkaa.
RispondiEliminaVasikkaa löytyy joo ihmeen huonosti Suomesta, osaksi varmaan ihan sen takia, että vasikanliha on niin controversial aihe.
EliminaMinä en osaa semmosta vaaleeta juottovasikkaa kyllä kaivata täälläkään, vaan nää meidänkin on ihan tosta "lähikauppiaalta" ja lähipellolta syöneitä, ei mitään aneemisia pikkunautoja.
Ollaan niin onnellisessa asemassa täällä maalla, kun lähi karjankasvattajilla ja tuottajilla on huippuhyvä osuuskuntakauppa tässä ihan lähellä. Maistuu nimittäin ihan erityisen hyvältä!
Joko hallista tai Wotkinsilta minäkin kävisin kattomassa :)
EliminaOnpa herkullisia kuvia! Osaatko sanoa mikäli tuota marsalaviiniä haluaa käyttää, niin sopiiko Suomessa myytävä dolce-versio tähän?
RispondiEliminaItalialaiselta ruokasivusto GialloZafferanolta :
Elimina"Il marsala dolce è un vino da dessert e va servito alla temperatura di 18 gradi, ma è anche ideale per preparazioni dolci come lo zabaione, le creme ecc.. mentre il Marsala secco, accompagna antipasti e formaggi (in questo caso si serve a 10°C), e viene usato (generalmente quello Fine) per preparazioni come sughi, intingoli e ricette salate."
eli... Makea marsala on jälkiruokaviini (tarjoilulämpötila 18c)joka sopii myös jälkiruokien (zabaione, erilaiset kreemit) valmistukseen.. kun taas kuiva Marsala (secco) sopii antipastien ja juustojen kanssa tarjoiltavaksi (t.lämpötila 10c) sekä suolaisten ruokien ja kastikkeiden valmistukseen (yleensä viimeistelyyn)
eli summa summarum.. Saltimboccaan suosittelisin käyttämään kuivaa viiniä, oli se sitten marsalaa tai ei. Dolce-viinistä ruokaan jää väkisin ns. ylimääräistä makeutta, joka ei siihen oikeastaan kuulu.