Otsikoin nyt näinkin mielikuvitusrikkaasti tämän ruokapostauksen, joka on ollut työn alla jo varmaan 2kk. Työn alla, as in olen koko ajan ollut aloittamassa tätä mutta aina tulee jotain muuta...
Haluan ehdottomasti jakaa ns. nappisämpylöiden eli bottoncinien ohjeen, joka oli noissa Filipon kokkikoulun resepteissä. Ohje on todella monikäyttöinen (samalla taikinalla tulee esimerkiksi ihania pikkupizzoja)
Ei kannata hämmästyä ohjeen suuresta voi/suolapitoisuudesta (jotka mulla ainakin pisti heti silmään) tästä tulee noita sämpyläpalleroita ihan törkeän paljon.
Määrät on italialaiseen tapaan merkitty grammoina.
Bottoncini
750 gr Manitoba-jauhoja*
250 gr 00-jauhoja
50 gr tuorehiivaa
20 gr suolaa
15 gr hunajaa/mallasta (=malto d'orzo)
30 gr sokeria
200 gr voita
2 munaa
500 gr/ml maitoa
Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa (tai käsin) kiinteäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä tunnin ajan peitettynä. Tee taikinasta 18/20 gramman palleroita, jotka pyörittelet tasaisiksi.
Anna kohota rauhassa pellillä, voitele munalla ja paista 150/160 asteessa 10-12min.
*Manitoba jauhossa on erityisen korkea gluteiinipitoisuus, Italiassa jauho tunnetaan pohjois-amerikassa/kanadassa yleisesti kàytettàvànà leivontajauhona, mutta englanniksi manitoballe ei kyllà lòydy mitààn erityista nimeà. Kuten Tiina minulle ystàvàllisesti vinkkasi, Suomesta tàtà jauhoa saa ainakin tààltà (ja tààltà) Tàhàn ohjeeseen voi siis kyllà varmasti kàyttàà ihan normaaliakin leivontajauhoa (erikoisvehnàjauho/karkea vehnàjauho)
Täytteinä meillä oli noissa minisämpylöissä tämmösiä:
- Bresaola (ilmakuivattu nauta) ja rucola, rapsautuksella mustapippuria ja parilla tipalla sitruunaa
- Tonnikala, mozzarella ja rucola (+mustapippuri)
- Minitomaatit, mozzarella ja vuonankaali (+mustapippuri/suola)
- Paistettua polentaa ja rucolaa (+mustapippuri/suola/sitruuna)