Pagine

lunedì 17 febbraio 2014

Nauhapastaa kotona eli tuorepastan ABC

Muutamaankin otteeseen minulta on kyselty tuorepastan tekemisestä kotona, joten tässä viimein pieni informaatiopostaus aiheesta. 


Perheemme certified chef ja alkuperäisitalialainen vääntää tuorepastaa niin vaivattomasti ja nopeasti, että minä harvemmin päädynkään pastaa omin pikkukätösin vääntämään. Tuorepasta valmistuu minultakin nykyään varsin helposti (ja nopeastikin jos käytössä on pastakone). 

Munista ja jauhoista tehdyt tuorepastalevyt esimerkiksi lasagneen, nauhapastat lihaiseen kastikkeeseen tai tonnarelli carbonaraan valmistuvat hetkessä ja se tekee (ainakin minulle) arjestakin juhlaa. Tortellinit, raviolit ja kaikenlaiset täytetyt pastat valmistuvat myöskin samalla reseptillä. Ilman munia tehtyä kuivapastaa on meilläkin kaapit täynnä, mutta kaupan valmista tuorepastaa ei meille osteta, koska se on sata kertaa parempaa itse tehtynä ja valmistuu aika vaivattomasti, (varsinkaan sen jälkeen kun osallistuin pastaluennolle, jolla tuli puhetta siitä mitä kaikkea valmiin tuorepintaan on suihkutettu tarttumisen estämiseksi... )



Tuorepastaa kananmunista - Pasta fresca all'uova 

Mittasuhteet on helppo muistaa.. 
  • 1 kananmuna per syöjä 
  • 100 gr jauhoja per muna
  • (ripaus suolaa ja pieni liraus oliiviöljyä)
Koska kananmuniakin on eri kokoisia, saattaa jauhoja joutua esimerkiksi kaulimisvaiheessa lisäämään. (Jos taikina tuntuu liian kuivalta lisää lusikallinen vettä tai pieni liraus oliiviöljyä.)
Monet italialaiset tekevät tuorepastan ihan tavallisista 00-vehnäjauhoista. Mielestämme parhaan tuloksen saa kuitenkin käyttämällä puolet tavallisia jauhoja ja puolet durumvehnäjauhoja (farina di grano duro)

Tuorepastaa kahdelle
1. Mittaa kulhoon 100 gr puolikarkeita vehnäjauhoja ja 100 gr durumvehnäjauhoja
2. Tee jauhoihin pieni kolo ja riko siihen kaksi kananmunaa
3.  Riko kananmunien rakenne haarukalla ja sekoita ne kevyesti jauhoihin
4. Vaivaa taikina pöydällä kiinteäksi palloksi ja jätä sen jälkeen kelmutettuna lepäämään vähintään puoleksi tunniksi
Kun pastataikina on levännyt, jaa se pienempiin osiin ja ryhdy kaulimaan. Kauli taikina jauhoja (tai esim. mannasuurimoiden tapaista semoliinaa) apunasi käyttäen tasaisiksi, ohuiksi (noin 0,5mm paksuisiksi) levyiksi. 

Jälleen kerran suosittelen kuitenkin kaikkia italialaisen ruoan ystäviä hankkimaan pastakoneen. Varsinkin suurempien erien valmistus nopeutuu huomattavasti. Meillä on kotona Imperian pastakone ja se on ihan ykköshyvä. Se sisältää pastan valmistukseen tarvittavat perustarvikkeet, kaulinosan sekä kahden erilevyisen pastan leikkuriosan. Laadukkaan pastakoneen näyttäisi Suomestakin saavan noin 50 eurolla, joten ihan valtavasta investoinnista ei ole kyse.  Pastakoneen käytöstä lisää tässä aiemmassa postauksessa. 


Tällä kertaa tarkoitus oli valmistaa lihakastikkeen seuraksi nauhapastaa. 
Bolognassa tämä nauhapasta tunnetaan nimellä tagliatelle kun taas Rooman alueella sama pasta onkin usein fettucine. Mitään eroa näillä ei varsinaisesti ole, fettucine voi olla vähän ohuempaa, kun taas virallisesti bolognalainen tagliatelle täytyy olla leveydeltään 6-8mm. Reippasti levyempi nauhapasta onkin sitten nimeltään pappardelle (joka on muuten tosi herkkua esimerkiksi tuhdimpien riistakastikkeiden kanssa tarjoiltuna) ja ohuempi pari milliä leveä nauhapasta tunnetaan nimellä tagliolini (jonka kanssa osuvat esimerkiksi kasviksista tai sienistä valmistetut kevyemmät kastikkeet)Bolognalainen ragù muuten tarjoillaan nauhapastan, EI koskaan spaghetin kanssa kuten ulkomailla on usein tapana. 

Kun pastalevyt ovat valmiita, kääntele jauhotetut levyt kevyesti rullalle, tasaa reunat ja leikkaa rullasta haluamasi paksuisia nauhoja. (Kuten alla olevassa kuvassa)

Jos käytössäsi on pastakoneen leikkuriosa, saat tasaisia nauhoja kahvaa kääntämällä ;)

Pastanauhojen leikkaus käsin. 



Keitä pasta suurehkossa määrässä suolattua vettä. Testaamalla on helpoin varmistua pastan kypsyydestä. Kypsymisaika vaihtelee pastan muodon, laadun, paksuuden ja tuoreuden mukaan. Useimmiten pari minuuttia riittää.
Sekoita haluaamasi kastikkeeseen ja tarjoile heti.
Buon appetito! 


Aiemminkin tässä blogissa on tehty tuorepastaa:

12 commenti:

  1. Tuorepasta on kyllä huomattavasti helpompaa tehdä, kuin olisi koskaan voinut ajatella. Ja järjestään parempaakin se on itsetehtynä kuin kaupasta ostettuna (ja nyt taidan tietää miksi..). Itse kaulin edelleen jääräpäisesti nonnalta saadulla jättipastakaulimella, kun kaikki kone -liitännäiset asiat, kuten pastaKONE, kuulostavat niin hirrrveän monimutkaisilta ja pelottavilta..

    RispondiElimina
    Risposte
    1. No eikö olekin! :)
      Vaikka kaulimisessa on oma viehätyksensä, niin suosittelen kyllä ehdottomasti tutustumaan pastakoneen käyttöön. Välttelin itsekin aiemmin sitä, mutta ainakin toi meiän kone on niin antiikin aikaisen vehkeen oloinen, että ei synny laitekammoa ;) Pöytään vaan kiinni ja vipua kääntämään. Tämmönen laiskimus arvostaa kun se ei mene myöskään mihinkään sotkuun eikä tule ylimääräisiä pestäviä.
      Täytyy tunnustaa, että meillä olis tuolla kaapissa myös yleikoneeseeseen kiinnitettävä lahjaksi saatu pastakoneen kaulinosa, mutta vielä en ole rohjennut käyttää semmosta elektronista (!) versiota ;) vaikka olisi kuulemma vielä paljon kätevämpi.

      Elimina
    2. No toi yleisKONE pastaKONE vasta hurjalta kuulostaakin! Ehkäpä ensi Italianreissulta kotoutan tuollaisen kauniin Imperian, kun se sai näin hyvät suositukset! Täkäläisillä markkinoilla usein vastaantulleeseen Jamie Oliverin (ym. muuhun tarjottuun) laitteeseen olen suhtautunut vähän epäröiden..

      Elimina
    3. Imperiaa kyllä lämpimästi suosittelen, se on pastakoneiden klassikko.
      En ymmärrä miksi eivät sitä Suomessa myy, kun se täällä on ihan ehdottomasti se tunnetuin ja yleisin merkki. Koitin sitä joskus lahjaksi metsästää Suomessa, eikä mitkään tavaratalot sitä ainakaan sillon tarjonneet. Ehkä jostain erikoisliikkeestä...

      Elimina
    4. No löytyihän se googlaamalla. Aina Chez Marius-keittiötarvikeliike pitää tota Imperiaa valikoimissaan. http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuotteet.php?lTuoteRyhmaTunniste=17
      Meillä on ilmeisesti vanha versio tosta ihan perusmallista, joka on se ns. klassikko.

      Elimina
    5. ..ja täällä ois vielä tarjouksessa (49,90€) http://www.kokkiman.com/shop/leivontatarvikkeet/pastakoneet_ja_tarvikkeet/prod__5352_Imperia%20iPasta%20pastakone
      Se on tossa 50-60 euroa hintaluokassa täälläkin.

      Elimina
    6. Girl, you're on fire!! Ihanaa Elisa, kiitos loistavasta salapoliisintyöstä!

      Elimina
    7. Ahahaha, mun pitäis selkeesti saada jotain provikkapalkkaa tästä Imperian kauppaamisesta ;)

      Elimina
  2. Hieno ABC, kiitos siitä. Kertoisitko vielä mitä eroa on tavallisilla vehnänauhoilla, durumvehnäjauhoilla ja 00vehnäjauhoilla. Niin, ja miten paljon OIKEA italialainen laittaa suolaa pastankeitinveteen?
    p.s. eräs tuttava kaulii yleiskoneen pastamankelilla karjalanpiirakkakuoret, on kuulemma ihan ykkösjuttu siihen hommaan...

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kiitos Mariana :)
      Italiassa ne kaikkein tavallisimmat vehnäjauhot ovat tosiaan 00-jauhoja. Vehnäjauhot on täällä luokiteltu jauhamisasteen mukaan hienoimmaista karkeimpaan (tipo 00 / 0 / 1 / 2) ja ne on jauhettu grano tenero-leipävehnälajikkeesta eli siitä samasta kuin Suomessakin. Suomessa ei ole samanlaista yhtenäistä järjestelmää jauhatusasteista. Kuulemma esim. Lidlin luomuvehnätjauhot olisivat erikoishienoja (00-jauhoja) mutta ollaan käytetty itse Suomessa niitä ns. tavallisia jauhoja (ja erikoisvehnäjauhoja, joissa on käytetty vehnän ydinosaa)
      Durumvehnää (grano duro) viljellään huomattavasti vähemmän ja lähinnä välimeren alueella, se kuuluu vissiin emmervehnälajikkeissiin (farina di farro) ja durumista tehdään esim. couscousia ja sitä käytetään usein juuri pastan valmistuksessa (varsinkin etelä-italiassa). Siinä näyttäisi olevan hieman enemmän proteiinia kuin ns. tavallisessa vehnässä.

      Italialaiset suolaavat pastavetensä aika reilulla kädellä. Semmoisen ohjeistuksen olen kuullut, että sadalle grammalle pastaa yksi litra vettä ja 10 grammaa karkeaa merisuolaa. Monet suolaavat kyllä paljon reilummallakin kädellä, isoon pastakattilaan kourallinen karkeaa merisuolaa on aika yleinen. Keitinvedenhän pitäisi olla suolaista kuin välimeren vesi (ja se on aika suolaista)
      Mutta mitäs yleisohjetta tästä nyt voisi antaa. Iso kattila, paljon vettä, kourallinen karkeaa merisuolaa, ei kantta ja tasainen kiehunta. Ei tarvi tai kannata lisätä öljyä veteen. Kuivapastaa ei koskaan tarvi keittää yhtä kauaa kun paketissa lukee, ja tuorepasta pitää kokeilla ;)

      Elimina
  3. Ensinnäkin, kiitokset ihanasta blogista. Täältä löytyy parhaat reseptit etenkin lempparipastoihini, ja ennen Rooman matkaa blogista sai hyviä vinkkejä ravintoloista ja kokeiltavista ruuista.

    Olen itse nyt totaalisen hurahtanut pastan tekoon, kun tuon Imperian pastakoneen sain viime viikolla. Useiden kokeilujen jälkeen alkaa homma sujua jo ihan mallikkaasti… Kun sanoit, että teillä on kaapit täynnä ilman kananmunaa tehtyä kuivapastaa, niin ajattelin kysyä tästä vähän tarkemmin. Korvaatko kananmunat vedellä vai millä, ja kauan tällä tavalla tehdyt pastat ovat säilyneet hyvinä? Eroaako niiden valmistus kuivattamisen lisäksi jotenkin muuten tuorepastan valmistuksesta? Kyllä tuo itse tehty pasta päihittää kaupan tekeleet niin ylivoimaisesti, että olisi kiva tehdä vähän varastoonkin niitä. Ihanaa kesää teille!

    Sara

    RispondiElimina